Incepe scoala. 2.700.000 de elevi si prescolari incep, luni, cursurile anului scolar 2023-2024

news

burse de merit, reduse, an scolar 2024-2025, Ligia Deca

Aproximativ 2.700.000 de elevi si prescolari incep, luni, cursurile anului scolar 2023-2024, potrivit calendarului aprobat de Ministerul Educatiei, scrie Agerpres.

Anul scolar 2023-2024 incepe la data de 11 septembrie 2023, se incheie la data de 31 august 2024 si are o durata de 36 de saptamani de cursuri.

Prin exceptie, se stabilesc urmatoarele: pentru clasele a XII-a zi, a XIII-a seral si frecventa redusa, anul scolar are o durata de 34 de saptamani de cursuri si se incheie la data de 7 iunie 2024, iar pentru clasa a VIII-a, anul scolar are o durata de 35 de saptamani de cursuri si se incheie la data de 14 iunie 2024.

Pentru clasele din invatamantul liceal – filiera tehnologica si pentru clasele din invatamantul profesional, anul scolar are o durata de 37 de saptamani de cursuri si se incheie la data de 28 iunie 2024.

Anul scolar care incepe luni se structureaza, pe intervale de cursuri si intervale de vacanta, astfel:

* intervale de cursuri – de luni, 11 septembrie 2023, pana vineri, 27 octombrie 2023;
* de luni, 6 noiembrie 2023, pana vineri, 22 decembrie 2023;
* de luni, 8 ianuarie 2024, pana vineri, 9 februarie 2024, respectiv vineri, 16 februarie 2024, sau vineri, 23 februarie 2024, dupa caz, la decizia inspectoratelor scolare judetene/al municipiului Bucuresti, in urma consultarilor cu beneficiarii primari ai educatiei, cu parintii/reprezentantii legali ai acestora si cu cadrele didactice, realizate la nivelul unitatilor de invatamant;
* de luni, 19 februarie 2024, respectiv luni, 26 februarie 2024, sau luni, 4 martie 2024, la decizia inspectoratelor scolare judetene/al municipiului Bucuresti, dupa caz, pana vineri, 26 aprilie 2024;
* de miercuri, 8 mai 2024, pana vineri, 21 iunie 2024;

Intervalele de vacanta sunt programate astfel:

* de sambata, 28 octombrie 2023, pana duminica, 5 noiembrie 2023;
* de sambata, 23 decembrie 2023, pana duminica, 7 ianuarie 2024;
* o saptamana, la decizia inspectoratelor scolare judetene/al municipiului Bucuresti, in perioada 12 februarie-3 martie 2024;
* de sambata, 27 aprilie 2024, pana marti, 7 mai 2024;
* de sambata, 22 iunie 2024, pana duminica, 8 septembrie 2024.

In ziua de 5 octombrie 2023 – Ziua internationala a educatiei si in zilele nelucratoare/de sarbatoare legala prevazute de lege si de contractul colectiv de munca aplicabil nu se organizeaza cursuri.

Programul national „Scoala altfel” si Programul „Saptamana verde” se desfasoara in perioada 11 septembrie 2023-26 aprilie 2024, in intervale de cate 5 zile consecutive lucratoare, a caror planificare se afla la decizia unitatii de invatamant. Derularea celor doua programe se planifica in intervale de cursuri diferite.

***

Directorul medical al Institutului „Matei Bals”, Adrian Marinescu, a declarat ca, odata cu inceperea scolilor, ar putea creste numarul cazurilor de infectie cu noul coronavirus si a recomandat respectarea regulilor de igiena, iar in situatia in care copiii prezinta simptomatologie specifica sa nu fie adusi in colectivitate.

„Inceperea scolilor, faptul ca oamenii vin din concediu si au o interactiune mai mare si risti sa creasca numarul de infectii, mai ales ca va veni sezonul rece la un moment dat si nu vom avea doar COVID, vom avea virusurile gripale, toate virusuri cu transmitere pe cale respiratorie. Nu conteaza ce fac in prima zi, conteaza toata perioada in care cei mici vor fi in colectivitate. Aici discutam despre regulile de igiena, inclusiv spalatul mainilor cu apa si sapun. Este foarte important ca atunci cand cel mic are o simptomatologie acuta sa nu fie adus in colectivitate. Daca totusi este deja acolo, sa fie izolat cat se poate de repede, pentru ca exista riscul unor focare”, a afirmat, pentru AGERPRES, medicul Adrian Marinescu.

Potrivit acestuia, in momentul in care copilul prezinta o simptomatologie „zgomotoasa” trebuie sa se ia legatura cu medicul astfel incat cel mic sa fie monitorizat corect.

„In momentul in care este o simptomatologie zgomotoasa, se va lua legatura cu medicul de la scoala daca exista, sau cu medicul de familie, sau cu un alt medic, in asa fel incat cel mic sa fie monitorizat corect. Focarele trebuie sa fie rezolvate la timp, eventualele focare din punct de vedere epidemiologic, in asa fel incat lucrurile sa fie mentinute cat mai echilibrat”, a punctat medicul.

El a subliniat importanta vaccinarii antigripale, avand in vedere ca va veni sezonul rece cu gripa.

„Foarte important – in momentul in care vorbim de sezonul rece ar trebui sa ne pregatim de aceasta data in mod corect cu vaccinare antigripala. Ar trebui sa fie facuta undeva in octombrie, in asa fel incat sezonul de gripa care va urma din noiembrie sa fie mentinut sub control”, a explicat Adrian Marinescu.

***

Executivul a adoptat in sedinta de vineri, 8 septembrie, hotararea privind acordarea gratuitatilor la transport pentru elevi, pe parcursul anului scolar.

Mai exact, Hotararea de Guvern vizeaza transportul si reducerile acordate pentru elevii din invatamantul preuniversitar acreditat sau autorizat, inclusiv cei inmatriculati in cadrul scolilor inscrise in registrul special al unitatilor de invatamant care functioneaza dupa un curriculum strain.

„Beneficiaza de gratuitate la serviciile publice de transport public local, inclusiv metropolitan si judetean, rutier, naval, cu metroul, precum si feroviar, pentru toate categoriile de trenuri, clasa a II-a, pe tot parcursul anului scolar. Au fost stabilite facilitati suplimentare la transportul elevilor, fata de ceea ce a fost pana acum. S-a introdus o noua categorie de beneficiari la gratuitate la transport, si anume elevii din scolile inscrisi in registrul special al unitatilor de invatamant preuniversitar care functioneaza dupa un curriculum strain. De asemenea, s-a prevazut faptul ca elevii din invatamantul preuniversitar care locuiesc si/sau invata in judetul Ilfov beneficiaza de gratuitate la transportul cu metroul”, a spus ministrul Educatiei, Ligia Deca, la Guvern.

Ministrul a mentionat ca pentru transportul feroviar operatorii vor emite elevilor titluri de calatorie gratuita, pentru toate categoriile de tren clasa a II-a, pe orice relatie de calatorie, pe perioada anului scolar.

In ceea ce priveste transportul cu metroul, gratuitatea se acorda pe baza de abonament lunar, pe parcursul anului scolar, iar decontarea se efectueaza din bugetul Ministerului Transporturilor si Infrastructurii.

Elevii beneficiaza de gratuitate si in cazul transportului public rutier judetean si interjudetean intre localitatea de domiciliu si localitatea in care sunt scolarizati.

De asemenea, Executivul a adoptat si o hotarare care vizeaza suplimentarea cu 3.000 a numarului de posturi pentru invatamantul preuniversitar.

Mai exact, este vorba despre 2.100 de posturi didactice si 900 nedidactice.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: