externe

Instanta suprema din Albania spune ca acordul care permite construirea de centre de primire a migrantilor care ajung in Italia este „in conformitate cu constitutia”

Instanta suprema din Albania a dat luni unda verde unui acord care permite Italiei sa construiasca centre de primire a migrantilor pe teritoriul albanez, o schema care a fost criticata de opozitie si de grupurile de aparare a drepturilor omului, potrivit Reuters.

Parlamentarii din cadrul Partidului Democrat de opozitie din Albania au contestat acordul in instanta, spunand ca acesta a incalcat constitutia prin transferarea teritoriului si a puterii de stat catre o alta tara.

De asemenea, seful Inaltului Comisariat al ONU pentru Drepturile Omului a spus saptamana trecuta ca planul a ridicat ingrijorari cu privire la detentia arbitrara si conditiile de viata.

Proiectul a fost comparat cu planul guvernului britanic de a trimite solicitanti de azil in Rwanda, care a fost contestat la Curtea Suprema a Marii Britanii. Bruxelles-ul a spus de atunci ca planurile italienilor nu incalca legislatia Uniunii Europene.

Curtea Constitutionala a Albaniei a decis luni ca acordul este „in conformitate cu constitutia” si a spus ca acum ar putea fi ratificat in parlament.

Conform schemei anuntate in noiembrie, Italia, membru UE, va deschide doua centre in Albania, care nu este membra a UE. Un centru ar verifica migrantii la sosire, iar al doilea i-ar retine cat timp sunt procesate cererile de azil. Migrantilor li se va permite fie sa intre in Italia, fie vor fi repatriati, a declarat premierul italian Giorgia Meloni.

Prim-ministrul albanez Edi Rama a declarat ca tara sa a simtit datoare sa ajute Italia din cauza relatiei speciale dintre state si a modului in care Italia a primit sute de mii de albanezi in anii 1990 dupa caderea comunismului.

Urmareste-ne si pe:
Camelia Stanciu

Share
Published by
Camelia Stanciu

Recent Posts

Portugalia nu mai este o problema pentru Europa. Ce poate invata Romania de la o tara care a cunoscut si ea un exod masiv al tinerilor

La zece ani de la plecarea "barbatilor in negru" - managerii internationali ai Comisiei Europene,…

6 ore ago

Primarul Vlad Oprea, declaratii halucinante: „Locuim trei familii in casa de 1.000 mp: eu, mama si o verisoara”. Nu mai stie cate locuinte are pe numele lui

Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, a facut declaratii halucinante, luni seara, la Realitatea Plus, incercand…

3 ore ago

Un sofer roman de tir a murit in Belgia dupa ce un capac de canal aruncat de pe un pod a intrat prin parbriz. Cinci belgieni au fost retinuti

Cinci belgieni, dintre care doi minori, au fost arestati si urmeaza sa ajunga in fata…

3 ore ago

Japonia isi protejeaza frumusetile naturii. Cei care doresc sa urce pe Muntele Fuji vor trebui sa se inregistreze in avans

Prefectura Yamanashi din centrul Japoniei a anuntat lansarea unui sistem online care va reglementa numarul…

3 ore ago

Memoriile Angelei Merkel vor fi publicate in noiembrie. Ea este acuzata acum de „greseli fatale” in relatia cu Rusia

Angela Merkel isi va lansa, pe 26 noiembrie, mult asteptatul volum de memorii cu titlul…

4 ore ago