Incepe! Stelian Ion anunta ca USR va sesiza Comisia Europeana in legatura cu „gravele derapaje” anti-justitie din Romania: „Nu vrem sa traim intr-un stat in care mafia politica domina absolut tot si in care justitia e redusa la tacere”

politica

Stelian Ion, fostul ministru al Justitiei, anunta ca USR va sesiza Comisia Europeana dupa ce judecatorul Cristi Danilet a fost exclus din magistratura.

„Au reusit sa dea o lovitura dura magistratilor care sustin reforma sistemului judiciar! Este grav si periculos ce se intampla la CSM.

Inspectia Judiciara condusa de judecatorul Netejoru, plasat politic de PSD la conducerea acestei structuri tot mai nocive, a propus excluderea judecatorului Cristi Danilet din magistratura. Pretextul? Postari pe TikTok care tin de viata privata a magistratului. Propunerea a fost adoptata de Sectia pentru judecatori a CSM la limita de voturi. Fara votul presedintelui CSM, Bogdan Mateescu, acest linsaj judiciar nu ar fi avut succes.

Nu este singura sanctiune aberanta luata la propunerea Inspectiei Judiciare de catre CSM, au fost date si altele controversate, care au cautat nod in papura magistratilor reformisti. Alte cercetari sunt pe rol.

Este o adevarata actiune de razbunare si epurare prin inlaturarea sau reducerea la tacere a magistratilor care, ne amintim bine, in plin asalt legislativ impotriva justitiei au indraznit sa ia atitudine, sa comenteze, sa spuna adevarul si sa sesizeze instantele europene.

Presedintele CSM, judecatorul Bogdan Mateescu, inca in functie doar pentru ca au fost separate in acest an alegerile pentru noua conducere de prezentarea raportului de activitate al actualei conduceri, are de dat explicatii pentru atacul tot mai intens impotriva magistratilor.

Ceea ce se intampla la Inspectia Judiciara si la Sectia pentru judecatori a CSM este, totodata, si rodul semnalelor politice transmise pas cu pas catre sistemul judiciar: mentinerea SIIJ, blocajul din jurul legilor justitiei, eliminarea discursului anticoruptie sau pastrarea lui Lucian Netejoru la conducerea Inspectiei judiciare in ciuda activitatii controversate si a bilantului care marcheaza ineficienta acestei structuri.

Astazi, Inspectia judiciara si Sectia pentru judecatori a CSM au reusit sa faca ceea ce Dragnea nici nu indraznea sa viseze. Vom sesiza Comisia Europeana despre aceste grave derapaje. Incepe o perioada foarte grea, lumea e obosita si preocupata de multe alte probleme, dar raspunsul nostru trebuie sa fie ferm daca nu vrem sa traim intr-un stat in care mafia politica domina absolut tot si in care justitia e redusa la tacere.

CSM si Inspectia Judiciara trebuie reformate din temelii pentru ca s-au transformat in adevarate inchizitii care servesc mai degraba interesele politicienilor corupti”, a subliniat Stelian Ion.

Presedintele USR, Dacian Ciolos, are o reactie dura dupa ce judecatorul Cristi Danilet a fost exclus din magistratura de catre CSM. El avertizeaza ca in acest mod Romania se alatura Poloniei si Ungariei pe lista de tari-problema.

„PNL, PSD si UDMR incep distrugerea justitiei. Putina reforma realizata va face pasi uriasi inapoi din cauza coalitiei girate de presedintele Iohannis.

Ne compromitem iremediabil parcursul european si ne alaturam Poloniei si Ungariei pe lista de tari-problema.

Excluderea judecatorului Cristi Danilet din magistratura arata rau din orice punct de vedere privim lucrurile. Chiar si daca aceasta decizie a CSM va fi intoarsa de Inalta Curte, semnalul a fost dat. Judecatorii trebuie sa aiba mare grija, oricine poate pati ce a patit Danilet.

Pe langa cazul sau, am tot primit informatii in ultimele luni ca mai multi judecatori si procurori se simt timorati si se afla in diferite stadii de cercetari disciplinare.

Respect independenta justitiei si neamestecul politicienilor in treburile ei interne, dar stiu si ca Sectia pentru Investigarea Infractiunilor din Justitie, inventata de PSD, nu e desfiintata, cum nici legile justitiei facute de Dragnea si Iordache nu au fost complet modificate. Si cunosc din vechea coalitie rezistenta la orice modificare.

Va reamintesc doar ca fitilul care a destramat coalitia cu PNL si UDMR a pornit tot de la Justitie si de la dorinta fostilor colegi de a scapa de Stelian Ion, pentru ca nu era controlabil.

Nu vreau sa cred ca ne indreptam spre scenarii cunoscute, precum cele din Polonia sau Ungaria, cu un DNA fara dinti si cu magistrati timorati. Daca insa se intampla acest lucru, rezistenta trebuie sa fie pe masura si va garantez ca USR va fi in prima linie”, a transmis Ciolos, luni seara.

Judecatorul Cristi Danilet a anuntat, luni seara, ca va face recurs in cazul deciziei sectiei de judecatori a CSM prin care a fost exclus din magistratura.

„Azi s-a decis excluderea mea din magistratura de catre CSM pentru doua filmulete publicate anul trecut pe TikTok: intr-unul tai gardul, in celalalalt curat o piscina. Nu am facut atunci nicio afirmatie in legatura cu justitia si imaginile nu au legatura cu profesia. Este fix viata prea privata pentru care nu inteleg sa dau socoteala nimanui.

Abaterea retinuta este ‘conduita prin care se aduce atingere imaginii justitiei’. Solutia s-a luat cu majoritate de voturi, caci unii membri CSM au gasit ca sunt reale neregulile invocate de mine referitoare la modul in care s-a realizat cercetarea de catre Inspectia Judiciara.

Evident, voi formula recurs la ICCJ si sunt sigur ca se va remedia aceasta solutie”, a reactionat Cristi Danilet pe Facebook.

Sectia pentru judecatori a CSM, dominata de Gruparea Savonea, a decis luni sa il excluda pe judecatorul Cristi Danilet din magistratura. Danilet a fost pedepsit astfel pentru ca si-a exercitat libertatea de exprimare, publicandu-si opiniile pe Facebook.

„Admite actiunea disciplinara formulata de Inspectia Judiciara impotriva domnului Danilet Cristi Vasilica – judecator in cadrul Tribunalului Cluj pentru fapta constand in manifestarile paratului pe retelele de socializare. (…) Aplica domnului Danilet Cristi Vasilica – judecator in cadrul Tribunalului Cluj, sanctiunea disciplinara constand in ‘excluderea din magistratura’”, a decis CSM in majoritate.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: