Intalnire Med 5 in Grecia: Cele cinci state europene aflate in prima linie a primirii migrantilor cer mai multe fonduri

externe

Ministrii migratiei si internelor din cinci tari ale Uniunii Europene cele mai afectate de migratia din Marea Mediterana – Cipru, Grecia, Italia, Malta si Spania – au salutat noul pact UE privind migratia, dar au spus ca sunt necesare mai multe resurse, potrivit Ekathimerini.

Ministrii din grupul Med 5, care s-au intalnit vineri si sambata la Salonic, Grecia, au adoptat o linie dura cu privire la returnarea migrantilor care au trecut ilegal in Europa in tarile lor de origine, argumentand ca, in cazul in care Europa nu abordeaza problema in mod decisiv, voci mai extreme vor prelua.

Ministrul grec al migratiei si azilului, Dimitris Kairidis, care a gazduit cea de-a sasea intalnire a Med 5, si vicepresedintele Comisiei Europene, Margaritis Schinas, au felicitat presedintia spaniola a UE pentru ca „a facut ceea ce este uman posibil” pentru a ajunge la un acord de compromis.

Intr-o conferinta de presa de sambata, Schinas l-a contrazis pe premierul ungar Viktor Orban, care a declarat vineri ca Ungaria a fost „violata legal” de colegii sai membri ai UE.

„Inainte de a vorbi despre viol, ar trebui sa studieze Tratatul European”, a spus el, adaugand ca deciziile privind migratia sunt luate cu o majoritate consolidata. Ungaria si Polonia au fost cele doua disidente la summitul UE de la Granada, cerand o abordare mai dura.

„Personal, as fi preferat unanimitatea. Dar nu poti ajunge la o intelegere cu cineva care nu vrea”, a adaugat Schinas.
Kairidis a adaugat ca Orban este un avertisment cu privire la ceea ce s-ar putea intampla daca UE nu vine cu solutii viabile.

„Suntem prinsi intre cei plini ura si oamenii naivi care cred ca orice efort de a pazi granitele incalca drepturile omului”, a spus el.

Med 5 a convenit sa adopte o linie dura cu privire la trecerile migrantilor, dar a subliniat si cooperarea cu tarile de origine a migratiei. „Este important sa incurajam repatrierea”, a spus ministrul italian de interne Matteo Piantedosi.

Ministrul maltez de interne, Byron Camillieri, a adaugat ca este foarte important „sa transmitem un mesaj clar ca (imigrantii care intra ilegal) nu au dreptul de a ramane si se vor intoarce repede in tarile lor de origine”, a spus Camillieri.

El a adaugat ca 70% dintre migrantii care au ajuns in Malta au fost trimisi in tarile de origine. Toti imigrantii au venit din Libia, dar 70% sunt originari din tari asiatice, a spus el.

Ministrul cipriot de interne, Konstantinos Ioannou, a spus ca, recent, repatriarile au depasit sosirile in tara sa.
Schinas a subliniat necesitatea cooperarii cu tarile de origine a migrantilor, inclusiv stimulente financiare. El a spus ca tarile ar trebui sa inteleaga ca „daca cooperezi cu Europa, castigi; daca nu o faci, pierzi.” El a numit aceasta abordare „mai mult pentru mai mult si mai putin pentru mai putin”.

Sunt deja in curs de desfasurare acorduri cu Tunisia, Egipt si unele tari din Africa de Vest, a spus Schinas, adaugand ca UE ar trebui sa revizuiasca si acordul din 2016 cu Turcia, conform caruia Turcia urma sa primeasca un ajutor in valoare de pana la 6 miliarde de euro pentru refugiatii sirieni pe care ii gazduieste, aderarea rapida la UE si alte stimulente pentru a opri migrantii sa plece in Europa.

„Trebuie sa distrugem modelul de afaceri al traficantilor”, a adaugat Schinas.

Ministrii Med 5 au cerut inca 2 miliarde de euro pentru a face fata migratiei. Cea mai mare parte a bugetului actual al UE a fost cheltuita pentru cazarea refugiatilor ucraineni si combaterea fluxurilor de migranti la granita externa a UE cu Belarus, au spus acestia.

De asemenea, ministrii si-au exprimat ingrijorarea cu privire la conflictul dintre Israel si Gaza care a izbucnit sambata si ingrijorarea ca o conflagratie extinsa din Orientul Mijlociu ar afecta fluxurile de migranti. Kairidis a spus ca deja majoritatea migrantilor care au trecut recent in Grecia provin din Gaza.

S-a remarcat, de asemenea, ca, pe langa cei peste 3 milioane de refugiati sirieni din Turcia, alte 2,5 milioane se afla in Liban.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: