INTERVIU Cristi Danilet se gandeste sa intre in politica: „Statul este capturat, aici suntem! As putea fi un adversar politic foarte puternic, sunt un om vertical, bataios, care cunoaste legea”

politica

S-a batut cu sistemul in nenumarate randuri si l-a invins, in justitie, de fiecare data. A fost exclus din magistratura, dar reprimit ulterior, dupa ce s-a dovedit ca acuzatiile erau fie inventate, fie absurde. Pensionat dupa 25 de ani de activitate in magistratura, Cristi Danilet promite insa sa nu se retraga din sfera publica, ci sa lupte in continuare impotriva sistemului corupt, poate chiar din postura de politician.

Cu ani in urma, Dan Voiculescu, supranumit Felix sau Varanul, afirma textual: „Nu avem toata puterea pana nu luam si Justitia”. Vazand ritmul de prescrieri pe banda rulanta din ultimii ani am putea spune ca a fost luata si Justitia?

Cu siguranta Justitia e luata de vreo trei-patru ani. Eu imi aduc aminte de o alta declaratie, a lui Sorin Ovidiu Vantu: „Bai, baieti, intariti-va statul”. Voiculescu a spus ce-a avut de spus si s-a aflat public, iar incetul cu incetul sistemul a fost cucerit. Institutii de baza, precum DNA si DIICOT, au fost aruncate in aer, dosare importante se prescriu, judecatorii si procurorii liberi au fost „decapitati”, promovarea la Inalta Curte se face in conditii dubioase, sunt membri CSM fara niciun fel de coloana vertebrala. Statul este capturat, aici suntem!

Daca un roman de rand comite o infractiune minora, intra sigur la inchisoare. Daca un interlop sau un politician comite aceeasi infractiune se gasesc tot felul de tertipuri si judecatorii il iarta. De ce sunt judecatorii atat de milostivi cu interlopii si politicienii?

Nu neaparat ca sunt milostivi, dar va spun drept ca trebuie sa ai ceva sange in instalatie ca sa dai o hotarare dura si ferma atunci cand cel din fata ta este o persoana sus-pusa. Din pacate, in decursul anilor, am vazut un fenomen: cu cat ai o  pozitie mai inalta, cu atat primesti o sanctiune mai mica, dosarul se prescrie ori iei o pedeapsa cu suspendare. Ceea ce in cazul oamenilor obisnuiti nu functioneaza. Practic, pentru oamenii obisnuiti se aplica justitia, dar pentru cei cu functii inalte sunt anumite reticente. Cred ca asta tine mult de verticalitatea judecatorilor si a procurorilor. Si va dau un exemplu: in momentul in care au fost atacuri politicianiste asupra justitiei, unii magistrati au propus: haideti sa facem un protest, sa amanam dosarele, sa nu mai solutionam nimic. Iar eu am avut o idee care, din pacate, nu a fost adoptata: am spus ca dimpotriva, sa solutionam rapid toate dosarele cu oameni sus-pusi. Nu stiu daca sunt vinovati sau nu, dar cred ca aceia sus-pusi se tem mai mult de justitie daca ea functioneaza repede, nicidecum atunci cand ea este lenta. De fapt, toate protestele astea din justitie si toate taraganarile astea au ajutat mai curand anumite persoane, de la oameni politici la oameni de afaceri si chiar interlopi.

Credeti ca exista un pact nescris intre politicieni si magistrati, prin care primii se obliga sa-i „finanteze” generos pe cei din urma, iar cei din urma se obliga sa fie si ei mai „intelegatori” atunci cand politicienii savarsesc acte de coruptie sau alte infractiuni?

Nu neaparat, eu cel putin nu am simtit la nivelul asta. De fapt problema este mult mai profunda. Judecatorii sunt parte din acest popor. Si acest popor a avut momente in care au ridicat sus standardul si au zis „Facem revolutie, facem reforma, vrem anti-coruptie!”, dupa cum acelasi popor a zis: „Domle, nu-i nicio problema daca alegem in functii-cheie corupti, nu-i nicio problema daca justitia e pusa sub control, nu-i nicio problema daca politicienii nostri fac compromisuri. Deci aceiasi oameni au fost ba asa, ba asa. Iar judecatorii si procurorii nu sunt nici extraterestri, nici veniti din alte tari, ci sunt un produs al acestui popor. Unii mai curajosi, altii mai cu slabiciuni. Eu, de exemplu, nu as raspunde niciodata la telefonul unui politician si nici nu cred ca ar indrazni careva sa ma caute. Dar nu acelasi lucru l-as putea despre unii dintre colegii mei, indiferent ca sunt judecatori sau procurori, mai ales atunci cand beneficiaza de o functie sus-pusa. Poate ca un „pact tacit” este mult spus… mai curand cred ca este o trasatura de caracter care se releva uneori si la unii procurori, si la unii magistrati, dar atentie, nu la toti. Pentru ca sunt multi magistrati care chiar isi fac foarte fain treaba si muncesc, dar aceia poate nici nu au dosare cu oameni foarte sus situati si nici nu intra in luptele astea la nivel politic. Dar sunt unii magistrati care, va spun sincer, nu-si merita functia. Iar pe aceia n-o sa-i vedeti ca fug la pensie, din contra, as spune ca sunt unii care au inteles ca au un anumit loc, privilegiat, pe care trebuie sa si-l mentina, din pacate.

Procesul Revolutiei si cel al Mineriadei treneaza de trei decenii. Va intra vreodata Ion Iliescu la inchisoare, asa cum sustin chiar si unii juristi ca ar merita, sau este protejat de sistemul pe care el insusi l-a creat si va muri linistit in patul sau?

Cred ca Iliescu o sa ne ingroape pe multi. Sa fim seriosi, cele doua dosare sunt o rusine pentru justitia romana. Iar magistratii care s-au ocupat de ele nu sunt magistrati! Orice dosare de acest gen ar fi trebuit sa se termine foarte repede. Si toti procurorii generali care au condus parchetele unde ele au fost cercetate trebuiau sa acorde resursele necesare. Din pacate, stim bine ce s-a intamplat. Legaturile dintre serviciile secrete, fosta Militie, armata si oamenii politici au determinat un anumit mers al acestor dosare. Si de fapt in momentul de fata ele sunt dosare istorice, nu mai au nicio legatura cu adevarul juridic. Cred ca deja s-au scos carti de istorie despre acele evenimente, iar justitia nu si-a spus cuvantul. Pur si simplu cele doua dosare sunt o rusine!

S-a spus ca magistratii sunt coruptibili pentru ca au salariile destul de mici. O marire considerabila a salariilor i-ar putea face mai aspri cu politicienii corupti – stiu ca solutia a fost incercata in unele tari sud-americane si a functionat?

S-au marit salariile magistratilor in mod repetat. Salariile mici, in orice profesie, sunt un factor, dar nu o cauza a coruptiei. Cauza coruptiei este mult mai profunda. De exemplu in momentul de fata in justitia romana problema este ca nu avem un sistem anti-coruptie, pentru ca el a fost desfiintat. Pe vremea lui Dragnea a fost infiintat acel asa-numit SIIJ, care s-a dovedit total ineficient. Lumea a fost pacalita ca DNA abuzeaza si controleaza sau santajeaza judecatorii, prin urmare trebuie luata puterea de la DNA. Initial a fost Sectia Speciala de investigare a infractiunilor contra justitiei, doar la Parchetul General, dupa care judecatorii si procurorii au facut proteste si s-a spus „Ok, sa nu mai avem SIIJ, dar sa avem un fel de sectii speciale la nivelul parchetelor Curtilor de Apel si la nivelul Parchetului General. Ideea este urmatoarea: daca judecatorii si procurorii care au inclinatii spre mita vad ca nu functioneaza sistemul sau ca nu exista un sistem care i-ar putea trage la raspundere pentru mita, sigur ca vor da ghes acelor inclinatii. De aceea in mod firesc trebuie ca oamenii care intra in sistem sa fie integri, dar integritatea sa fie si mentinuta. Or, in momentul de fata nu se vorbeste despre etica, nu se vorbeste despre deontologie, nu se vorbeste despre anti-coruptie. Din 2017 incoace, aceste sintagme au disparut, din pacate, din preocuparile magistratilor.

Sunteti recent pensionat, dar ati declarat ca veti continua sa activati pentru promovarea educatiei juridice in scoli. Cum ar putea ajuta totusi aceasta educatie un copil care va creste mare si va vedea ca in Romania multi judecatori impart dreptatea dupa banii si pozitia sociala a acuzatilor?

Sa devina ei judecatori si sa faca lucrurile in mod corect! Scopul educatiei juridice nu este neaparat sa recrutam viitorii studenti la drept sau oameni ai legii, ci sa difuzam cumva aceasta idee de libertate, democratie si justitie sociala. Astazi, tinerii nu sunt directionati bine. Sunt parinti care nu cunosc legislatia, sunt profesori dezinteresati de legislatie, sunt tineri care sunt manipulati de retelele sociale si foarte multi devin delincventi de la o varsta frageda. A cunoaste regulile de baza ale societatii, dar si drepturile si responsabilitatile eu cred ca poate ajuta un tanar din ziua de azi sa urmeze calea cea dreapta, indiferent ca va activa sau nu in domeniul legii. Chiar astazi m-am intalnit cu o mama, care mi-a spus ca fetita ei primise de la mine acum doi ani un ghid pe care l-am scris, numit „Elevul si legea”, L-a citit pe nerasuflate, iar acum este in clasa a douasprezecea si vrea sa dea la Drept. Ma intreba acea mamica daca o sustin. I-am spus ca sigur ca o incurajez sa vina la Drept, sa vina mai buna si mai dreapta decat generatia mea. Generatie care, din pacate, a fost tinta politicienilor. Ei au reusit sa inlature din justitia romana, intr-un mod foarte pervers, o generatie intreaga reformista pentru care anti-coruptia chiar conta. In momentul de fata, tara intreaga este cuprinsa de o veritabila hemoragie: din justitie au plecat foarte multi judecatori si procurori capabili, din politie au plecat foarte multi oameni, din serviciile secrete, de asemenea. Cred ca in momentul de fata avem un stat foarte vulnerabil.

Acum, dupa ce nu mai sunteti judecator, vi s-a propus sa va inscrieti intr-un partid?

Nu mi s-a propus, dar sincer, as fi vrut! Chiar am crezut ca vor curge ofertele. Cine naiba nu si-ar dori un om vertical, bataios, care cunoaste legea? Nu a sunat niciun telefon. Oricum, am anuntat ca vreau sa-mi continui activitatea in sfera civica si cred ca as putea fi un adversar politic foarte puternic. Zilele trecute l-am vazut pe Ponta ca nu mai incapea de mine. Si daca unul ca Ponta ma mentiona, inseamna ca sunt vazut acolo ca un potential politic. Am timp sa ma gandesc. Acum, 2024 e deja inceput, sa zicem ca e cam tarziu sa mai intru in politica, dar cine stie peste patru ani ce se poate intampla?

Daca in 2025 veti fi nominalizat pentru functia de judecator la Curtea Constitutionala, veti accepta nominalizarea?

Absolut! Cred ca merit. Ma si vad acolo, sincer va spun. Adica este un loc unde trebuie sa ajunga oameni cu studii, oameni cu pozitii publice, care au scris carti, care au predat studentilor la drept si oameni in care politicienii ar avea incredere, indiferent de culoarea lor politica.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: