Inflatia nu este inca invinsa. Cresterea preturilor accelereaza din nou in Europa

externe

inflatie cu o singura cifra, Romania, iulie, scumpiri, alimente, economie

Europa nu a scapat inca de marea si dureroasa problema care i-a bantuit economiile in ultimii doi ani.

Inflatia anuala in Germania si Franta, principalele economii ale Uniunii Europene, a crescut in decembrie. Prima estimare a inflatiei preturilor de consum din zona euro pentru luna trecuta, publicata vineri, a confirmat aceasta tendinta – a crescut la 2,9%, de la 2,4% in noiembrie , potrivit CNN.

A fost prima crestere a ratei anuale a inflatiei in cele 20 de tari care utilizeaza moneda euro din aprilie 2023. Datele UE au aratat ca noile cresteri ale costului alimentelor, alcoolului si tutunului, precum si ale serviciilor, s-au combinat cu o scadere mult mai putin pronuntata a preturilor la energie de la un an la altul.

Acest lucru ar putea tempera entuziasmul unor investitori care cred ca Banca Centrala Europeana (BCE) ar putea fi pe punctul de a reduce ratele dobanzilor.

In Germania, inflatia preturilor de consum (IPC) s-a situat la 3,8% in decembrie, in crestere de la 2,3% in noiembrie, potrivit unei estimari oficiale publicate joi. In Franta, IPC anual a urcat la 4,1% in decembrie, de la 3,9% in luna precedenta, potrivit datelor preliminare.

In ambele cazuri, preturile la energie au contribuit la cresterea ratei inflatiei globale.

Economistii se asteptau la aceasta crestere, in parte pentru ca guvernele au renuntat la subventiile generoase introduse pentru a sprijini gospodariile in timpul crizei energetice din 2022.

De la sfarsitul anului 2021, cand inflatia globala a inceput sa creasca dupa incheierea blocajelor pandemice, guvernele au canalizat sute de miliarde in subventii care au protejat gospodariile si intreprinderile de cresterile enorme ale preturilor la energie. Aceste cresteri au fost, in mare parte, alimentate de invazia pe scara larga a Rusiei in Ucraina in februarie 2022.

Guvernul german, de exemplu, a platit facturile de gaz si de incalzire pentru gospodarii in decembrie 2022, atenuand inflatia. Acum, aceasta subventie unica a disparut si, desi preturile energiei au scazut de atunci, ele au crescut in decembrie in comparatie cu nivelurile scazute in mod artificial din anul precedent.

Biroul francez de statistica a declarat joi ca majorarea inflatiei in decembrie s-a datorat „accelerarii pe parcursul unui an a preturilor la energie si servicii”.

Inflatia de baza arata mai bine

Dar Paul Donovan, economist sef la UBS Global Wealth Management, a declarat ca se asteapta ca inflatia de baza – care elimina costurile volatile ale alimentelor si energiei – in cele 20 de tari care utilizeaza moneda euro sa continue sa incetineasca.

„Ritmul inflatiei este in continuare in directia unei cresteri mai lente a preturilor”, a declarat acesta pentru CNN. „Nu exista niciun fel de dovada a unor preturi „rezistente” sau a unei inflatii mai mari pe termen mai lung in niciunul dintre datele pe care le vedem in acest moment – in Europa, (Marea Britanie) sau SUA”.

„Detaliile inflatiei continua sa surprinda mai mult in sens negativ decat in sens pozitiv”, a adaugat el.

Inflatia anuala de baza in zona euro a scazut la 3,4% in decembrie, de la 3,6% in noiembrie, la 3,4%.

„Problema mai importanta este ce se intampla cu inflatia de baza si cu presiunile inflationiste subiacente”, a declarat Andrew Kenningham, economist sef pentru Europa la Capital Economics.

Pietele se dezmortesc

Accelerarea inflatiei globale in marile economii ar putea atenua entuziasmul investitorilor ca bancile centrale sunt pregatite sa reduca ratele dobanzilor inca din primavara.

Acest entuziasm a condus la o revenire a pietei bursiere de la sfarsitul lunii octombrie, care a dus la cresterea indicelui S&P 500 de pe Wall Street si a indicelui de referinta Stoxx 600 din Europa cu 15% si, respectiv, 11%.

Ratele ridicate ale dobanzilor pun de obicei presiune asupra actiunilor, deoarece investitorii tind sa favorizeze obligatiunile care ofera randamente comparabile si constante.

Dar actiunile nu au reusit sa se lanseze pana acum in 2024. Indicele S&P 500 a scazut cu 1,1%, iar indicele Stoxx 600 cu 0,4%, de la redeschiderea pietelor pe 2 ianuarie.

Escaladarea tensiunilor din Orientul Mijlociu a starnit, de asemenea, ingrijorari cu privire la traiectoria preturilor la energie. Barilul Brent, petrolul de referinta la nivel mondial, a crescut miercuri cu peste 3% si a inchis la 78 de dolari pe baril.

Miercuri, minutele publicate de la sedinta de politica monetara din decembrie a Rezervei Federale a SUA au aratat ca oficialii au fost prudenti in ceea ce priveste declararea victoriei asupra inflatiei si incheierea campaniei de aproape doi ani de majorari ale ratelor.

In timp ce rata dobanzii cheie a Fed era „probabil la sau aproape de maximul sau”, se arata in procesul-verbal, oficialii au considerat „adecvat ca politica sa ramana la o pozitie restrictiva pentru o perioada de timp, pana cand inflatia va scadea in mod clar si durabil”.

Luna trecuta, Isabel Schnabel, membra a comitetului executiv al BCE, a declarat ca este posibil ca inflatia sa „revina temporar”, in parte din cauza expirarii subventiilor guvernamentale pentru energie. „Mai avem inca un drum de parcurs”, a spus ea.

„Pentru BCE, aceasta reaccelerare a inflatiei intareste pozitia de a pastra o mana foarte ferma si de a nu se grabi cu nicio decizie de reducere a ratei”, a scris Carsten Brzeski, seful global al departamentului de cercetare macroeconomica la ING, intr-o nota de joi, adaugand ca se asteapta in continuare ca banca centrala sa faca prima reducere a ratei in iunie.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: