Inlocuitoarea lui Dancila in PE s-a rastit la Merkel: „Ce castiga Germania votand o rezolutie impotriva Romaniei?”

politica

Europarlamentarul PSD Gabriela Zoana, inlocuitoarea lui Dancila in Parlamentul European, i-a adresat cancelarului Germaniei, Angela Merkel, mai multe intrebari extrem de agresive. Ea ii reproseaza ca Germania a votat „o rezolutie impotriva celui de-al saselea stat ca marime din Uniunea Europeana”, adica Romania.

Zoana sustine ca europarlamentarilor romani nu li s-a dat voie sa puna intrebari, in timpul prezentei lui Merkel in sala de plen a PE, astfel incat a decis sa ii trimita intrebarile in scris.

„D-na Angela Merkel a prezentat ieri in plenul Parlamentului de la Strasbourg viziunea Germaniei despre viitorul Europei. Ca o prima observatie, sala nu a fost goala, ca acum trei saptamani cand Presedintele Romaniei a fost prezent in plen. A doua observatie ar fi aceea ca niciunui roman, indiferent de familia politica din care face parte, nu i s-a acordat dreptul de a vorbi, desi multi europarlamentari romani s-au inscris la cuvant. Acest lucru demonstreaza cat de mult pret pun popularii europeni pe colegii lor din Estul Europei, chiar si in contextul in care unii dintre ei le-au facut jocurile politice si au votat impotriva intereselor propriei tari la rezolutia referitoare la Romania”, sustine Zoana intr-un comunicat de presa transmis redactiei aktual24.ro.

Iata intrebarile pe care Zoana i le-a adresa cancelarului Germaniei, afirmand ca aceasta este obligata sa raspunda:

1. Reprezentati de 14 ani cel mai puternic stat in Consiliu, liderii celor mai puternice familii politice din Parlamentul European: PPE, S&D si grupul verzilor sunt nemti, secretarul general al Comisiei Europene este german, viitorul presedinte al Comisiei Europene probabil va fi probabil neamt. Cat de mult este dispusa Germania sa isi asume responsabilitati in Europa legate de o eventuala criza economica financiara viitoare, relatia transatlantica, relatia cu Rusia si Asia, dezechilibrul generat de Brexit, diferentele dintre Europa de Est si Europa de Vest?

2. Anul trecut ati sustinut, la Paris, alaturi de liderii Frantei, Italiei si Spaniei, ideea unei Europe in care unitatea sa nu insemne si uniformitate. Mai pe intelesul tuturor, ati sustinut o Europa cu mai multe viteze, o Europa in care statele sa fie egale, dar in care unele state sa fie „mai egale” decat altele. Adica statele din Estul Europei sa nu stea la masa negocierilor cu statele din Vestul Europei. La un an de la aceasta pozitie a dvs, care a introdus in vocabularul diplomatic european sintagme precum „unitate, dar nu uniformitate” sau „cooperare diferentiata”, va sustineti in continuare opinia? Sustineti o Europa cu doua viteze, doamna Cancelar? Vedeti viitorul Uniunii Europene in acest fel?

3. Ati avut un discurs echilibrat, insa pentru cei deja privilegiati. Nimic despre Estul Europei…

Ati spus frumos: “Nucleul solidaritatii europene se bazeaza pe toleranta”…sa fie dublu limbaj sau o declaratie politica sincera? Se aplica si statelor din Estul Europei?

“Avem nevoie de respectul celuilalt si de respectarea intereselor celuilalt”. Corect, doamna Cancelar, insa cum respectati dvs interesul Romaniei de a adera la spatiul Schengen in contextul in care tara mea indeplineste toate conditiile inca din 2011?

4. Astazi s-a votat rezolutia privitoare la Romania. Probabil toti eurodeputatii germani au votat-o fara sa tina cont de interesul poporului roman. Ce castiga Germania votand o rezolutie impotriva celui de-al saselea stat ca marime din Uniunea Europeana?

Zoana s-a facut deja de ras de mai multe ori in Parlamentul European. Recent, ea a declarat intr-o interventie ca Republica Moldova are granita cu Rusia.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , ,

Comentarii: