Indonesia pune capat umilitoarelor „teste de virginitate” pentru femeile care doresc sa se inroleze in armata

externe

Organizatiile pentru drepturile omului saluta decizia armatei indoneziene de a pune capat „testelor de virginitate”, catalogate drept”abuzive”, pentru recrutii de sex feminin.

Procedura este cunoscuta in Indonezia sub numele de „testul cu doua degete”, deoarece in timpul examinarii medicii introduc doua degete in vaginul femeii pentru a verifica daca himenul este inca intact sau nu. Cele declarate ca nefiind virgine sunt respinse pentru recrutare.

In cadrul unei teleconferinte cu comandantii militari din intreaga Indonezie, seful Statului Major al armatei, generalul Andika Perkasa, a semnalat sfarsitul acestei practici de zeci de ani si a declarat ca femeile vor fi recrutate in acelasi mod ca barbatii.

„Nu va mai exista niciun examen [medical] in afara acestui scop”, a spus Perkasa, citat de The Guardian. „Sunt lucruri care nu sunt relevante… Si [noi] nu mai putem face acest tip de examinare. Trebuie sa facem aceleasi examinari pentru femeile recrute ca si pentru barbatii recruti”.

Testul vaginal a fost efectuat, in unele cazuri, si asupra logodnicelor de sex feminin ale ofiterilor militari.

Human Rights Watch a declarat ca schimbarile pe care Perkasa le-a declarat in cadrul conferintei se refereau la „testul de virginitate” abuziv, nestiintific si discriminatoriu pe care toate ramurile armatei indoneziene il folosesc de zeci de ani pentru femeile recrute”.

S-a raportat ca marina si fortele aeriene indoneziene vor urma exemplul armatei.

Sfarsitul testelor a fost salutat de femeile indoneziene.

Anindi, care a fost supusa testului in urma cu 23 de ani, in Yogyakarta, in calitate de recrut naval de 18 ani, si-a amintit cat a fost de devastata dupa ce a fost respinsa, in ciuda faptului ca a obtinut note mari la alte teste. „Va fi un progres daca vor pune capat acestui test”, a declarat Anindi, care nu este numele ei real. „Chiar daca este doar pentru armata. Pentru ca a fost o procedura derogatorie pentru femei”.

Ea a spus ca tatal ei a fost in armata si a visat ca unul dintre copiii sai sa-i calce pe urme. Dar Anindi, care nu era virgina, i-a spus medicului de sex feminin sa se opreasca atunci cand a fost randul ei sa faca testul.

„Nu am vrut sa fiu pipaita fara consimtamantul meu. Asa ca i-am spus sa se opreasca si i-am spus ca nu sunt virgina”, a declarat Anindi. „Am oprit-o nu pentru ca mi-era teama ca va afla ca nu sunt virgina, ci pentru ca ma simteam inconfortabil cu procedura. Acesta este pretul pentru ca femeile recrute sa intre in armata; aceasta trauma”.

HRW a intervievat femei din toata Indonezia care au trecut prin acest test, ajungand la concluzia ca este „o practica raspandita la nivel national”. Harsono a mai spus ca au intervievat o femeie care a sustinut testul in 1965.

„Inseamna ca aceasta practica nestiintifica, abuziva si discriminatorie dureaza de mai bine de cinci decenii”, a spus el.

Alim Qibtiyah, comisar la Comisia nationala privind violenta impotriva femeilor (Komnas Perempuan), a declarat ca inca asteapta ca schimbarea de politica sa fie oficializata, dar a spus ca aceasta ar putea insemna mai multe oportunitati pentru femei de a se inrola in armata. In prezent, doar 10% din cei 450.000 de membri ai serviciilor armate ale tarii sunt femei.

„Va deschide mai multe oportunitati pentru femei”, a declarat Qibtiyah. „Ele vor fi increzatoare si confortabile ca vor fi acceptate datorita calitatilor lor. Nu este corect ca femeilor li s-a cerut sa isi dovedeasca moralitatea [prin testul de virginitate], in timp ce pentru recrutii barbati? Cum poti dovedi asta?”

Organizatia Mondiala a Sanatatii a declarat ca testarea virginitatii este nestiintifica, daunatoare si reprezinta o incalcare a drepturilor omului pentru femei, care ar aduce consecinte imediate si pe termen lung, care sunt in detrimentul bunastarii fizice, psihologice si sociale a femeilor care au facut testul.

„Examinarea nu are niciun merit stiintific sau indicatie clinica – aparitia himenului nu este un indiciu fiabil al actului sexual si nu exista niciun examen cunoscut care sa poata dovedi un istoric de relatii sexuale vaginale”, a declarat OMS in raportul intitulat Eliminarea testarii virginitatii, publicat in 2018.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: