externe

„Incetarea focului, in viitorul apropiat” – consilier al lui Zelenski, seful delegatiei de negocieri cu Rusia. Noi negocieri au loc luni, 14 martie: „Rusilor nu li se va permite sa intre in Kiev”

O incetare a focului intre Ucraina si Rusia ar putea fi obtinuta „in viitorul apropiat”, potrivit unui oficial ucrainean implicat in negocierile dintre cele doua parti.

Dmitri Peskov, secretarul de presa al Kremlinului, a anuntat azi ca Rusia si Ucraina, tara devastata de razboi, se vor aseza la masa negocierilor pe 14 martie.

„Cred ca procesul de negociere va elabora forma optima a unui acord. Vom ajunge, in principiu, la un armistitiu si la o incetare a focului, cred, in viitorul apropiat”, a declarat Mihail Podolyak pentru agentia turca Anadolu , care a condus delegatia Ucrainei in discutiile cu oficialii rusi. Podolyak este si consilier al presedintelui Volodimir Zelenski.

El a spus ca Moscova ar trebui sa recunoasca lipsa sa de succes in Ucraina si sa realizeze ca „razboiul trebuie sa se incheie cu declararea pacii si … o incetare a focului”.

Odata ce Rusia „isi va evalua in mod obiectiv pierderile”, cele doua parti „pot adopta o abordare mai pragmatica” in cadrul negocierilor, a adaugat el.

Cu toate acestea, Podolyak a spus ca exista inca unele obstacole in acest proces, cum ar fi cererile nerezonabile ale Rusiei, care sunt inacceptabile pentru Ucraina. „Ucrainenii nu mor pe campurile de lupta pentru asta. Avem … sute de mii de oameni care isi apara casele”, a spus el. „Bineinteles, cu acest eroism, Ucraina nu va accepta cu siguranta ultimatumul initial … prezentat de Rusia. In principiu, acest lucru este imposibil”.

Pentru a forta Kievul sa cedeze in fata cererilor sale, Moscova a schimbat tactica si a inceput sa atace cu nerusinare civili si obiective civile, a spus el.

„Tactica lor principala in primele zile de razboi a fost sa distruga infrastructura militara, aeroporturile, aerodromurile, bazele militare… (si) sa incerce sa intre in Kiev pentru a distruge conducerea politica, pentru a slabi dramatic tara”, a declarat Podolyak. „Acum, tactica s-a schimbat. Ei inconjoara … orase mari, orase, orase mici … si incearca sa creeze o multime de centre locale de criza umanitara in intreaga tara … pentru a provoca panica in randul oamenilor cat mai mult posibil”.

Rusia incearca, de asemenea, sa preia controlul asupra unor facilitati de infrastructura critica, cum ar fi centralele nucleare, a declarat Podolyak, adaugand ca scopul acolo ar putea fi „sa provoace unele daune, care nu vor avea un efect local, ci mai degraba global”.

La o intrebare despre o posibila preluare a capitalei ucrainene, Podolyak a spus ca fortelor rusesti nu li se va permite sa intre in Kiev. „Ele nu vor putea intra in Kiev cu o operatiune terestra. Mobilizarea in Ucraina este la cel mai inalt nivel, oamenii vor sa isi apere tara si o vor face”, a afirmat el.

„Dar, repet din nou, rusii nu duc un razboi… ei lupta cu populatia civila, nu cu armata. Ei nu stiu cum sa lupte cu armata”, a subliniat Podolyak.

Urmareste-ne si pe:
Mara Popescu

Share
Published by
Mara Popescu

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

11 ore ago

Nicusor Dan a tinut „Primaria deschisa” pana la miezul noptii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a invitat persoanele care au vizitat Primaria Municipiului Bucuresti inclusiv in…

12 ore ago

Imagini demne de un film de actiune: magazin de bijuterii jefuit in plina zi la Paris

Magazinul de bijuterii Harry Winston situat pe bulevardul Montaigne, in arondismentul 8 din Paris a…

12 ore ago

Iraniana Narges Mohammadi, laureata a premiului Nobel, supusa unui nou proces pentru „propaganda impotriva Republicii Islamice”

Activista Narges Mohammadi, laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 2023, aflata in inchisoare, a…

2 ore ago

Sibiu: Un tanar de 24 de ani arestat pentru ca si-ar fi ucis iubita

Un tanar in varsta de 24 de ani din Sibiu a fost arestat, sambata, sub…

12 ore ago

Si la altii nu doar la noi: scandal intr-o comisie din Congresul SUA din cauza „genelor false”

Un scandal a izbucnit in Congresul SUA dupa ce o politiciana a acuzat o rivala…

12 ore ago