„Initiativa daunatoare si periculoasa”. Platforma „Respect” incurajeaza alegatorii sa stea acasa in ziua referendumului lui Dragnea

news

Reprezentantii „Respect. Platforma pentru Drepturi si Libertati” spun ca respecta decizia luata luni de CCR, potrivit careia legea de revizuire a Constitutiei in cazul redefinirii familiei este conforma dispozitiilor constitutionale, dar atrag atentia ca aceasta hotarare nu reprezinta ”un cec in alb pentru Guvern” si incurajeaza alegatorii sa stea acasa in ziua referendumului si sa nu valideze prin vot „o astfel de initiativa daunatoare si periculoasa”.

Reprezentantii acestei platforme civice, cu peste 110 organizatii, au solicitat CCR sa declare neconstitutionala initiativa de redefinire a familiei in Constitutie, considerand ca aceasta depaseste limitele revizuirii Legii fundamentale, intrucat incalca doua principii de drept.

„In primul rand, introduce doi noi subiecti ai dreptului constitutional, ‘barbatul’ si ‘femeia”, in timp ce legea fundamentala stabileste drepturi, in intreg textul sau, pentru ‘persoana’ si, eventual, ‘cetatean’. Mai grav, modificarea art. 48 poate conduce la discriminare pe criteriul gen, intrucat instituie o ierarhie in cadrul casatoriei – intai barbatul, ca subiect de drept, apoi femeia, au dreptul la casatorie. Or, Constitutia utilizeaza termenul ‘soti’ tocmai pentru a intari egalitatea in drepturi si responsabilitati pentru cei care formeaza o familie bazata pe casatorie, inclusiv responsabilitati egale in cresterea si educarea copiilor”, se arata intr-un comunicat al Platformei.

Potrivit sursei citate, organizatii internationale, precum ILGA-EUROPE, Amnesty International si ECSOL, au intervenit la CCR, pentru a aduce in discutie dreptul la viata de familie al cuplurilor de acelasi sex, mai ales in urma deciziei Curtii de Justitie a Uniunii Europene, ce reglementeaza faptul ca, odata dobandit statutul de sot, acesta nu poate disparea la simpla trecere a unei granite.

” ‘Respect. Platforma pentru Drepturi si Libertati’ ramane consecventa ideii care a dus la formarea sa, in 2017, potrivit careia acest referendum este periculos si daunator pentru societatea romaneasca, accentuand clivajele si indreptarea Romaniei spre autoritarism. Este, de asemenea, un referendum inutil, deoarece legislatia romaneasca prevede clar genul persoanelor care se pot casatori. Referendumul urii este doar un instrument pentru a avansa o agenda retrograda si nedemocratica”, spun reprezentantii platformei.

Acestia incurajeaza alegatorii sa stea acasa in ziua referendumului si sa nu valideze prin vot o astfel de initiativa daunatoare si periculoasa si sustin ca boicotarea referendumului este modul in care societatea poate duce la invalidarea consultarii, fiind o actiune asumata si responsabila.

„Modificarea Constitutiei pentru redefinirea familiei este un demers care instiga la ura impotriva tuturor familiilor care nu sunt bazate pe casatorie si divizeaza inutil societatea, intr-un moment in care nevoile reale ale familiilor sunt ignorate de o clasa politica indolenta”, afirma Romanita Iordache, expert jurist senior al Agentiei Fundamentale pentru Drepturile Omului a Uniunii Europene, potrivit comunicatului.

Reprezentantii platformei subliniaza ca Guvernul si institutiile implicate in organizarea referendumului trebuie sa garanteze, conform prevederilor legale: transparenta maxima si corectitudine in realizarea achizitiilor publice si in utilizarea banilor publici; monitorizarea electronica a participarii la vot, pentru a preveni fraudele de orice fel, inclusiv in ceea ce priveste prezenta la urne, tinand cont de fraudarea constatata la referendumul anterior; informarea corecta asupra subiectului supus votului popular si accesul tuturor actorilor interesati la dezbaterile publice, conform cadrului legal, si prevenirea discursului urii, care ar duce la fracturi grave in societate si ar avea consecinte negative pe termen lung, cu atat mai mult cu cat referendumul este indreptat impotriva unor categorii sociale minoritare, se mai arata in comunicat.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: ,

Comentarii: