Infrangere majora a PSD la CCR. Curtea a decis ca legea privind stabilirea datei alegerilor locale de catre Parlament este neconstitutionala

politica

CCR a respins, miercuri, legea adoptata de majoritatea PSD-ALDE-Pro Romania  prin care Parlamentul si-a arogat atributia de a stabili data alegerilor locale. Decizia de neconstitutionalitate a fost luata cu majoritate de voturi.

De asemenea, CCR a decis si ca ordonanta de urgenta de prelungire a mandatelor alesilor locali este neconstitutionala intrucat aceasta masura poate fi luata doar de Parlament.

Pe de alta parte, Parlamentul ar putea stabili totusi data alegerilor locale in cadrul legii pe care o va adopta privind prelungirea mandatelor alesilor locali.

Curtea Constitutionala a Romaniei (CCR) a discutat, miercuri, sesizarea privind Legea referitoare la prelungirea mandatelor autoritatilor administratiei publice locale, care stipuleaza ca data alegerilor locale este stabilita de Parlament.

Liderul deputatilor PNL, Florin Roman, anunta ca liberalii vor ataca la CCR propunerea legislativa care are ca obiect de reglementare prelungirea mandatelor autoritatilor administratiei publice locale cu cel mult sase luni de la data incetarii starii de urgenta, ca urmare a izbucnirii epidemiei de COVID-19.

Pe 13 mai, Plenul Camerei Deputatilor a adoptat OUG privind prelungirea mandatelor autoritatilor administratiei publice locale cuprinse in perioada 2016 – 2020, cu amendamente.

„Mandatele in curs ale primarilor, primarului general al municipiului Bucuresti, presedintilor de consilii judetene, consiliilor locale, Consiliului General al Municipiului Bucuresti si consiliilor judetene se prelungesc cu cel mult 6 luni de la data incetarii starii de urgenta sau starii de alerta”, stipuleaza proiectul.

Acesta mai prevede ca procedurile privind organizarea alegerilor pentru autoritatile administratiei publice locale se initiaza in termen de 6 luni de la data expirarii duratei starii de urgenta sau starii de alerta, iar data alegerilor se stabileste prin lege organica, cu cel putin 75 de zile inaintea votarii.

Mai mult despre:


Comentarii: