„Incredibila stire!”. Soc la Bruxelles fata de OUG Toader-Dragnea, reactie vehementa a unui vicepresedinte al Comisiei Europene

news

Reactie dura de la Bruxelles la anuntul facut duminica seara de ministrul Justitiei, Tudorel Toader, cu privire la o ordonanta de urgenta care sa extinda termenul contestatiei in anulare pentru toti cei judecati de completurile nelegal constituite de la ICCJ in ultimii patru ani. Finlandezul Jyrki Katainen, vicepresedinte al Comisiei Europene, responsabil de locuri de munca si investitii, afirma ca romanii merita stat de drept.

„Incredibila stire! Romanii merita stat de drept. Ministrul Justitiei din Romania a declarat luni ca a pregatit o ordonanta de urgenta care ar putea invalida sute de dosare de coruptie in care sunt implicati oficiali de rang inalt”, a scrie Jyrki Katainen pe Twitter, citat de news.ro. („Unbelievable news!! Romanian people deserve #RuleofLaw . Romania’s justice minister said Monday that he has prepared an emergency decree that could invalidate hundreds of corruption cases involving the country’s most senior officials. #Romania”)

Ministrul Justitiei Tudorel Toader a anunta duminica faptul ca ministerul a pregatit o ordonanta de urgenta pentru repunerea in termen a celor condamnati de complete nelegal constituite. In privinta acestei OUG, Toader a subliniat ca pot fi rejudecate atat condamnarile, cat si achitarile.

Pe 2 octombrie 2018, premierul Viorica Dancila a sesizat CCR in legatura cu existenta unui conflict juridic intre Parlament si Inalta Curte de Casatie si Justitie (ICCJ) cu privire la formarea completelor de cinci judecatori de la instanta suprema.

Controversele au inceput dupa ce a intrat in vigoare Legea 304/2004 de modificare a legii privind organizare judiciara. Aceasta prevede ca vicepresedintele Inaltei Curti de Casatie si Justitie si presedintele Sectiei Penale nu mai conduc completele de 5 judecatori, ci toti magistratii din complet sunt trasi la sorti.

Dupa dezbateri, Curtea Constitutionala a Romaniei a decis ca Inalta Curte de Casatie si Justitie trebuie sa schimbe imediat, prin tragere la sorti, toti membrii completurilor de 5 judecatori, ca urmare a constatarii existentei unui conflict juridic de natura constitutionnala intre Parlament si ICCJ.

„A admis sesizarea formulata de prim-ministrul Guvernului Romaniei si a constatat existenta unui conflict juridic de natura constitutionala intre Parlament, pe de o parte, si Inalta Curte de Casatie si Justitie, pe de alta parte, generat de hotararile Colegiului de conducere a Inaltei Curti de Casatie si Justitie, incepand cu Hotararea nr.3/2014, potrivit carora au fost desemnati prin tragere la sorti doar 4 din cei 5 membri ai Completurilor de 5 judecatori, contrar celor prevazute de art.32 din Legea nr.304/2004 privind organizarea judiciara, astfel cum a fost modificat si completat prin Legea nr.255/2013”, se arata in decizia CCR.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: