Institutul pentru Studiul Razboiului avertizeaza: Kremlinul pregateste o operatiune hibrida de proportii in Republica Moldova

externe

operatiune hibrida, Rusia, Moldova, Transnistria

Kremlinul a creat conditiile informationale pentru ca o operatiune hibrida rusa in Moldova sa devina posibila in viitorul apropiat, avertizeaza un recent studiu al Institutului pentru Studiul Razboiului (ISW), citat de cotidianul Ukrainska Pravda.

Raportul noteaza ca in ultimele saptamani oficialii si propagandistii Kremlinului incearca sa creeze conditii de informare pentru a justifica posibilele eforturi rusesti de destabilizare a Republicii Moldova si de impiedicare a integrarii acesteia in Occident.

Faptul ca ministrul rus de externe Serghei Lavrov a extins aceste narative si a adaugat acuzatii suplimentare sugereaza ca Kremlinul organizeaza eforturi mai ample in spatiul informational. Alte personalitati oficiale din cadrul Ministerului rus de Externe, inclusiv purtatoarea de cuvant a acestuia, Maria Zakharova, au afirmat anterior ca guvernul moldovean incearca sa „sugrume” Transnistria din punct de vedere economic, impiedicand o solutie diplomatica la conflictul transnistrean si confruntandu-se cu o nemultumire interna generalizata fata de politicile guvernului moldovean.

Un milblogger rus care are anumite legaturi cu Kremlinul a reluat recent problema Transnistriei pentru a promova in mod constant narativele Kremlinului si a afirma ca Moldova se „inarmeaza” pentru a „reintegra cu forta” Transnistria in Moldova. Milbloggerul a declarat ca Rusia trebuie sa se pregateasca pentru acest lucru.

Recent, guvernul moldovean a acuzat fortele ruse de mentinere a pacii din Transnistria ca au efectuat exercitii si au folosit arme in zona de securitate moldoveneasca, incalcand protocoalele Comisiei mixte de control (JCC) a OSCE.

Kremlinul desfasoara operatiuni de informare impotriva Republicii Moldova foarte asemanatoare cu cele pe care le-a folosit inainte de invaziile sale in Ucraina in 2014 si 2022, probabil pentru a crea conditii care sa justifice o posibila escaladare viitoare a Rusiei impotriva Republicii Moldova.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenburg, a declarat la 14 februarie ca NATO nu vede nicio amenintare imediata de atacuri militare impotriva unui membru NATO, dar a precizat ca exista un „risc constant” de atacuri hibride.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: