Indoctrinarea copiilor in epoca lui Xi Jinping. Reportaj CNN despre intensificarea „nationalismului chinezesc”

externe

Xi Jinping, invazie, Taiwan, pregatiri, conflicte militare pe mare

Intr-o zi racoroasa de decembrie, elevii de gimnaziu din Fuzhou, in sud-estul Chinei, s-au adunat intr-un parc rural pentru a studia gandurile liderului chinez Xi Jinping, relateaza CNN in debutul unui articol despre indoctrinarea copiilor.

Desfasurand un banner rosu pe care scria ca iesirea lor este o „sala de clasa ambulanta de politica si ideologie”, ei au cautat sa se lumineze refacand pasii pe care Xi i-a facut in vizita sa din 2021 in cartier, potrivit unui post de stiri local afiliat statului.

Un alt grup de tineri din orasul de coasta nordic Tianjin a vizitat un fort pentru a reflecta asupra „istoriei tragice a rezistentei poporului chinez la agresiunea straina”.

Excursiile fac parte dintr-o intensificare a educatiei nationaliste in China in ultimii ani – codificata acum intr-o noua lege radicala care a intrat in vigoare la inceputul acestei saptamani.

Aceasta „Lege privind educatia patriotica”, care are ca scop „consolidarea unitatii nationale”, prevede ca dragostea fata de tara si fata de Partidul Comunist Chinez aflat la putere sa fie incorporata in munca si studiile tuturor – de la cei mai mici copii pana la muncitori si profesionisti din toate sectoarele.

Legea este menita sa ajute China sa „unifice gandurile” si sa „adune fortele poporului pentru marea cauza a construirii unei tari puternice si a intineririi nationale”, a declarat un oficial al propagandei chineze la o conferinta de presa luna trecuta.

Promovarea dragostei fata de tara si fata de Partidul Comunist nu este deloc o noutate in China, unde patriotismul si propaganda fac parte integranta din educatie, din cultura si din viata societatii inca de la infiintarea Republicii Populare, in urma cu aproape 75 de ani.

Iar nationalismul chinezesc a prosperat sub conducerea lui Xi, cel mai autoritar lider al tarii din ultimele decenii, care a promis sa „intinerim” China pana la un loc de putere si proeminenta la nivel global, pe fondul tensiunilor crescande cu Occidentul.

Noile reguli marcheaza cea mai recenta extindere a eforturilor lui Xi de a aprofunda prezenta partidului in toate aspectele vietii publice si private.

Introducerea legii coincide, de asemenea, cu cea de-a 75-a aniversare a fondarii Republicii Populare Chineze, care va avea loc la 1 octombrie. Oficialii vor fi presati sa asigure o celebrare a patriotismului si sa elimine orice posibilitate de disidenta.

Potrivit legii, autoritatile locale sunt obligate sa valorifice bunurile culturale, cum ar fi muzeele si festivalurile traditionale chinezesti, pentru a „spori sentimentele pentru tara si familie” si sa intensifice educatia patriotica prin intermediul stirilor, al emisiunilor si al filmelor.

Cea mai recenta legislatie vine in urma unei directive din 2016 a Ministerului Educatiei de a introduce educatia patriotica generalizata in fiecare etapa si in fiecare aspect al scolarizarii, care joaca un rol important in noua lege unificata.

De asemenea, aceasta urmeaza eforturilor anterioare, cum ar fi aplicatiile pentru smartphone pentru ca oamenii sa „invete despre noua gandire socialista” – inclusiv o lectie despre cum „bunicul Xi ne-a condus in noua era” – si pentru ca adultii sa citeasca si sa raspunda la chestionare despre cele mai recente teorii ale lui Xi.

Aceasta din urma a fost considerata un succes in ceea ce priveste descarcarile – deoarece toti cei 90 de milioane de membri ai Partidului Comunist au primit ordin sa o foloseasca, alaturi de multi angajati ai intreprinderilor de stat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: