Inconstienta PSD-ista. Romania risca sa ramana fara banii europeni in plina criza sanitara si economica. Comisia Europeana ne-a avertizat deja

politica

Proiectul de lege prin care senatorul PSD Catalin daniel Zamfir vrea sa modifice radical legea de functionare a Curtii de Conturi intra luni in dezbaterea Comisiei Economice a Senatului. Comisia Europeana a avertizat la inceputul lunii martie ca Romania risca sa piarda fondurile europene daca legea va fi adoptata.

Comisia Europeana a trimis la inceputul lunii martie o scrisoare oficiala catre guvern si alte institutii in care avertizeaza ca un proiectul de lege al lui Daniel Zamfir poate duce la suspendarea tuturor programelor care implementeaza fondurile europene. Proiectul modifica legea de organizare si functionare a Curtii de Conturi si este initiat prin preluarea textului unui proiect legislativ aprobat de Parlament in 2018 si declarat neconstitutional pe motive de procedura, nu de fond, conform senatorului Daniel Zamfir.

„Ne exprimam ingrijorarile profunde in legatura cu noile evolutii”, se arata in scrisoarea Comisiei Europene, care indica faptul ca adoptarea legii ar duce la „incalcarea cerintelor de independenta a Autoritatii de Audit” – institutie care face parte din Curtea de Conturi, preciza Bursa.

Comisia arata in scrisoare ca „orice limitare sau amenintare la adresa independentei Autoritatii de Audit ar influenta capacitatea de a furniza Comisiei asigurarile necesare legate de functionarea eficienta a sistemului de management si control ale programelor co-finantare din fonduri UE”.

Practic, oficialii europeni cere expres ca Parlamentul sa renunte la modificarile pe care le aduce Legii Curtii de Conturi, nr.94/1992, si care care pun in pericol independenta Autoritatii de Audit.

Proiectul de lege, initiat in octombrie 2019, a fost deja adoptat tacit de Camera Deputatilor in 11 februarie 2020 si a intrat in dezbateri la comisiile de specialitate din Senat, camera in care PSD are singur majoritatea. El mai are nevoie de rapoartele de la comisia de buget si comisia economica pentru a intra la votul final in plen.

Miza financiara a acestei probleme este uriasa: e vorba despre cele 18 miliarde de euro pe care Romania le are la dispozitie in actualul buget al UE.

Una dintre modificarile criticate dur de Comisia Europeana este faptul ca proiectul legislativ acorda presedintelui Curtii de Conturi competenta exclusiva de sesizare a organelor de urmarire penala in cazul in care, in urma controlului, se constata ca o institutie a cheltuit banii publici cu incalcarea legii. In legea aflata in vigoare, sesizarea organelor de urmarire penala se face de catre conducatorul departamentului care realizeaza raportul de audit.

O alta modificare promovata de Daniel Zamfir si criticata de Bruxelles este limitarea independentei Autoritatii de Audit – organism independent acreditat de Comisia Europeana, aflat sub autoritatea Curtii de Conturi – prin faptul ca ar fi obligata sa-si insuseasca toate constatarile facute de Agentia Nationala de Achizitii Publice – institutie subordonata politic aflata in subordinea Guvernului.

Acelasi proiect a mai fost adoptat in 2018, in ciuda unor proteste similare ale Comisiei Europene, dar Curtea Constitutionala l-a declarat neconstitutionat pe motive extrinseci, deoarece traseul legislativ nu a respectat principiul bicameralismului.

Unul dintre motivele pentru care proiectul respectiv a fost initiat este reprezentat de faptul ca, in trecut, in urma constatarilor auditorilor de la Curtea de Conturi, in cazurile in care existau suspiciuni pentru savarsirea unor infractiuni, dosarele erau trimise direct la Parchet, iar functionarii publici din cadrul primariilor refuzau sa mai semneze diferite acte, blocand activitatea si investitiile unitatilor administrativ-teritoriale.

Sustinatorii proiectului afirma ca prin ierarhic instituit de viitoarea modificare legislativa vor fi eliminate abuzurile din activitatea inspectorilor Curtii de Conturi, fapt care va avea efecte pozitive in activitatea angajatilor primariilor care se ocupa de investitiile efectuate de acestea.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: