Incompetenta lui Dancila, in vizorul NATO: A ratat tinta asumata in 2018

externe

Romania a ratat tinta de 2% din PIB alocata cheltuielilor de aparare, astfel ca nu si-a indeplinit obiectivul asumat fata de NATO si SUA, arata un raport al Aliantei publicat joi.

Cheltuielile aferente achizitiei de echipamente reprezinta 34,4% din suma totala, potrivit estimarilor NATO, al treilea cel mai ridicat nivel dupa cele inregistrate de Luxemburg (ale carui cheltuieli militare reprezinta doar 0,54% din PIB, cel mai scazut nivel), respectiv Letonia (stat membru al aliantei care a atins obiectivul de 2% din PIB).

Doua treimi din cheltuielile totale de aparare din cadrul NATO au fost realizate de Statele Unite, respectiv 605 miliarde de dolari. SUA au cheltuit echivalentul a 3,39% din PIB, fata de 1,48% din PIB, media celorlalte state membre. Doar sase state, in afara de SUA, si-au atins tinta de 2% din PIB, respectiv Grecia, Marea Britanie, Estonia, Polonia, Letonia si Lituania.

Romania, Letonia, Lituania si Polonia sunt singurele state membre care au legi nationale sau acorduri politice ce impun alocarea a 2% din PIB pentru aparare.

Romania avea, la finele anului trecut, 69.000 de militari, in crestere cu 11,2% fata de 2017, potrivit datelor NATO.

Mai mult despre:


Comentarii: