Influencerii chinezi propaga virulente mesaje antisemite pe retelele sociale, cu acceptul tacit al guvernului de la Beijing

externe

Su Lin, influencerita, China, antisemitism, Israel, Hamas

Asezata in fata unei harti a lumii, influencerita chineza Su Lin a transmis in direct, inca de la inceputul razboiului, declaratii de sustinere a Hamas si impotriva Israelului. Venind aproape in fiecare zi, acestea sunt pline de antisemitism, reflectand o directie tot mai des intalnita pe retele sociale din China.

„Hamas este in continuare prea moale, merge mult prea usor”, spune Su, care are aproape un milion de urmaritori online, intr-un clip video, adaugand ca israelienii sunt „lachei ai colonialismului”.

„Nu ar fi trebuit sa fie capturati?”, striga ea intr-un microfon, referindu-se la cetatenii israelieni luati ostatici. „Israelul este acum doar o versiune evreiasca a nazistilor si a militarismului”.

Faptul ca Beijingul permite ca astfel de sentimente sa fie impartasite pe internetul sau puternic cenzurat ofera o imagine asupra naratiunilor pe care Partidul Comunist aflat la putere este dispus sa le promoveze cu privire la conflictul israeliano-palestinian.

Pana in prezent, China a refuzat sa condamne Hamas pentru atacul sau, ceea ce a infuriat Israelul si a pus in pericol relatiile Beijingului cu aceasta tara.

De ani de zile, Beijingul a cerut o solutie cu doua state pentru a stabili o Palestina independenta, un mesaj pe care liderul Xi Jinping l-a reiterat saptamana aceasta in primele sale remarci publice de la izbucnirea razboiului, numind-o „o solutie fundamentala”.

Toate acestea ar putea parea o abatere de la politica externa obisnuita a Chinei de a nu se „amesteca” in afacerile interne ale altor tari.

Dar expertii spun ca, pentru China, sprijinul pentru cauza palestiniana dateaza de zeci de ani si reprezinta fundamentul pe care Beijingul si-a construit relatiile cu tarile arabe.

In 1955, Beijingul a sprijinit pentru prima data Palestina, alaturandu-se celor 29 de state din Asia, Africa si Orientul Mijlociu care au condamnat „colonialismul in toate manifestarile sale” la Conferinta de la Bandung din Indonezia.

In aceasta perioada, sub conducerea presedintelui Mao, China a inceput sa ofere sprijin si instruire grupurilor palestiniene, iar o parte din asistenta a continuat si dupa moartea acestuia si pana in anii 1980.

Atunci, China „a considerat ca este vorba de o miscare de eliberare nationala pentru a lupta impotriva a ceea ce ei considerau a fi colonizarea israeliana”, a declarat Dawn Murphy, expert in relatiile dintre China si Orientul Mijlociu si profesor la Colegiul National de Razboi al SUA. „Astazi, ei sunt inca ingrijorati de modul in care sunt tratati palestinienii”.

In ultimii ani, China si-a marit amprenta in Orientul Mijlociu prin investitii masive in intreaga regiune, inclusiv proiecte de infrastructura in Irak si un terminal petrolier in portul cheie Jask din Iran. A construit chiar si noua capitala a Egiptului, in afara orasului Cairo.

Din punct de vedere diplomatic, China este, de asemenea, un actor din ce in ce mai important. Beijingul s-a oferit sa sprijine eforturile de reconstructie in Siria, devastata de razboi, si a surprins lumea la inceputul acestui an, intervenind pentru a finaliza medierea unei reluari a legaturilor diplomatice intre rivalii regionali de lunga durata, Iranul si Arabia Saudita.

Un alt motiv pentru care China doreste sa ramana de partea natiunilor arabe este unul simplu: „Este doar matematica pura”, a declarat Tuvia Gering, un cercetator specializat in China la Institutul pentru Studii de Securitate Nationala din Israel.

„Exista un singur Israel si o singura tara care il sustine, si anume SUA”, a spus el. „In schimb, sunt 57 de membri ai Organizatiei Cooperarii Islamice, iar asta inseamna o multime de voturi in Adunarea Generala [ONU]”.

China impartaseste un punct de vedere similar cu multe dintre aceste tari – ca „Israelul este un avanpost colonialist, pus de Occident pentru a instiga la razboaie si a-si perpetua hegemonia asupra Orientului Mijlociu”, a spus Gering.

Mass-media de stat chineza a amplificat acest mesaj, situand conflictul israeliano-palestinian in cadrul rivalitatii mai largi dintre Beijing si Washington. America, spune narativul chinez, este „controlata de evrei” si aduce haos in lume.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: