INTERVIU Cristian Pirvulescu, despre ascensiunea AUR: „Politicienii romani au refuzat sa accepte ca in ultimii zece ani razboiul hibrid se desfasoara pe teritoriul tarii noastre, iar consecintele se vad acum”

analize

Cristian Pirvulescu, AUR, PSD, PNL, Catalin Cirstoiu, Piedone

Ieri, reprezentantii partidului AUR au trecut la un alt nivel al confruntarii politice: au patruns in incinta Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative. Dar nu ca sa se mai scolarizeze, cum le-au sugerat unii, ci sa imparta studentilor pliante in care se spunea ca SNSPA este „laboratorul propagandistic al sistemului”, iar singurul lucru important in politica nu este teoria invatata la SNSPA, ci practica, pe care doar AUR o poate preda. Cum vede lucrurile un profesor de la aceasta reputata institutie de invatamant am incercat sa aflam adresandu-ne lui Cristian Pirvulescu, decanul Facultatii de Stiinte Politice.

Pentru ca subiectul AUR este zilele acestea pe buzele tuturor, as vrea sa va intreb: ce este, de fapt, AUR: un proiect ratat al serviciilor secrete romane, un experiment putinist reusit sau pur si simplu un partid „pornit de la firul ierbii”, cum sustin Simion si camarazii?

Cred ca este cate ceva din fiecare primele doua variante, dar exista si o sustinere la firul ierbii. AUR nu a aparut peste noapte, exista de multa vreme miscarea „Basarabia e Romania”, despre care se vorbea ca ar avea o relatie cu serviciile secrete. Miscarea a fost infiltrata, foarte probabil, de catre rusi, avand in vedere actiunile din timpul campaniei prezidentiale din 2016 din Republica Moldova, cand Maia Sandu a pierdut alegerile tocmai pentru ca a existat o asemenea campanie si un asemenea discurs. Dar in momentul de fata AUR este deja un fenomen cultural de sine statator, legat de razboiul hibrid, si care vorbeste despre starea societatii romanesti.

De ce are AUR un asemenea succes si in 2023? Nu s-au fript romanii indeajuns de mult in anii trecuti cu PRM, PP-DD si alte partide populiste, care la fel s-au laudat ca schimba Romania si n-au schimbat nimic?

AUR este mult mai bine ancorat in imaginarul colectiv decat toate celelalte partide precedente. Teoriile conspiratiei sunt larg folosite – acest lucru s-a intamplat, oarecum, si in cazul PP-DD, dar nu in asemenea masura ca acum la AUR. In plus, si mediul international este propice. Dupa cum ati observat, teoriile conspiratiei sunt preluate aproape automat din Statele Unite ale Americii si transpuse in Romania. „SOS Copiii” se transforma intr-o incercare de a trece copiii sub controlul statului, stiti prea bine, cu acele miscari din vara impotriva legii Firea, care era de fapt exact in sens invers. Si apoi, vorbim de toate celelalte teorii ale conspiratiei, cele legate de Covid, de vaccin, toate orchestrate, stim foarte bine, dinspre Rusia, in tentativa de a sparge solidaritatea sociala. Iar acest lucru nu se intampla doar in Romania, se intampla si in multe alte state. Romania este insa mai putin rezilienta decat alte tari, pentru ca nu a pregatit in niciun fel opinia publica pentru asemenea ofensive. Politicienii romani au refuzat sa accepte ca in ultimii zece ani razboiul hibrid se desfasoara pe teritoriul tarii noastre, iar consecintele se vad acum.

Membrii AUR au devenit faimosi pentru atitudinea agresiva din Parlament. Mai nou, au fost acuzati de viol, iar acum, iata, si-au asumat deschis lansarea unor pliante defaimatoare la adresa SNSPA chiar in incinta facultatii. Ce urmeaza in aceasta escaladare, cumva „echipele mortii”?

Nu stiu, este o posibilitate! Sper sa nu se ajunga atat de departe, dar in alte parti s-a ajuns la violenta. Efectiv, s-a ajuns in alte tari la violenta. Si aici nu vorbim doar de Romania, sa stiti. Atunci cand exista nemultumire sociala oamenii pot transforma aceste cauze in cauze personale. Credeti ca echipele legionare ale mortii erau formate din ideologii Miscarii? Nu, erau formate din oameni convinsi de justetea actiunilor lor. Iar in ceea ce priveste spatiul universitar, Miscarea Legionara a inceput din acel spatiu si din frustrarile existente in cadrul lui. Ce s-a intamplat acum cred ca a fost mai degraba o incercare AUR de a recupera la capitolul imagine, pentru ca Facultatea de Stiinte Politice din cadrul SNSPA este considerata dintotdeauna o zona in care ideile occidentale sunt promovate. Grav este ca pentru prima oara dupa anii 1990 teritoriul universitar este incalcat intr-o asemenea masura. Pentru ca autonomia universitara si libertatea de expresie specifice spatiului universitar sunt in felul asta puse sub presiune.

 „Nu mai pierdeti timpul si banii la universitatea lui Pricopie si Parvulescu” se scrie in pliantul AUR. E mai profitabila pentru tinerii din Romania „scoala vietii, care-o face toti baetii”, cum par sa sugereze auristii?

Sa stiti ca Simion a absolvit Facultatea de Administratie a Universitatii Bucuresti. Si culmea – desi Simion a neglijat acest lucru – Claudiu Tarziu, colegul sau de partid, a absolvit si SNSPA, a facut un masterat sau studii post-universitare, nu mai retin exact, pentru ca le-a terminat de multa vreme, dar a trecut pe acolo. Problema este mai curand legata de frustrarile personale pe care Simion le are privind pozitia SNSPA fata de intalnirea sa cu ambasadorul Israelului si reprezentantii partidului Likud, care a avut loc acum o luna. Aceasta intalnire a fost criticata, iar colaborarea noastra cu ambasadorul Israelului – ulterior promovat la post in India – a fost limitata… Probabil ca asta i-a creat lui Simion o frustrare. Acuzele ca SNSPA ar fi un „laborator propagandistic”, aduse de el, sunt absurde, dar pot prinde, fara niciun fel de discutie, la electoratul AUR. Intrebarea este daca aceste acuze vor opri studentii sa vina la SNSPA. In orice caz, noi la Stiinte Politice am avut anul acesta cel mai mare numar de studenti si de candidati la licenta din istorie. Niciodata nu am dus lipsa de studenti si mai dam si examen de admitere! Deci actiunea AUR de la SNSPA ar putea reprezenta chiar o forma de publicitate pentru SNSPA, pentru cei care nu au aceeasi orientare ca AUR, intrucat nu toata Romania este pe aceeasi lungime de unda cu AUR.

Am remarcat ca majoritatea liderilor partidelor auto-intitulate „anti-sistem” din Europa, de la Tsipras la Salvini si Simion au cam acelasi profil: tineri, buni de gura, agresivi, camasa fara cravata, populisti. Este o coincidenta sau asta este codul vestimentar impus de FSB?

Este mai degraba codul impus de consultantii politici, care considera ca politicienii trebuie sa fie asemanatori poporului. Acum, sigur, politicieni ca Tsipras, Varoufakis sunt de stanga, iar aici vorbim de extrema dreapta. Sa stiti insa ca si pentru politicienii din sistem o astfel de conduita vestimentara este o solutie, Netaniahu, de pilda, face parte din sistem, desi este parintele iliberalismului. El folosea des aceasta formula, se imbraca in blugi, avea manecile suflecate la camasa, mergea prin piete, cumpara rosii direct de la producatori, demonstrand cat de popular este… Iar aceasta formula a fost imprumutata de consultantii politici. Se pare ca inclusiv AUR are consultanti care vin din zona respectiva. Asa se si explica intalnirea cu ambasadorul israelian.

La un targ cu mici si bere, Simion l-a injurat si a incercat sa-i smulga telefonul unui tanar pentru ca acesta l-a numit „filorus”. Si-a epuizat argumentele verbale civilizate domnul Simion sau a vrut sa intimideze pe oricine ar avea de gand sa-i mai puna asemenea intrebari?

Un politician relativ experimentat nu poate sa faca o asemenea eroare, mai ales ca intotdeauna exista acest risc, iar policienii sunt antrenati sa reziste. Cred ca mai degraba Simion a vrut sa intimideze, sa dea un exemplu si sa creeze o dezbatere in jurul acestui subiect, pentru ca sustinatorii sai vor justifica intotdeauna aceasta reactie.

De cand este in politica, George Simion a atacat mai toti politicienii, mai putin pe Marcel Ciolacu? Spera sa guverneze intr-o zi alaturi de PSD?

Din cate stiu, l-a atacat si pe Ciolacu… este adevarat, nu foarte convingator, dar atacuri au existat. In ceea ce priveste guvernarea insa, niciodata PSD nu se va alia cu AUR, este imposibil!

 

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: