externe

Industria uleiului de masline resimte arsura verii toride din Europa. Se estimeaza o scadere cu 40% a productiei

Producatorii europeni de ulei de masline trag un semnal de alarma, deoarece se asteapta ca valurile de caldura din aceasta vara sa provoace a doua recolta proasta la rand, relateaza Anadolu.

Secetele neobisnuite sunt in centrul unei crize care se pregateste pentru acest sector, care ar putea duce la goluri pe rafturi si la cresterea preturilor la uleiul de masline, avertizeaza reprezentantii industriei.

„Suntem foarte ingrijorati”, a declarat Andrea Carrassi, directorul general al Asociatiei italiene a producatorilor de ulei de masline (Assitol).

Spania, care reprezinta aproximativ jumatate din productia totala de ulei de masline din lume si este cel mai mare producator la nivel global, a inregistrat o scadere de 56%.

Productia Greciei a scazut cu 47%, cea a Portugaliei cu 39%, iar Italia a inregistrat o scadere de 27%.

In afara Europei, productia Tunisiei a scazut cu un sfert, in timp ce declinul global este de aproximativ 26%.

Carrassi a declarat ca problemele cauzate de seceta au fost agravate de cresterea costurilor energiei si ale materiilor prime, stimulata de razboiul din Ucraina.

De exemplu, el a spus ca hartia si sticla necesare pentru ambalarea uleiului de masline au avut „preturi nebunesti” in cea mai mare parte a anului trecut.

‘Scenarii nemaivazute pana acum’

Secetele si valurile de caldura continua sa afecteze Marea Mediterana, regiunea in care se obtine cea mai mare parte a productiei de masline din Europa.

Potrivit grupului de agricultori italieni Coldiretti, Italia nu numai ca a inregistrat o caldura record in luna iulie, dar a suferit si 43 de fenomene meteorologice extreme in intreaga tara, dublu fata de ceea ce s-a inregistrat in aceeasi perioada a anului trecut.

In Spania, aproape 9 milioane de persoane din multe zone au in prezent rezervele de apa restrictionate din cauza secetei extreme, inclusiv in sudul regiunii Andaluzia, un producator important de masline.

Recent, Grecia a cunoscut cel mai calduros weekend din iulie din ultimii 50 de ani.

Stocul de ulei de masline din Europa la sfarsitul sezonului 2022-23 a scazut cu aproape 60%, pana la 280.000 de tone, comparativ cu perioada anterioara, potrivit datelor Comisiei Europene.

Pretul la producator pentru uleiul de masline extravirgin, cea mai rafinata calitate, a crescut cu 75%, ajungand la 5,92 euro pe kilogram in saptamana care s-a incheiat la 21 mai, comparativ cu aceeasi perioada a anului trecut, potrivit Consiliului Oleicol International, un grup interguvernamental al tarilor care produc masline sau produse derivate din masline.

Pretul uleiului de masline extravirgin italian a crescut cu 46%, pana la 6,33 euro pentru un kilogram, in timp ce pentru Grecia cresterea a fost de 70%, pana la 5,6 euro pe kilogram.

In aceste conditii, producatorii se tem ca va exista un consum mai mic de ulei de masline in urmatorul an, consumatorii trecand la alte produse, cum ar fi uleiul din seminte de floarea-soarelui.

Urmareste-ne si pe:
Victor Mihalache

Share
Published by
Victor Mihalache

Recent Posts

O noua „reusita” a guvernului Ciolacu: salile de pacanele, inchise la sate, se redeschid in orase

Salile de pacanele din localitatile mici au inceput sa se inchida rand pe rand, conformandu-se…

21 de minute ago

Imagini nerecomandate cardiacilor: turisti chinezi, blocati timp de o ora pe marginea unei stanci abrupte, din cauza supraaglomeratiei – VIDEO

Muntele Everest nu este singurul varf din lume care se confrunta cu supraaglomerarea. La inceputul…

36 de minute ago

Un fals guru indian, acuzat ca ar fi inselat mii de oameni cu „leacuri” capabile sa vindece cancerul si COVID

Autoritatile indiene l-au acuzat pe un fals guru, pe nume Baba Ramdev, de conduita penala…

51 de minute ago

Presedintele libertarian Javier Milei face minuni in Argentina: inflatia in aceasta tara a scazut de la 300% la doar 11% in doar cateva luni

Argentina a fost, de-a lungul timpului, o tara cu guverne falimentare, colapsuri economice si incapacitate…

O oră ago