Incepe numaratoarea inversa si in Irak. Guvernul de la Bagdad vrea sa puna capat prezentei fortelor coalitiei internationale in tara

externe

Guvernul irakian vrea sa puna capat prezentei coalitiei militare internationale conduse de SUA din tara, a anuntat vineri biroul premierului Mohammed Shia al-Sudani, transmite Reuters.

SUA au 900 de militari in Siria si 2.500 in Irak intr-o misiune despre care spune ca indruma si ajuta fortele locale care incearca sa previna renasterea Statului Islamic. Organizatia terorista a ocupat in 2014 o mare parte din ambele tari inainte de a fi infranta.

Declaratia lui Sudani a venit la o zi dupa ce un atac american a ucis un lider al militiei la Bagdad, starnind furie in randul grupurilor aliniate Iranului, care au cerut guvernului sa puna capat prezentei coalitiei in Irak.

„Guvernul stabileste data inceperii comitetului bilateral care sa faca aranjamentele pentru a pune capat definitiv prezentei fortelor coalitiei internationale in Irak”, se arata intr-un comunicat al biroului primului ministru.

Comitetul ar include reprezentanti ai coalitiei militare, a spus un oficial guvernamental.

Armata americana a lansat atacul de joi ca razbunare impotriva atacurilor recente asupra personalului american, a spus Pentagonul.

Gruparile de militie aliniate cu Iranul din Irak si Siria se opun campaniei Israelului in Fasia Gaza si considera SUA partial responsabile.

Premierul irakian Sudani are un control limitat asupra unor factiuni sustinute de Iran, de al caror sprijin avea nevoie pentru a castiga puterea in urma cu un an si care acum formeaza un bloc puternic in coalitia sa de guvernare.

„Subliniem pozitia noastra ferma de a pune capat existentei coalitiei internationale dupa ce justificarile pentru existenta acesteia s-au incheiat”, a spus Sudani in declaratie.

Statul Islamic a revendicat joi responsabilitatea pentru doua explozii in Iran, care au ucis aproape 100 de persoane si alte sute au fost ranite la un eveniment in memoria comandantului Qassem Soleimani.

Un consilier politic apropiat prim-ministrului irakian a declarat ca Sudani este supus unei presiuni uriase din partea unor puternice partide siite apropiate de Iran, care incearca sa puna capat prezentei SUA in Irak, iar declaratia sa recenta a avut ca scop „alinierea partidelor furioase din cadrul coalitiei siite de guvernare impotriva Statelor Unite”.

Totusi, nu era clar daca anuntul de vineri al Bagdadului a fost in principal in scopuri interne, politice sau daca nou-anuntatul comitet va pune cu adevarat in miscare un proces inexorabil pentru a pune capat prezentei militare a SUA in Irak, un obiectiv de lunga durata al Iranului si al grupurilor pe care le sustine Iranul.

Administratia presedintelui american Joe Biden a evitat initial orice raspuns la atacurile din Irak din cauza temerilor legate de o reactie politica acolo, au declarat oficiali americani pentru Reuters, vorbind sub rezerva anonimatului.

Dar esecul Irakului de a stapani militia pe fondul escaladarii atacurilor impotriva personalului american, inclusiv cu focuri de mortiere impotriva complexului ambasadei SUA luna trecuta, pare sa fi impins Washingtonul spre o abordare mai agresiva.

Atacul american de la Bagdad l-a vizat joi pe Mushtaq Jawad Kazim al-Jawari, despre care Pentagonul a spus ca este liderul unui grup terorist sustinut de Iran implicat in planificarea si desfasurarea atacurilor impotriva personalului american.

Pentagonul a refuzat sa raspunda comentariilor guvernului irakian care sugerau ca acesta facea parte din fortele sale de securitate, care includ institutii oficiale si legitime precum politia si armata.

Guvernul irakian a declarat ca al-Jawari facea parte din Fortele de Mobilizare Populara (PMF), un grup format din multe grupuri armate musulmane siite, format in 2014 pentru a lupta impotriva Statului Islamic si recunoscut ulterior ca agentie oficiala de securitate de catre guvernul irakian.

Intr-un semn ca armata americana a incercat sa recunoasca in mod public eforturile fortelor de securitate oficiale ale Irakului de a aborda atacurile impotriva personalului american, Comandamentul sau central a multumit politiei din Irak pentru descoperirea, la 3 ianuarie, a unei rachete de croaziera terestre despre care un oficial american a spus ca viza trupele americane din tara.

Pentagonul nu a raspuns solicitarilor de comentarii in urma anuntului biroului lui Sudani, trimitand in schimb jurnalistii la comentariile de joi ale purtatorului de cuvant al armatei americane, care numea Irakul un „partener valoros”.

„Vom continua sa ne consultam indeaproape cu guvernul irakian cu privire la siguranta si securitatea fortelor americane. Intre timp, vom continua sa ramanem foarte concentrati pe acea misiune de infrangere a ISIS”, a declarat, joi, generalul-maior Patrick Ryder, intr-un briefing de presa.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: