politica

Infrant rusinos la Buzau, Ciolacu se impauneaza cu victoria SPD din Germania: „Am fost la Berlin pentru a-i sustine pe colegii din SPD”

Marcel Ciolacu tine sa se laude cu victoria social-democratilor din Germania, la alegerile de duminica, in conditiile in care referendumul sustinut de PSD de la Buzau a esuat rusinos. Doar 10% dintre buzoieni au venit la vot la referendumul pentru alipirea Buzaului de comuna Tintesti. Referendumul a fost promovat puternic de Ciolacu si de pesedisti.

„Ii felicit pe Olaf Scholz si pe social democratii germani pentru victoria uriasa din alegerile parlamentare federale! Stanga are sansa reala de a conduce destinele Germaniei in urmatorii ani si de a reda Europei o dimensiune sociala si umana. Asta am transmis si cand am fost la Berlin, alaturi de PES, pentru a-i sustine pe colegii din SPD.

Faptul ca alegatorii celui mai puternic stat european cred ca politicile de stanga ii pot proteja cel mai bine intr-o asemenea situatie de criza este un semnal puternic pentru toate tarile Uniunii Europene.

Inclusiv pentru Romania, unde un guvern de dreapta, aflat in deriva, a devenit un pericol la adresa stabilitatii statului! De aceea, cred ca alegerile anticipate reprezinta solutia pentru a da Romaniei o guvernare social-democrata, in ton cu restul Europei”, a anuntat Ciolacu, luni dimineata.

Citeste si: Oficial, referendumul PSD-ist de la Buzau a esuat rusinos, prezenta de numai 10% la vot. PSD-istii au incercat si sa aduca pe sus oamenii la vot

Social democratii germani au obtinut majoritatea voturilor in alegerile nationale, care au avut loc duminica, impunandu-se la limita in fata coalitiei de centru-dreapta a Angelei Merkel in cursa care in care va fi decis cine ii va urma in functia de cancelar al celei mai mari economii europene, scrie AP.

In ciuda faptului ca a obtinut cele mai slabe rezultate intr-o astfel de cursa, Uniunea Crestin Democrata, al carei candidat principal este Armin Laschet, a spus de asemenea ca va contacta partidele mai mici pentru a discuta formarea guvernului, in timp ce Merkel va ramane interimar pana ce succesorul ei va fi investit.

La primele ore ale zilei de luni, oficialii electorali au spus ca dupa numaratoarea efectuata in toate cele 299 de circumscriptii a aratat ca social democratii au primit 25,9% din voturi, inaintea blocului cu Merkel, care a obtinut 24,1%.

Niciun partid castigator in alegeri nationale din Germania nu a primit mai putin de 31% dintre voturi pana acum.

Avand in vedere sistemul electoral german complicat, un rezultat final al mandatelor parlamentare castigate inca urmeaza sa fie anuntat.

Succesorul lui Merkel va trebui sa gestioneze revenirea tarii din criza sanitara, pe care Germania a infruntat-o relativ bine gratie unor programe ample de redresare. Principalele partide din Germania au pareri foarte diferite legat de taxe si combaterea schimbarilor climatice. Politica externa, pe de alta parte, nu a fost un subiect foarte prezent in campania recenta.

Orice grup va forma urmatorul guvern german, a spus Christian Lindner, liderul liber democratilor, este in regula pentru ca va avea majoritate cu partide de centru. „Toti cei din Europa si dincolo de ea care erau ingrijorati legat de stabilitatea Germaniei pot sa vada: Germania va fi stabila in orice caz”, a declarat el.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

11 ore ago

Nicusor Dan a tinut „Primaria deschisa” pana la miezul noptii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a invitat persoanele care au vizitat Primaria Municipiului Bucuresti inclusiv in…

11 ore ago

Imagini demne de un film de actiune: magazin de bijuterii jefuit in plina zi la Paris

Magazinul de bijuterii Harry Winston situat pe bulevardul Montaigne, in arondismentul 8 din Paris a…

11 ore ago

Iraniana Narges Mohammadi, laureata a premiului Nobel, supusa unui nou proces pentru „propaganda impotriva Republicii Islamice”

Activista Narges Mohammadi, laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 2023, aflata in inchisoare, a…

2 ore ago

Sibiu: Un tanar de 24 de ani arestat pentru ca si-ar fi ucis iubita

Un tanar in varsta de 24 de ani din Sibiu a fost arestat, sambata, sub…

11 ore ago

Si la altii nu doar la noi: scandal intr-o comisie din Congresul SUA din cauza „genelor false”

Un scandal a izbucnit in Congresul SUA dupa ce o politiciana a acuzat o rivala…

11 ore ago