news

Incepe Reuniunea ministrilor Afacerilor Externe NATO „Toti ochii” vor fi atintiti spre Bucuresti

De astazi, Romania gazduieste primul eveniment de nivel inalt al Aliantei Nord-Atlantice intr-un stat de pe Flancul Estic, aflat in prima linie de aparare a NATO, dupa agresiunea armata a Federatiei Ruse impotriva Ucrainei.

„Alegerea Bucurestiului ca loc de desfasurare a Ministerialei (Reuniunea sefilor diplomatiilor din statele membre NATO – n.r.) are multiple semnificatii. Si ma bucur ca in zilele urmatoare `toti ochii` vor fi atintiti spre Bucuresti, pentru ca, in mod real, timp de cateva zile, cele mai importante subiecte pentru securitatea regionala, europeana si euroatlantica vor fi dezbatute aici. Este un semnal clar al faptului ca Romania, in aceasta parte a lumii, conteaza, atat la nivelul NATO si al Uniunii Europene, cat si la nivel international, in general”, a declarat ministrul de Externe, Bogdan Aurescu

Presedintele Klaus Iohannis se va intalni, luni, la Palatul Cotroceni, cu secretarul general al Aliantei Nord-Atlantice, Jens Stoltenberg.

Potrivit Administratiei Prezidentiale, ceremonia primirii oficiale va avea loc la ora 16,15 si va fi urmata de convorbiri tete-a-tete, la finalul carora cei doi oficiali vor sustine declaratii de presa comune.

Tot luni, seful statului va participa, incepand cu ora 14,00, la Reuniunea Liderilor de la Munchen (Munich Leaders Meeting), unde va sustine o alocutiune.

Secretarul general NATO va prezida reuniunea ministrilor de Externe aliati, eveniment ce are loc marti si miercuri. De asemenea, in cursul zilei de marti, Stoltenberg va participa la Aspen – GMF Bucharest Forum, unde va sustine un discurs.

Conform NATO, Jens Stoltenberg va avea intalniri si cu premierul Nicolae Ciuca si cu ministrul Afacerilor Externe, Bogdan Aurescu, iar marti se va intalni cu presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu.

Secretarul de stat Antony J. Blinken, aflat si el la Bucuresti, si prim-ministrul roman Nicolae Ciuca vor vizita expozitia „Noi, Poporul: 25 de ani de Parteneriat Strategic”, un eseu fotografic, tematic, care exploreaza relatiile diplomatice, de securitate, economice si culturale dintre poporul roman si cel american.

Blinken va avea intrevederi separate cu presedintele Klaus Iohannis, ministrul roman de Externe, Bogdan Aurescu, si cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

6 ore ago

Presedinta Georgiei a respins legea privind „influenta straina.” Veto-ul va putea fi anulat de Parlament

Presedinta Georgiei, Salome Zurabisvili, a anuntat sambata ca a respins prin veto legea privind "influenta…

7 ore ago

Polonia va cheltui 2,3 miliarde de euro pentru un „scut estic”. Sistemul de fortificatii a inceput sa fie deja construit

Polonia va investi peste 2,5 miliarde de dolari (2,3 miliarde de euro) in incercarea de…

7 ore ago

Starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico: grava, dar „pronostic pozitiv”, spune ministrul slovac al Sanatatii

Pronosticul privind starea de sanatate a premierului slovac Robert Fico dupa tentativa de asasinat „este…

7 ore ago

Robotii si inteligenta artificiala, folosite pentru a ajuta femeile sa ramana insarcinate. Este acesta viitorul fertilizarii in vitro?

In mod normal, fertilizarea in vitro (sau FIV) este o „afacere” realizata manual. Medicul realizeaza…

7 ore ago