Infrangere pentru Ciolacu si Ciuca. Profesorii nu ii cred pe guvernanti si intra de luni in greva generala pe o perioada nedeterminata

politica

Marcel Ciolacu, Marcel Bolos, finante, sporuri, reduceri, bugetari, taxe, fonduri europene

Greva generala din invatamant va fi declansata luni, 22 mai, si va continua pana cand sindicalistii vor primi din partea Guvernului o solutie credibila, care sa ofere perspective foarte clare, a declarat duminica presedintele Federatiei Sindicatelor din Educatie „Spiru Haret”, Marius Ovidiu Nistor, la finalul negocierilor de la Palatul Victoria.

„Pentru a stopa o astfel de actiune ei vor trebui sa primeasca din partea Executivului o solutie, o solutie care sa fie credibila, o solutie care sa ofere perspective foarte clare. Noi o sa le punem la dispozitie in momentul de fata exact comunicatul care pleaca din partea Guvernului. Acest comunicat va ajunge in toate organizatiile noastre, iar membrii de sindicat se vor pronunta foarte rapid, dar cu certitudine va spuneam ca pe aceasta oferta maine va fi greva generala. (…) Eu mi-as fi dorit si este dorinta tuturor celor care lucreaza in sistem sa nu fi avut loc aceasta greva generala. Nu ne-am dorit-o, am fost obligati sa ajungem aici. Este un cumul de nemultumiri, iar durata ei va depinde strict de raspunsul pe care il va da Guvernul si bineinteles de dorinta colegilor nostri”, a precizat Nistor, citat de Agerpres.

Acesta a mentionat ca greva generala va dura pana cand cei care au semnat pentru declansarea ei, tot in scris, vor renunta la aceasta forma de protest. „Ei sunt cei care hotarasc. Nu sunt doar membrii de sindicat sunt si foarte multi profesori”, a completat el.

Potrivit presedintelui Federatiei Sindicatelor Libere din Invatamant (FSLI), Simion Hancescu, oferta Guvernului vizeaza rezolvarea revendicarilor salariale in Legea salarizarii, „altceva in plus nimic”.

„Anexa 8 se va pune in practica, mai concret personalul didactic va primi salariu de prevazut de Legea 153, sa ajunga la nivelul maxim. Asta inseamna o crestere de 7-8% a salariilor „, a spus Hancescu. El a mentionat ca data aplicarii acestei cresteri depinde de decizia Executivului.

„Urmeaza sa dea Executivul un act normativ, nu se stie exact cand, probabil de la 1 iunie, dar decizia apartine Executivului”, a mai spus presedintele FSLI.

Liderii sindicali au fost intrebati ce se intampla cu salariilor grevistilor pe perioada grevei, iar presedintele FSE „Spiru Haret” a raspuns: „Exact ce prevede legea. Conform legislatiei in vigoare pe perioada grevei se suspenda contractul individual de munca, deci nu vor platiti, cu atat mai mult trebuie sa intelegeti ca si-au asumat cu totii acest lucru, ne-am asumat cu totii acest lucru, pentru a intelege foarte clar care este starea de nemultumire. Este vorba de peste 150.000 de cadre didactice, la care se adauga 60.000 – 70.000 personal didactic si auxiliar”.

Potrivit sursei citate, in perioada urmatoare vor continua negocierile dintre sindicatele din Educatie si autoritati, insa acestea trebuie sa vina cu „oferte foarte transante si clare ca termen si ca sume”.

„Chiar daca sunt intentii bune, noi discutam doar despre intentii. Vorbim despre o viitoare Lege a salarizarii, o Lege a salarizarii care va incepe sa fie negociata abia din 15 iulie, iar ea, ca si adoptare, poate sa ajunga pe undeva pe la sfarsitul lunii octombrie, poate chiar sfarsitul anului 2023, ca aplicabilitate de la 1 ianuarie, eventual, si nu se stie, pentru ca nu ni s-a dat un raspuns transant daca o grila care va fi discutata, pesemne va fi negociata, va fi aplicata intr-o singura transa sau in transe. Discutam in momentul de fata doar despre posibilitati”, a afirmat Nistor.

El a reiterat ca nu s-a discutat nimic concret despre sume in cadrul negocierilor, s-a vorbit mai mult de bonusuri pentru profesorii debutanti si pentru personalul didactic care lucreaza in zone defavorizate.

In ceea ce priveste incheierea anului scolar in contextul grevei, sindicalistii au transmis ca Guvernul este cel care trebuie sa raspunda la aceasta intrebare si ca „ramane de vazut” daca se vor incheia situatiile elevilor.

„Suntem deschisi negocierilor, noi nu le-am respins niciodata si asteptam implicarea tuturor factorilor decidenti in rezolvarea problemelor care sunt atat de binecunoscute. Au cerut astazi foarte clar sa urgenteze discutiile pe Legea salarizarii. Vina este a Guvernului. Stiti foarte bine ca in prima faza aceasta lege trebuia sa fie gata la 30 iunie. Era suficient timp. Au inceput discutii in septembrie 2022. Nu stim din ce ratiuni au taraganat. Poate nu se ajungea aici, daca acum aveam oglinda clara, fidela, a ceea ce se intentioneaza cu salarizarea in invatamant. Deocamdata sunt doar promisiuni si necunoscute”, a mai punctat presedintele FSLI.

Pe de alta parte, leaderul FSE „Spiru Haret”a atras atentia ca nu numai componenta salariala este importanta, ci si cum va arata pachetul legislativ, pentru ca sunt propuneri inaintate de federatiile sindicale reprezentative care inca nu au fost luate in calcul.

Nu in ultimul rand, leaderii sindicatelor din invatamant au mai transmis ca totul depinde de Guvernul Romaniei si ca spera sa se gaseasca solutii in asa fel incat elevii sa nu fie afectati. „Va amintesc ca au fost doua greve mari in invatamant, in Romania, in ultimii 30 de ani, una de 5 saptamani in anul 2000 si una de 3 saptamani in anul 2005, asa ca sunt necunoscute. Totul depinde de Guvernul Romaniei. Mingea este la Guvernul Romaniei asa cum am mai spus bineinteles (…) speram sa gasim solutii in asa fel incat sa nu fie afectati elevii. Nimeni nu isi doreste, asteptam aceasta minune”, a concluzionat presedintele FSLI, Simion Hancescu.

Premierul Nicolae Ciuca le-a spus sindicalistilor din Educatie, in cursul negocierilor de duminica de la Guvern, la care a participat si Marcel Ciolacu, ca nu-i in regila sa faca greva tocmai cand se schimba guvernul. Ciolacu ar urma sa preia postul de prim-ministru.

Conform unor surse oficiale, premierul Ciuca le-a spus trei lucruri majore sindicalistilor:

1) Le-a explicat ca momentul ales de ei pentru a face greva este cel mai prost din ultimii 10 ani pentru ca afecteaza perioada de examene si efortul, munca copiilor si a parintilor risca sa fie compromise. Premierul le-a explicat ca e important sa fie rationali si asezati si mai ales sa se gandeasca la familiile din Romania. Sa fie corecti fata de copiii care trec printr-o perioada de examene plina de emotii.

2) Ciuca i-a cerut lui Budai sa vina saptamana viitoare cu rezolvarile, cu legea salarizarii unitare.

3) Premierul Ciuca le-a explicat sindicalistilor ca atata timp cat exista un dialog si deschidere maxima din partea coalitiei atunci nu au de ce sa continue cu greva generala. Ciuca le-a mai spus sindicalistilor ca nu se poate organiza o greva cand se schimba un guvern cu altul pentru ca acest lucru conduce la instabilitate

Conform sursele, Ciuca a propus instituirea unui bonus de 1.000 de lei pentru profesorii debutanti.

Comunicatul oficial al Guvernului

Prim-ministrul Nicolae-Ionel Ciuca si presedintele Camerei Deputatilor, Marcel Ciolacu s-au intalnit, la Palatul Victoria, cu reprezentantii sindicatelor din Educatie, pentru a continua dialogul pentru rezolvarea problemelor semnalate in cadrul sistemului de invatamant.

Reprezentantii Guvernului au propus stimulente financiare pentru debutanti si cadrele didactice titulare din unitatile de invatamant aflate in zone defavorizate.

Totodata, Guvernul si-a mentinut angajamentul de a majora salariile pana la maximul grilei personalului nedidactic inclus Anexa 8, in completarea aplicarii Legii salarizarii nr. 153. Aceasta masura, care vizeaza cresterea veniturilor, va fi extinsa si pentru celelalte categorii de salariati din Anexa 8.

Guvernul isi asuma ca Educatia sa continue a fi prioritatea numarul unu in indeplinirea obiectivelor prin programul de guvernare si in eliminarea inechitatilor din legea salarizarii.

In acest sens, va fi asumat un calendar astfel incat pana la data de 15 iulie la nivelul Ministerului Muncii sa fie finalizat proiectul noii legi a salarizarii, pentru a putea demara dialogul cu partenerii sociali, astfel incat, la 1 Septembrie a.c. sa poata fi inaintat Parlamentului Romaniei pentru aprobare.

Guvernul va continua dialogul cu reprezentantii sindicatelor din educatie, pentru definitivarea pachetului legislativ, care va oferi garantiile ca Educatia ramane prioritate pentru actuala coalitie de guvernare.

Citeste si: Sindicalistii nu cedeaza in fata lui Ciuca si Ciolacu: „Greva generala din invatamant va avea loc incepand de luni”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: