news

Ministrul Educatiei si rectorul SNSPA, discutii la Washington cu reprezentantii Departamentului de Stat, pentru cresterea numarului de burse Fullbright pentru tinerii din Romania

Ministrul Educatiei, Ligia Deca, s-a intalnit luni, 12 februarie 2024, la Washington D.C., cu Scott Weinhold, Secretar de Stat adjunct in cadrul Biroului de Afaceri Educationale si Culturale al Departamentului de Stat al SUA. Doamna Ligia Deca a fost insotita de prof. univ. dr. Remus Pricopie, rectorul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative (SNSPA) si fost presedinte al Boardului Comisiei Fulbright US-Romania (2009 – 2012, 2015 – 2019, 2021 – 2023).

In cadrul intalnirii au fost discutate aspecte privind evolutia programului Fulbright in Romania, a carui implementare a debutat in anul 1960. Prin programul Fulbright cetatenii romani beneficiaza de burse de studiu si de cercetare in universitati de prestigiu din SUA, iar cetateni americani beneficiaza de burse de studiu si cercetare in universitati romanesti de renume. Pana in prezent, peste 3.600 de studenti, profesori si cercetatori romani si americani au beneficiat de bursele Fulbright.

Ministrul Educatiei, Ligia Deca, a subliniat eforturile facute de Guvernul Romaniei pentru cresterea numarului de burse: „Contributia partii romane in raport cu fondurile alocate de partea americana pentru functionarea Programului Fulbright si dezvoltarea schimburilor universitare a crescut considerabil. Ne bucuram sa anuntam ca bugetul alocat burselor Fulbright a crescut an de an, ajungand ca, in 2024, sa avem o majorare considerabila si de bun augur.”

De asemenea, se arata in comunicatul transmis cu acest prilej, a avut loc o discutie valoroasa despre importanta educatiei media pentru generatiile actuale, cu atat mai mult in perioada alegerilor. Ministrul Ligia Deca a vorbit despre initiativele educationale care exista deja – si care sunt sustinute de parteneri din societatea civila – si despre oportunitatile pe care le ofera noul curriculum pentru liceu. Reprezentantii Departamentului de stat au exprimat deschidere pentru cooperare si schimb de experienta in acest domeniu.

Partea americana a apreciat eforturile statului roman de a sprijini elevii din Ucraina sa-si continue educatia, precum si de a introduce disciplina „Istoria evreilor. Holocaustul” in planurile-cadru pentru liceu.

Tinand cont de multitudinea programelor de colaborare, de succesul si de impactul acestora, delegatia Ministerului Educatiei a propus Departamentului de stat completarea si reinnoirea cadrului legal de colaborare in domeniul educatiei.

Urmareste-ne si pe:
Gabriel Tudor

Share
Published by
Gabriel Tudor

Recent Posts

Ciolacu, cu Negoita in spate: „PSD este cel mai european partid din Romania”. Negoita este trimis in judecata in trei dosare penale

Premierul Marcel Ciolacu a pretins, joi, de Ziua Europei, ca "Partidul Social Democrat este cel…

9 ore ago

Record negativ: Venezuela ar putea fi prima natiune care isi pierde toti ghetarii

Venezuela ar putea fi prima natiune din istoria moderna care si-a pierdut toti ghetarii dupa…

9 ore ago

Orban, la Timisoara: „Astazi, in Romania nu este o democratie autentica. Suntem condusi de noua nomenclatura si de noua securitate”

Presedintele Partidului Forta Dreptei, Ludovic Orban, a declarat, joi seara, ca in Romania de astazi…

5 ore ago

Un roman a reusit sa-si faca praf Ferrari-ul intr-un accident intre Turda si Cluj-Napoca

Doi barbati au ajuns la spital si un Ferrari a fost facut praf in urma…

9 ore ago

Zelenski l-a demis pe seful serviciului de protectie si paza dupa ce doi agenti ai acestuia au fost acuzati de complot in vederea asasinarii presedintelui

Presedintele ucrainean Volodimir Zelenski l-a demis joi pe seful serviciului de protectie, la doua zile…

9 ore ago

Slovenia va recunoaste statul palestinian pana la jumatatea lunii iunie

Guvernul sloven a initiat joi procedura de recunoastere a unui stat palestinian ca forma de…

9 ore ago