Inegalabilul Chirieac ii spune lui Melescanu ca este o personalitate „importanta” pentru intregul mapamond: „Pe patru continente se vor aseza lucrurile dupa ce va veti scrie memoriile”

politica

„Analistul” Bogdan Chirieac i-a adus marti un potop de laude presedintelui Senatului, Teodor Melescanu, caruia i-a spus ca este o personalitate „importanta” pentru intregul mapamond. Modest, Melescanu nu a negat.

„Avem un invitat deosebit, este vorba despre presedintele Senatului Romaniei. (…) Un om cu o vasta, vasta experienta si importanta, zi eu, nu doar in tara ci si in lumea intreaga, tinand seama ca ati activat 50 de ani in diplomatie. Cand va veti scrie memoriile, multe lucruri se vor aseza la locul lor, nu doar in Romania ci si pe vreo patru continente”, i-a spus Chirieac lui Melescanu intr-o emisiune pentru DC News.

„Pentru memorii mai lasam, pentru ca stiu prea multe, las sa se aseze praful pe momente si oameni”, a raspuns Melescanu.

Presedintele Senatului, Teodor Melescanu, s-a opus „dur” in decembrie 1989 la pastrarea unui moment de reculegere la Organizatia pentru Securitate si Cooperare din Europa (OSCE) pentru memoria victimelor de la Timisoara, potrivit unui document diplomatic american, publicat acum de jurnalistul canadian Stanley Tromp.

Este vorba despre un raport purtand marcile „confidential” si „imediat”, trimis de Ambasada SUA la Viena catre Departamentul de Stat al SUA, arata Libertatea.

„La criticile venite din toate partile, Melescanu, din partea Romaniei, a afisat o atitudine lipsita de emotie, dura. Intai, a blocat consensul la propunerea Austriei, privind pastrarea unui moment de reculegere, in memoria victimelor de la Timisoara (ambasadorul Republicii Federale Germania a trecut peste asta incluzand momentul de reculegere in propria lui interventie de la tribuna). In mod clar, autoritatile romane au decis sa se tina pe pozitii, Melescanu a negat informatiile privind presupusele evenimente, catalogandu-le drept relatari de presa neconfirmate”, se arata in raport.

La acea vreme Teodor Melescanu era secretar I la Departamentul Securitate Internationala si Dezarmare din MAE, dupa ce, anterior, fusese detasat ca secretar II la Misiunea Permanenta a Romaniei de pe langa Organizatia Natiunilor Unite si alte organizatii internationale de la Geneva.

„Este o aiureala. Ceea ce am spus, si ar trebui sa fie si pe banda, este ca sunt intr-adevar informatii de presa si ca daca s-a intamplat o represiune sangeroasa, asa cum spun acele informatii, cei vinovati trebuie sa fie trasi la raspundere”, s-a aparat miercuri Teodor Melescanu, contactat de Libertatea.

Presedintele Senatului a negat apoi ca a blocat momentul de reculegere, precizand ca, de fapt, „nu a fost un moment de reculegere”, in ciuda concluziilor din documentul american.

In 2015, intr-un interviu pentru B1 TV, jurnalistul Doru Braia a dezvaluit ca Melescanu, aflat la Viena, le spunea jurnalistilor straini in data de 18 decembrie 1989, ca in Romania este „pace si liniste”.

”In ziua de 18 decembrei 1989, a doua zi dupa macelul de la Timisoara, presa internationala fremata, avea interdictie sa intre pe teritoriul Romaniei, drept pentru care cauta sa abordeze orice oficial al regimului de la Bucuresti aflat in afara granitelor. Domnul Melescanu se afla la Viena. Un musuroi intreg de jurnalisti l-a inconjurat, domnia sa se afla la o sucursala ONU din capitala austriaca si l-au intrebat, s-a transmis chiar la unele televiziuni in direct, ce se intampla la Timisoara.

Cu aceeasi jovialitate pe care o cunoasteti si, daca imi amintesc bine, chiar si cu un trabuc in coltul gurii, domnul Melescanu a anuntat ca e pace si liniste in Romania, nu se intampla absolut nimic alarmant si ca poporul roman este mobilizat pentru indeplinirea sarcinilor trasate de Congresul al XIV-lea al Partidului Comunist Roman”, a povestit Doru Braia.

Braia a spus despre Melescanu ca a fost ofiter acoperit al serviciilor secrete comuniste.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: