INTERVIU Bogdan Rodeanu, vicepresedinte al Comisiei de Aparare: „Sosoaca si Simion sunt Hamasul si Hezbollahul politicii romanesti, ei omoara speranta, prin minciuna si manipulare”

analize

Bogdan Rodeanu, USR, George Simion, Diana Sosoaca, AUR, manipulare, Rusia, GRU, Fantana Alba

In urma cu cateva zile, liderul AUR, George Simion, care de obicei are raspunsuri pentru aproape orice, a fost lasat fara replica de o afirmatie a deputatului USR Bogdan Rodeanu. Acesta a declarat, raspicat, de la tribuna Parlamentului, ca Simion „nu s-a intalnit cu niciun agent FSB, pentru ca era de la GRU, si nu s-a intalnit la Cernauti, ci la Fantana Alba”. Ce a vrut sa spuna deputatul userist, care este si vicepresedintele Comisiei de Aparare din Camera Deputatilor am incercat sa aflam direct de la el.

Ambele razboaie mondiale au prins armata romana total nepregatita pentru lupta. Ca vicepresedinte al Comisiei pentru aparare, ordine publica si siguranta nationala, cum credeti ca o va prinde un alt eventual conflict?

Daca discutam despre razboaiele mondiale, atunci discutam despre o alta armata a Romaniei si despre o astfel de Romanie. Dar daca ne uitam la ceea ce suntem noi astazi, pot spune ca vom fi la fel de bine pregatiti ca si celelalte state membre NATO. Pentru ca suntem membri ai Aliantei Nord-Atlantice, suntem membri ai Uniunii Europene si beneficiem de tot sprijinul aliatilor, la fel de mult cum beneficiaza ei de tot sprijinul Romaniei. Acum, Romania nu mai este singura, ci face parte dintr-o comunitate a lumii civilizate si fiecare tara contribuie in felul ei la securitatea celorlalte state. Dar aceasta este doar o parte a raspunsului, pentru ca, daca discutam despre NATO nu mai putem discuta ca despre o simpla alianta militara, asa cum a fost ea proiectata initial. Acum discutam despre o alianta politico-militara, care are ca principal scop, atat la modul oficial, cat si la modul informal, tocmai calmarea acestei stari de razboi sau prevenirea potentialelor conflicte la scara larga, prin descurajare.

Spre deosebire de alte state est-europene, care si-au asumat deschis trimiterea de armament in Ucraina, Romania a fost foarte discreta – am aflat, de pilda, ca ucrainenii folosesc blindate romanesti doar dupa ce le-am vazut in teren. De ce aceasta discretie – suntem noi modesti sau guvernantii nostri n-au vrut sa-l supere pe Putin?

Romaniei nu ii este frica de Putin! Nu este frica de rusi! Dar trebuie sa luam in considerare faptul ca noi asiguram echilibrul aici, in sudul flancului estic si, mai mult de atat, suntem intr-o ecuatie foarte sensibila, atat la nivel diplomatic, cat si la nivel geostrategic, in ceea ce priveste Republica Moldova si Ucraina. Daca discutam despre Moldova, discutam despre fratii nostri si discutam despre o Romanie care este principalul avocat al Republicii Moldova in parcursul ei de integrare europeana. Deci toate eforturile Romaniei au fost cumva armonizate si cu interesele Moldovei, care se afla in proximitatea Ucrainei, sufera si ea, zi de zi, prin prisma agresiunii Rusiei la nivel hibrid sau prin presiuni economice. Probabil ca acest context a generat o altfel de pozitionare a Romaniei. Cu toate acestea, cred ca era bine ca guvernantii nostri sa se pronunte mai clar, mai ferm si sa fie mai sinceri in ceea ce priveste ajutorul acordat Ucrainei. Pentru ca de felul in care ne anuntam si acest sprijin catre poporul roman consolidam cumva si perspectiva anti-Rusia si pro-Ucraina. Pe de alta parte, trebuie sa fim constienti ca prin munca noastra, prin impozitele pe care le platim, contribuim cu totii la stoparea acestei agresiuni.

Cum va explicati ca patriotii de la AUR, care stau toata ziua cu Unirea in gura, eufemistic vorbind, s-au opus ajutorarii Republicii Moldova?

Cei de la AUR au promovat tot timpul interesele Rusiei lui Putin si au facut-o mai mult in acea perioada. Putin si-a dorit ca Moldova sa nu aiba gaze si curent electric peste iarna, Putin si-a dorit ca moldovenii sa sufere de frig si sa nu poata sa-si faca mancare la aragaz ori sa porneasca instalatiile tehnice din fabrici, pentru ca fara gaze si fara curent electric acestea nu functioneaza, Putin a vrut ca Moldova sa ramana la mana lui si sa cumpere gaze de la Gazprom si curent electric din Transnistria. Romania a sprijinit direct Republica Moldova, care s-a eliberat din acest clenci, din acest santaj al Federatiei Ruse, i-am ajutat pe moldoveni sa treaca iarna, i-am ajutat cu gaze si cu facilitati de curent electric, s-au pus in functiune interconectarile energetice intre Romania si Moldova, iar asta l-a deranjat pe Putin. Iar deranjul lui Putin a fost proiectat tocmai prin vocea lui Simion, care voia ca Romania sa nu sprijine Moldova exact atunci cand aceasta avea mai mult nevoie de ajutor, pentru cetatenii ei, pentru copiii ei, pentru batranii ei.

Ati declarat ca Simion s-a intalnit cu niste baieti cu ochi albastri de la GRU, la Fantana Alba. Pe ce va bazati, vorba lui Moromete?

Ma bazez pe faptul ca Romania are foarte buni frati si prieteni, atat in Republica Moldova, cat si in Ucraina. Si doar atat zic.

AUR sustine ca peste 1.000 de rezervisti militari au semnat recent un apel catre clasa politica, solicitand „refacerea suveranitatii si a patrimoniului Natiunii”. Nu mai este Romania suverana sau acesti domni vor, de fapt, sa ne scoata din UE/NATO?

Aceasta este inca o pista falsa lansata de AUR. Apartenenta la Uniunea Europeana si la NATO garanteaza prin elementele fundamentale ale organizarii acestor institutii suveranitatea si integritatea patrimoniala a fiecarui stat. Deci suntem aparati in ceea ce priveste independenta, suveranitatea, interesul national tocmai prin prisma apartenentei noastre la aceste organizatii. Acestea sunt principiile UE si ale NATO. Avem de-a face, asadar, cu inca o minciuna, cu inca o derogare de la adevar, inca o inducere in eroare marca AUR, care se incearca a fi credibilizata prin semnaturile rezervistilor militari.

In ultima vreme, Simion a atacat pe toata lumea, inclusiv pe fosta lui partenera de parlament, doamna Sosoaca, dar a lasat-o mai moale cu criticile la adresa PSD. Credeti ca se pregateste o guvernare comuna intre PSD si AUR?

Cu AUR ca partener intr-o coalitie sau intr-o guvernare nu poti sa mergi la negocieri si nici nu poti sa fii credibil in fata vreunui stat european, in cazul unor intalniri la nivel international. AUR este un partid extremist, asta o stiu toti. Si sa stiti ca, din punctul meu de vedere, Sosoaca nu e fosta lui partenera. Sosoaca si Simion sunt parteneri intr-un tangou electoral. Daca este sa facem cumva o metafora fortata la ce se intampla in prezent, din punct de vedere politic, cei doi sunt Hamasul si Hezbollahul politicii romanesti. Acesti doi indivizi omoara speranta, prin minciuna si prin promovarea de neadevaruri, prin manipulare, prin concepte hibride. Si hai sa discutam si altfel: stiti povestea PLX 145. AUR a adus oameni la Parlament, a fost o isterie nationala, cu manifestatii, cu vociferari, cu luari de cuvant violente in Parlament, cu oameni in fata cladirii Parlamentului, cu afirmatii ca statul ne va rapi copiii. Simion si Sosoaca au creat, pur si simplu, o isterie in masa. I-au mintit pe acei oameni, i-au indus in eroare – dar acesta este si interesul lor. Fiindca ei ce vor sa faca? Sa slabeasca credibilitatea elementului politic, coeziunea la nivel de stat si increderea cetateanului in elementul administrativ si institutional. PSD si PNL fac asta in mod curent, dar Simion si Sosoaca sunt vectorii celor care transmit narativul Moscovei, iar acest narativ il regasim in foarte multe state europene exact in zona partidelor extremiste. Ce s-a intamplat cu PLX 145? Sa vina Simion acum in Parlament si sa ne spuna cati copii a rapit statul roman? Fiindca asa spunea atunci: ca, daca dam drumul la acest proiect, copiii vor fi luati de langa parinti… Dincolo de toate, acest proiect era un jalon PNRR, era un proiect de lege pentru a ne organiza mai bine, sa stim exact unde are probleme familia in Romania, sub toate aspectele, pentru ca statul sa stie cum sa intervina, prin politici tintite, ca sa rezolve un anumit palier social. Pentru asta a fost facut proiectul. Este gresit sa avem o baza de date la nivel national si sa stim cati copii se culca flamanzi seara, cate familii au probleme, cate mame nu pot cumpara un pampers pentru copiii lor sau nu le pot asigura laptele praf? Uite ca baietii astia de la AUR au zis ca e gresit, pentru ca prin proiectul respectiv s-ar rapi copii! Este una dintre cele mai mari aberatii scoase de Simion si Sosoaca in ultima vreme. Pentru ca asta se doreste: slabirea coeziunii nu numai la nivel national, ci si la nivel european. Ii deranjeaza foarte mult aliantele, ii deranjeaza apartenenta noastra la NATO, ii deranjeaza extraordinar de mult ca nu lasam Moldova la mana Moscovei.

De ce, in toate sondajele, USR ramane constant sub 15%? Nu exista mai multi alegatori care sa vrea o schimbare reala in Romania si pur si simplu trebuie sa ne impacam cu ideea ca astia sunt toti?

Daca ne uitam la tendintele din sondaje, USR este in crestere, iar asta este un lucru foarte important. Dincolo de toate, oamenii sunt mahniti, sunt deceptionati si spun asta prin prisma faptului ca reactionam cu ei, si eu, si colegii mei. Vorbesti cu ei si constati fizic resemnarea asta. Tine doar de noi sa-i convingem ca in 2024 se poate da un reset general. Stiu ca am reusit sa rezolvam o serie de lucruri bune doar cu 15% in Parlament. Ce s-ar intampla daca USR ar avea o pondere mai mare in Parlament? Aceasta este o intrebare pe care romanii ar trebui sa si-o puna si sa vada in ea si solutia situatiei in care se afla Romania in momentul de fata.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: