Ingrijorare la Beijing dupa ce noul presedinte al Argentinei a anuntat ca nu va colabora cu „regimurile comuniste”. Reactia Ministerului de Externe al Chinei

externe

Javier Milei

China a transmis marti un avertisment catre Argentina, avertisment care a fost lansat la scurt timp dupa ce Javier Milei, un liberal de dreapta, a obtinut victoria in turul doi al alegerilor prezidentiale din aceasta tara sud-americana, spunand ca ar fi o „mare greseala de politica externa” daca Buenos Aires ar rupe legaturile cu Argentina.

Milei a criticat dur China in campania electorala si a promis ca va ingheta relatiile cu aceasta tara, care este unul dintre cei mai importanti parteneri comerciali ai Argentinei, mentioneaza CNBC.

Presedintele ales a declarat ca Argentina nu va mai colabora cu regimurile „comuniste”, ar fi comparat guvernul de la Beijing cu un „asasin” si a spus ca poporul chinez „nu este liber”. Mandatul de patru ani al lui Milei va incepe din 10 decembrie.

Purtatorul de cuvant al Ministerului de Externe al Chinei, Mao Ning, a declarat marti ca relatiile bilaterale au avut un „impuls solid”, adaugand ca Beijingul „este pregatit sa lucreze cu Argentina pentru a mentine relatiile noastre pe un curs stabil”.

„Nicio tara nu ar putea sa renunte la relatiile diplomatice si sa fie totusi capabila sa se angajeze in comert si cooperare economica”, a spus Mao.

„Ar fi o greseala uriasa de politica externa ca Argentina sa intrerupa legaturile cu tari importante precum China sau Brazilia. China este un partener comercial important al Argentinei”, a mentionat oficialul de la Beijing.

Diana Mondino, o economista care va deveni ministru de Externe in administratia Milei, a spus luni ca Argentina va inceta sa mai interactioneze cu guvernele Braziliei si Chinei, potrivit agentiei ruse de stiri de stat RIA Novosti.

Mondino fusese intrebata daca Argentina va continua sa incurajeze importurile si exporturile cu principalii sai parteneri comerciali.

Intrebat despre comentariile lui Mondino, Mao din China a declarat: „Complementaritatea economica dintre cele doua tari ale noastre inseamna ca exista un mare potential de cooperare”.

Opiniile viitorului guvern argentinian cu privire la China par sa reflecte o schimbare radicala fata de administratia demisionara a lui Alberto Fernandez, acesta din urma descriind China drept un „prieten adevarat” in timpul unei vizite la Beijing luna trecuta.

De asemenea, Fernandez s-a angajat sa consolideze colaborarea in cadrul G20 si al mecanismului de cooperare BRICS.

Coalitia BRICS este formata in prezent din Brazilia, Rusia, India, China si Africa de Sud.

Argentina s-a numarat recent printre cele sase tari invitate sa se alature aliantei, alaturi de Egipt, Etiopia, Iran, Arabia Saudita si Emiratele Arabe Unite.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: