Infiintarea „Centrelor Stalin”, o noua incercare a lui Putin de a reabilita reputatia dictatorului sovietic si a stimula sprijinul rusilor pentru razboiul din Ucraina

externe

centre Stalin, reabilitare, dictator, Vladimir Putin, Rusia

In ultimul an, in Rusia au inceput sa apara asa-numite „centre Stalin”, intr-o incercare a regimului Putin de a-l repozitia pe sangerosul dictator sovietic, responsabil de moartea a milioane de oameni, drept „o mare personalitate a istoriei” si pentru a stimula sprijinul pentru razboiul dus in Ucraina.

La jumatatea lunii decembrie, la deschiderea celui de-al doilea centru Stalin din Rusia, in orasul Barnaul din Altai, Serghei Matasov, liderul regional al Partidului Comunist, i-a atribuit lui Stalin meritul de a fi modernizat lumea in timpul cat a condus cu o mana de fier Uniunea Sovietica, intre 1924 si 1953.

„Economia lui Stalin, politica lui Stalin, cultura lui Stalin au dat un impuls inainte intregii lumi. Un salt calitativ atat de puternic”, a spus el. Partidul Comunist, un partid de opozitie care functioneaza in parametrii stabiliti de Kremlin, a deschis primul sau centru Stalin in 2023, in apropiere de Nijni Novgorod. La fel ca proiectul de la Barnaul, acesta isi propune sa inspire vizitatorii cu colectia sa de fotografii, discursuri, busturi si alte bibelouri ale lui Stalin, scrie cotidianul britanic The Telegraph.

Analistii afirma ca Putin a insistat intotdeauna pentru glorificarea lui Stalin si a victoriei sale asupra Germaniei naziste in cel de-al Doilea Razboi Mondial, pe care rusii il numesc Marele Razboi Patriotic, dar niciodata nu a fost atat de important. „Ei spun ca se lupta cu nazistii acum in Ucraina, intr-un Mare Razboi Patriotic 2.0, ca sa zic asa. Asa ca Stalin ca om care a invins nazismul este o imagine buna pentru regim”, a declarat Stephen Hall, profesor asociat de politica rusa la Universitatea Bath.

Putin l-a laudat pe Stalin ca fiind un „mare om” intr-un discurs adresat natiunii ruse, in 2022, iar in 2016, Vladimir Medinski, pe atunci ministru al culturii, dar acum consilier prezidential, s-a deplasat in regiunea Tver, la nord de Moscova, pentru dezvelirea unui monument dedicat lui Stalin.

Potrivit unei analize realizate de site-ul Tochka, din cele 110 monumente dedicate lui Stalin existente in prezent in Rusia, 37 au fost ridicate dupa ce Putin a devenit presedinte, in ajunul Anului Nou 1999. Copiii sunt o tinta cheie pentru aceasta campanie de propaganda pro-Stalin, iar anul acesta Kremlinul intentioneaza sa organizeze o parada de gimnastica in masa a adolescentilor rusi prin Piata Rosie, prima de la moartea lui Stalin, in 1953.

Centrul Stalin din Barnaul a organizat, de asemenea, un flash mob online al elevilor rusi pentru a sarbatori ziua de nastere a lui Stalin in decembrie, postand fotografii cu ei tinand in mana afise scrise de mana pe care scria: „La multi ani, tovarase Stalin!” si „Buna ziua, Maret Stalin!”.

Tochka scrie ca, de la invazia Rusiei in Ucraina in februarie 2022, au fost ridicate aproximativ o jumatate de duzina de monumente Stalin, fiecare noua statuie „fiind insotita de o repetare a propagandei Z”, o referire la naratiunea pro-ucraineana de invazie pompata de Kremlin. Una dintre statui, ridicata in Pskov, in vestul Rusiei, a fost sfintita de un preot, desi religia era interzisa in timpul lui Stalin.

La inaugurarea noului centru Stalin de la Barnaul, unul dintre participanti a declarat ca „sustinatorii lui Eltin si Navalnii, dusmanii Rusiei, agentii straini scriu calomnii, dar noi ne vom ocupa de ei in maniera lui Stalin”, facand referire la Boris Eltin, presedintele pro-capitalist al Rusiei intre 1991 si 1999, si la Alexei Navalnii, cel mai mediatizat lider al opozitiei, incarcerat din Rusia.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: