Poate incepe asa cel de-Al Treilea Razboi Mondial? Trei scenarii rusesti despre cum poate degenera razboiul din Siria

analize

razboi

Ministerul rus al Apararii banuie ca Turcia se pregateste sa intre pe teritoriul Siriei. Conform informatiilor din presa rusa, si Arabia Saudita se pregateste sa trimita trupe in tara condusa inca de Bashar al-Assad, mii de luptatori din truple speciale fiind pregatiti in acest sens.

Publicatia Ruski Dnevnik (Cotidian rusesc), citata de Blitz, a facut o analiza despre cum fortele armate ruse, care de 5 luni lanseaza atacuri aeriene asupra islamistilor in Siria, ar putea sa reactioneze in fata acestor pasi facuti de Ankara si Riad.

Un expert militar rus, Vikor Murahovski, redactor sef al unei publicatii militare, si Mihail Alexandrov, expert la Centrul de Politici Militare al Institutului de Stat pentru Relatii Interntionale, au comentat despre cum Rusia ar putea reactiona la scenariul indicat mai sus.

Citeste si: Analiza terifianta: Suntem in pragul unui alt „RAZBOI de 30 de ani”? Lectia istoriei pentru prezent

Pentru sauditi nu e usor sa trimita trupe in Siria, pentru ca nu au granita comuna cu aceasta tara. Riad are doua variante: sa intre prin Irak sau sa patrunda prin Turcia, trupele fiind parasutate aici.

Numai ca, pentru Riad, folosirea coridorului irakian ar putea fi problematica, guvernul irakian fiind impotriva oricarei penetrari teritoriale a unei tari straine. A doua varianta, sa patrunda prin Turcia, pare mai plauzibila, mai ales ca, intr-un material The Guardian, se arata disponibilitatea sauditilor sa isi coordoneze actiunile din Ankara.

Prima varianta – trupe de asalt la granita dintre Siria si Turcia

Expertii arata ca sosirea a mii de militari din fortele speciale ale Arabiei Saudite pe calea aerului in Turcia si apoi patrunderea in Siria vor presupune o pregatire serioasa si va fi nevoie ca pe teritoriul turc sa fie dispuse trupe. Asta va necesita mult timp si va fi o operatiune vizibila. E clar ca presedintele Assad va dubla eforturile pentru a inchide granita turco-siriana, facand imposibila interventia.

Citeste si: Un jurnalist RUS da cartile pe fata: Cum functioneaza PROPAGANDA la televiziunile din Rusia

Daca, in schimb, sirienii nu reusesc sa blocheze granita, atunci Rusia ar putea sa ii ajute, ducand acolo o divizie terestra. Ca intreg, expertii cred ca ipoteza ca sauditii sa se implice nu e realista, in timp ce patrundere unor trupe turcesti in Siria nu poate fi exclusa, mai ales ca, inainte, trupe militare ale Turciei au patruns in nordul Irakului, locuit de kurzi.

A doua varianta – ajutor in pregatirea soldatilor si furnizarea de armament

Aceasta este cea mai probabila varianta, deoarece kurzii care vor autonomie sunt principala problema a Turciei de decenii. Daca trupe turcesti intra in regiunile kurde, trupele rusesti nu se vor confrunta direct cu turcii. Rusii, intr-adevar, isi pot aduce aportul prin pregatirea trupelor siriene si prin furnizarea de arme. Trupele siriene si turcesti vor fi de cele doua parti ale liniei de demarcatie, in timp ce in interior, in teritoriile kurde ale Siriei, se vor duce lupte crancene intre kurzi si turci.

Citeste si: EXPERT militar SUA, semnal de alarma: „Suntem depasiti. RUSIA are performante deosebite in domeniul militar”

Expertii observa ca turcii nu mai pot avea pretentii in Alep, deoarece acesta este deja rupt in doua de interventia trupelor siriano-ruse. De aceea, miscarea turcilor in aceasta directie este problematica.

A treia varianta- lupte cu aviatia rusa

In acelasi timp, daca armata turca nu se va limita doar la teritoriile kurde si intra pe teritoriile controlate de trupele guvernamentale siriene, exista probabilitatea unor confruntari directe cu fortele aeriene ale Rusiei. Aviatia rusa ar putea ajuta trupele siriene. Astfel se declara razboi Turciei si ne putem astepta ca Rusia sa loveasca aerian teritoriul „otomanilor”. Un conflict cu o tara membra NATO face imprevizibila desfasurarea ulterioara a evenimentelor. Conform expertilor aceasta varianta este putin probabila, dar nu imposibila.

Iti place aktual24.ro? Urmareste fluxul de stiri aktual24.ro si pe Facebook

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: