Inchiderea pietelor, lucratura PSD: „Cadoul facut PSD de Raed Arafat”. El a propus ca pietele sa fie inchise

analize

Jurnalista Ioana Ene Dogioiu anunta ca „singurul” care a propus inchiderea pietelor este Raed Arafat, cunoscut pentru afinitatile sale cu PSD. „Chestiunea inchiderii pietelor care functioneaza in spatii inchise face parte din categoria prostiilor ridicate la fileu PSD-ului”, subliniaza Dogioiu. Ciolacu i-a catalogat drept „criminali” pe guvernanti pentru ca au inchis pietele.

„Presedintele Iohannis spune ca expertii au recomandat-o. Cum niciun expert cu care am vorbit eu nu e de acord cu masura, am incercat sa aflu cine sunt expertii la care se refera presedintele. Unul singur.

In acest moment functioneaza doua echipe de specialisti, cu rol consultativ. Una este Grupul de suport tehnico-stiintific, care nu a fost convocat de catre Raed Arafat de 2 luni. Cealalta echipa este Comisia Covid de la Ministerul Sanatatii, care se intruneste periodic si face recomandari, dar nu a recomandat inchiderea pietelor. Singurul care a propus si a impus aceasta masura este Raed Arafat”, a dezvaluit Dogioiu pe Spot Media.

„Chestiunea inchiderii pietelor care functioneaza in spatii inchise face parte din categoria prostiilor ridicate la fileu PSD-ului. Dupa cum explica prof. de sanatate publica Chereches de la UBB, pietele inchise sunt spatii inalte, volumul de aer este mare, deci ceea ce trebuie sa asiguri este purtarea mastii si o densitate moderata de persoane.

Ambele stau in puterea autoritatilor care sa aloce suficienta politie locala, care sa organizeze un circuit clar intrare-iesire, sa nu permita aglomeratiile si sa se asigure ca in interior oamenii poarta masca.

Potrivit studiilor, pentru infectare este necesar un contact la o distanta mai mica de 1,5 – 2 m in jur de 10 – 15 minute. Ceea ce nu prea se intampla in piata, mai ales in sezonul rece.

(…) Pe de alta parte, inchiderea pietelor a generat o mare enervare. A cumparatorilor care prefera sa ia de acolo produse pe care le considera mai bune, mai aproape sau pe care nu le gasesc in alta parte.

A vanzatorilor care raman cu marfa. E adevarat ca in piete sunt multi samsari. Dar problema ar fi trebuit rezolvata demult si nu asa, pentru ca producatorii tot raman cu marfa, adesea perisabila, daca nu o pot vinde macar samsarilor.

Samsari sau producatori, in piete vand niste oameni care traiesc din acest comert si pe care nu ii despagubeste nimeni pentru marfa. Unii dintre ei au platit deja tarabele in avans.

E adevarat ca in piete se face multa evaziune fiscala, dar nu vad ce a impiedicat Guvernul sa se ia cu ea la tranta si pana acum.

Cand tensiunea in societate e si asa mare, de ce sa o amplifici cu o masura greu de justificat rational, frustranta si care iti mai si aprinde in cap acuzatii nationaliste ca incerci sa favorizezi marile retele?”, a mai scris Dogioiu.

Presedintele PSD, Marcel Ciolacu, i-a catalogat drept „criminali” pe ministrii PNL pentru ca au inchis pietele. El a tinut sa isi fluture izbanda din Parlament, unde a reusit sa anuleze decizia de inchidere a pietelor.

„Orban, intelegi de ce am votat azi in Parlament pentru redeschiderea pietelor?! Tu poti sa traiesti cu imaginea asta?! Dar parlamentarii tai care s-au abtinut la vot?!

Asta ati facut, criminalilor! V-ati batut joc de oameni! Ati scos batranii care muncesc din greu in frig si ploaie cu deciziile voastre aberante!”, a scris Ciolacu pe Facebook.

Proiectul de lege initiat de Marcel Ciolacu si Daniel Zamfir prin care pietele raman deschise si in strarea de alerta a fost adoptat ca 173 de voturi „pentru”, un vot „impotriva” si 93 de abtineri. Camera Deputatilor este for decizional pe aceasta initiativa legislativa. Prin urmare proiectul de lege merge la promulgare.

„Trebuie sa redeschidem si pietele in spatii inchise din hale. Consideram ca nu e normal ca supermarketurile raman deschise, pietele de tip hala sa fie inchise. Consideram ca revenim la normalitate”, a declarat deputatul UDMR Lorand Balint Magyar.

Pesedistii au sustinut ca inchiderea pietelor a fost o masura „aberanta”

„Este o prostie (inchiderea pietelor – n.r.), iar pietele pentru producatorii romani trebuie sa fie deschise, cu respectarea tuturor masurilor de siguranta si de preventie. Pentru ca ieri pana si cea mai inocenta rugaciune a fost transformata in ceva de batalie politica, o sa-i rog pe colegii nostri sa incerce alt verset din Biblie: Ne lepadam de Satana”, afirma deputatul PSD Daniel Suciu.

El a mai spus ca liberalii au votat in comisii amendamentul PSD pentru redeschiderea pietelor.

„E adevarat, se inchid piete. Aceste piete sunt inchise acolo unde sunt primari ai PSD. Se repeta acelasi scenariu din perioada starii de urgenta, cand foarte multi primari PSD au tinut acele piete in aer liber inchise. PSD politizeaza absolut orice. PSD, cel care plange de mila oamenilor, este acelasi PSD vechi, condus de Liviu Dragnea, care a alungat romanii din tara. acum mimeaza o anumita grija fata de romanul de rand. Sunt aceeasi pesedisti care v-au batut in strada i v-au alungat din tara. Oameni buni, nu va lasati mintiti de aceeasi pesedisti. Azi colegii au votat la comisie o ordonanta care are foarte multe lucruri bune. Asa cum ne-a obisnuit, PSD intervine pe ordonantele de urgenta si le modifica. Ceea ce se intampla este un joc politic, de campanie, ieftin”, a replicat liderul deputatilor PNL, Florin Roman.

Mai mult despre: ,

Comentarii: