Intalnire intre Ciolos si Iohannis, este anuntata o „reforma constitutionala”: „Sa dam presedintelui puterea de a dizolva Parlamentul”

politica

Presedintele PLUS, Dacian Ciolos, anunta ca a avut discutii recente cu presedintele Klaus Iohannis in care a fost abordat subiectul unei „reforme constitutionale”. „Noi am propus sa dam presedintelui puterea de a dizolva Parlamentul. Parlamentul poate suspenda presedintele foarte usor, dar daca refrendumul e respins, nu se intampla nimic cu Parlamentul”, a precizat Ciolos.

Discutii cu Klaus Iohannis au avut loc chiar foarte recent, dupa ce Dacian Ciolos a remarcat, saptamana trecuta, la Timisoara ca presedintele a fost vevoit sa numeasca „toate marionetele” lui Dragnea in guvern.

„Nu au fost critici. A fost o constatare a faptului ca presedintele nu are suficiente instrumente ca sa-si exercite atributiile constitutionale. Au fost presiuni asupra presedintelui si amenintari cu suspendarea daca nu desemneaza un premier. Nu poti sa lasi presdintele sa fie amenintat cu suspendarea. Noi am propus sa dam presedintelui puterea de a dizolva Parlamentul. Parlamentul poate suspenda presedintele foarte usor, dar daca refrendumul e respins, nu se intampla nimic cu Parlamentului. Noi am propus ca aceasta arma nucleara, referendumul, sa fie utilizat repsonsabil.

Am discutat despre referendum. Mai demult, am discutat si despre reforma constitutionala. Eu sper sa existe forte politice care sa aiba o majoritate in Parlament pentru o reforma constitutionala”, a spus Ciolos intr-un interviu pentru Adevarul.

Ciolos a negat ca l-a atacat pe presedinte in discursul de la Timisoara.

„Nu e o controversa. S-a luat o fraza din discurs care a fost comentata. Ma asteptat sa se interpreteze orice cuvintel in campanie, dar asta nu ne va impiedica despre problemele din Romania. N-am fost in locul lui si nu fac speculatii si interpretari. Nu poti sa-ti asumi o reponsabilitate decat atunci cand o ai. Asta merge la o sueta, dar nu e o treaba serioasa. Nu am ce sa discut despre acest subiect. O sa vina vremea cand o sa discutam despre candidaturi la prezidentiale. Acolo o sa discutam despre cum am putea face sa imbunatatim functia prezidentiala. Noi spunem ca avem o republica semi-prezidentiala, dar nu prea e semi.

Spre exemplu, Parlamentul poate sa suspende presdintele, dar nu suporta nicio consecinta. Parlamentul ameninta presedintele ca o sa-l suspenda. Asta nu mai e republica semi-prezidentiala, ci parlamentara. Presdintele are cele mai multe voturi din Romania. Legat de numirile din Justitie, presedintele a devenit un simplu notar. Ministrul Justitiei face niste propuneri pe care presedintele e obligat sa le accepte. Noi va trebuie sa modificam Constitutia. Presdintele cand desemneaza un premier, sa-si asume responsabilitatea pe cine desemneaza, indiferent care e majoritatea. Nu poti sa-i impui persoana si sa-l ameninti. Daca premierul nu-si face treaba, presedintele sa aiba instrumentele sa-i retraga increderea. Daca presedintele il ameninta cu suspendarea si cetatenii resping referendumul, presedintele sa aiba posibilitatea sa dizolve Parlamentul”, a mai spus Ciolos.

Mai mult despre: ,

Comentarii: