Institutul pentru Studiul Razboiului: indicatorii economici si militari sugereaza ca Putin se pregateste pentru un razboi de amploare contra NATO

externe

razboi, Rusia, NATO, Vladimir Putin

Unii indicatori economici si militari sugereaza ca Vladimir Putin s-ar putea pregati pentru un razboi conventional pe scara larga cu NATO, „probabil intr-un termen mai scurt decat ceea ce au presupus initial unii analisti occidentali”, a apreciat Institutul pentru Studiul Razboiului (ISW) in raportul sau zilnic din 20 martie.

Desi nu este o amenintare iminenta, ISW apreciaza ca accentul pus de presedintele rus Vladimir Putin pe cresterea capacitatilor economice si militare ale Rusiei constituie un indiciu ca Rusia se pregateste pentru un conflict dincolo de „un razboi prelungit in Ucraina”.

In urma „victoriei” trucate a lui Putin in alegerile prezidentiale ruse din 2024, liderul rus s-a intalnit cu liderii fractiunilor de partid din Duma de Stat a Rusiei, camera inferioara a Rusiei, pentru a sublinia prioritatile in ceea ce priveste cresterea economiei.

Potrivit unui comunicat de presa publicat de Kremlin, Putin a subliniat necesitatea de a creste „noua elita” care „se va maturiza pe front”, spre deosebire de oligarhii rusi care si-au „umplut buzunarele” in acumularea de averi prin privatizare si coruptie dupa caderea Uniunii Sovietice.

ISW sugereaza ca, prin conturarea unui mandat pentru elitele politice rusesti, Putin incearca probabil sa „stabilizeze pozitia financiara pe termen lung a Rusiei prin cresterea cheltuielilor guvernamentale”. Dorinta lui Putin de a-si risca relatiile cu oamenii puternici bogati care il sustin indica ambitii militare mai extinse.

In pofida opozitiei unor oligarhi rusi la inceputul invaziei la scara larga a Rusiei, trecerea la o economie de razboi va duce, potrivit rapoartelor, la o crestere a produsului intern brut (PIB) al Rusiei cu 2,6% in acest an, dupa o crestere de 3,6% in 2023.

De asemenea, ISW a apreciat ca o expansiune a capacitatilor militare ale Rusiei, precum si restructurarea militara, sunt indicatori ca Rusia ar crea conditii pentru posibilitatea unui viitor conflict direct cu NATO.

ISW nu a oferit un calendar cu privire la momentul in care considera ca ar putea avea loc un conflict direct cu NATO, mentionand ca un calendar privind pregatirea Rusiei pentru a lansa un atac impotriva NATO depinde in mare masura „de resursele financiare pe care Putin este dispus sa le aloce eforturilor militare”.

Pe 17 decembrie 2023, Putin a negat ca ar avea ambitii de a ataca vreun stat membru NATO. Aceste negatii contrasteaza cu retorica sa nucleara in crestere.

O serie de lideri occidentali au avertizat asupra amenintarii pe termen lung pe care expansionismul Rusiei o reprezinta pentru tarile NATO. Presedintele polonez Andrzej Duda a declarat la 19 martie ca Rusia ar putea ataca NATO inca din 2026 sau 2027. Agentia de securitate nationala a Poloniei a estimat anterior ca Rusia ar putea ataca NATO in mai putin de 36 de luni.

Evaluarile poloneze se incadreaza in cele facute de ministrul danez al Apararii, Troels Lund Poulsen, care a estimat la 9 februarie ca Rusia ar putea ataca NATO in termen de trei pana la cinci ani.

Secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, a avertizat ca NATO trebuie sa se pregateasca pentru o confruntare impotriva Rusiei „care ar putea dura zeci de ani”.

Un atac armat asupra unui stat NATO declanseaza automat articolul 5 al Aliantei, care cere aliatilor sa considere un atac impotriva unui membru ca fiind un atac impotriva colectivitatii si sa acorde orice asistenta militara necesara.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre: , , ,

Comentarii: