INTERVIU Remus Pricopie, rectorul SNSPA: „Rolul AUR nu este sa castige alegerile, ci sa arunce in aer politica romaneasca, sa transforme Romania intr-o tara nesigura”

analize

Remus Pricopie, interviu, alegeri prezidentiale, candidat, PSD-PNL, USR, Schengen

Considerat, de multi analisti, drept „cel mai important an din istorie”, avand in vedere ca miliarde de cetateni din intreaga lume vor decide viitorul unor mari puteri, precum Statele Unite, Rusia sau India, anul 2024 ar putea fi decisiv si pentru viitorul Romaniei. Din 2024 tara noastra ar putea continua sa mearga pe drumul stabilitatii euro-atlantice sau ar putea alege un drum nou, dirijat de forte ostile democratiei occidentale si simpatizand mai curand cu autoritarismul de tip Putin sau Orban. Despre pericolele care ne pandesc la alegerile din acest an l-am rugat sa ne vorbeasca pe rectorul Scolii Nationale de Studii Politice si Administrative din Bucuresti, prof. univ. dr. Remus Pricopie.

Stimate domnule rector, in 2024 vom avea patru randuri de alegeri. In opinia dumneavoastra vor schimba aceste alegeri peisajul politic romanesc sau il vor cimenta in aceeasi structura actuala – doua partide mari, aflate la putere (PSD si PNL) si alte doua intr-o perpetua opozitie (USR si AUR)?

Democratia a fost conceputa ca un sistem prin care oamenii se pot organiza pentru a conduce mai bine o comunitate, in mod transparent si in interesul tuturor cetatenilor. Prin urmare, democratia nu ii are in centru pe politicieni, ci pe cetateni. Spun acest lucru pentru ca uneori alegerile si campaniile electorale sunt tratate ca si cum ar fi strict o „treaba de partid”, nu o problema care vizeaza fiecare comunitate in parte si optiunile pentru viitor.

Iata de ce, alegerile sunt un test nu numai pentru politicieni si partidele pe care le reprezinta, dar si pentru noi, fiecare dintre noi. Iar testul acesta se aplica inclusiv celor care cred ca politica nu este treaba lor sau ca-si exprima dispretul sau dezaprobarea fata de situatia politica din tara prin absenteism sau vot auto-anulat.

Prin urmare, prima variabila a alegerilor din acest an – 2024 – este cea a participarii cetatenilor la vot. Cu cat vor participa mai multi cetateni, cu atat fenomenul politic in sine, in tara noastra, va fi unul mai serios, mai matur, iar rezultatul mai credibil, indiferent de distributia procentelor intre partidele competitoare. Azi, din pacate, avem o estimare de sub 55% participare la vot , daca vorbim de alegerile prezidentiale, de sub 35%, daca vorbim de cele parlamentare, iar in cazul alegerilor europene estimarea este chiar mai pesimista.

Cam toate eveluarile spun ca in cazul unei participari mai mici, politicienii cu abordari extremiste vor fi mai vizibili, in timp ce in cazul unei participari mari, partidele clasice, democratice, vor avea rezultate mai bune. Ramane de vazut acum ce strategii vor aplica, ce inovatii vor introduce partidele clasice – in principal PSD, PNL, dar includ aici si USR, care este deja un partid clasic, chiar daca uneori nu se comporta ca atare  – pentru a determina cetatenii sa iasa la vot si sa le acorde sprijinul, blocand in acest fel cresterea tendintelor radicale din politica noastra.

Legat de AUR, acest partid de factura legionara, cu stranse legaturi cu Moscova, nu poate fi o optiune pentru mai mult de 6-8% din populatia cu drept de vot a Romaniei, dar acest procent creste la o participare scazuta la urme. La 50% participare la vot, poate ajunge undeva spre 12-14%, iar la o participare de sub 35% se poate duce spre 18-20%.

Asadar, eu cred ca rezultatele tuturor rundelor de alegeri din acest an vor depinde foarte mult de cat de seriosi, de responsabili, vor fi nu numai politicienii, dar si cetatenii.  In ceea ce priveste aliantele post-electorale si majoritatile parlamentare, care permit formarea unui nou guvern, sa asteptam derularea alegerilor, dar sa nu uitam ca in Parlamentul Romaniei, in ultimele trei decenii, s-au facut diferite majoritati, in care UDMR si reprezentantii minoritatilor nationale au jucat un rol foarte important.

Potrivit sondajelor, multi romani sustin ca nu se vor prezenta la votul pentru europarlamentare. In aceste conditii, exista posibilitatea sa avem parte de o surpriza si AUR, al carui electorat este foarte fidel, sa castige alegerile, cum de altfel se lauda liderii partidului ca se va intampla?

Vreau sa precizez inca de la inceput ca AUR NU are cum sa castige alegerile in Romania, fie ele europarlamentare, locale, parlamentare sau prezidentiale. Daca am merge pe aceasta ipoteza, ca AUR ar putea castiga alegerile, atunci ar insemna ca noi avem in Romania o majoritate extremista, violenta, xenofoba, batausa, sustinatoare a Moscovei … iar lista cu atribute negative poate continua. Iar eu cred ca-mi stiu tara destul de bine si nu sunt de acord cu aceste atribute nici macar ca ipoteza de lucru. De asemenea, in conditii normale, AUR nu are cum sa se plaseze nici macar pe locul doi, ceea ce ar insemna un procent de peste 22-25%.

Eu inca sper ca toate celelalte partide politice din Parlament vor intelege ca este o problema de interes national sa devoaleze legaturile acestui partid cu Moscova, sa explice cetatenilor ce inseamna nationalismul de tip legionar practicat de AUR si manipulat de Rusia, iar in campaniile electorate sa se abtina sa colaboreze „pe sub masa” cu acest pseudo-partid. Fara izolarea politica a AUR si fara un vot masiv al romanilor impotriva acestei formatiuni politice, care tradeaza cauza nationala, nu o apara, vom intra in urmatoarea decada politica a Romaniei – 2024/2034 – cu o piatra de gat, care ne va trage mult in jos.

As mai vrea insa sa adaug ceva: comportamentul romanilor la alegerile europene este putin atipic. Va dau niste cifre, care sunt publice, iar apoi le vom analiza impreuna. Participarea la vot a romanilor la alegerile europene a inregistrat o dinamica interesanta, mai ales daca o comparam cu media europeana:

  • in 2009, 27,67% in Romania, fata de 42, 97 in UE;
  • in 2014, 34,44% in Romania, fata de 42,61% in UE;
  • iar in 2019, 51,07% in Romania, fata de 50,66% in UE.

Ce s-a intamplat in Romania, in 2019? A crescut interesul pentru temele europene? Probabil ca nu, dar „factorul Dragnea”, care a atacat in mod constant valorile democratice si europene, a determinat cresterea participarii electorale. Romanii au penalizat comportamentul corupt si anti-UE al lui Dragnea.

Iata de ce, in timp ce unii vand iluzia unui succes al partidului de factura legionara AUR la alegerile europene si chiar mizeaza pe romanii din diaspora pentru acest succes, eu spun ca este ilogic sa votezi un partid care vrea sa te scoata din Europa si din NATO si sa te lase undeva intr-o zona gri, la discretia Moscovei. De ce ar fi votat AUR „in masa” in Romania? Credeti ca romanii sunt asa cum spunea Simion, adica „prosti”, sa voteze un partid despre care nu stiu nimic, care promoveaza violenta si nerespectarea legii, care ataca in mod constant institutiile statului, care recita la Bucuresti propaganda Rusiei, asa cum o fac si alti extremisti europeni, si ei finantati de rusi?

Rolul AUR in Romania nu este sa castige alegerile, ci sa arunce in aer politica romaneasca, sa transforme Romania intr-o tara nesigura, in interiorul NATO si UE. AUR este pur si simplu un instrument de razboi hibrid, pe masa lui Putin, cu rolul de a slabi frontul occidental, in care Romania joaca un rol foarte important. Poate ca politicienii, comentatorii, jurnalistii ar trebui sa se uite mai mult in istorie si sa constate ca nu a existat nenorocire sau moment de bucurie in Romania sau in tarile din jur fara sa fie asociate de un anumit context geopolitic mai larg, nefavorabil sau favorabil. Cu putina istorie, cu putina analiza, se vede cu ochiul liber ca AUR este o constructie artificiala, incropita la repezeala, cu oameni indoielnici, de slaba factura morala, dar care au capacitatea sa produca multa zarva.. Eu sunt convins ca romanii vad toate aceste lucruri si vor fi foarte fermi cu ocazia alegerilor din 2024, adica vor vota impotriva cozilor de topor ale lui Putin.

Documente ale Kremlinului, obtinute recent de un serviciu de securitate european, confirma temerile ca anturajul lui Vladimir Putin se va implica masiv in alegerile europene din 2024. Credeti ca este posibil ca actiunile „fermelor de trolli” rusi sa influenteze procentele obtinute de Simion, Sosoaca si alti lideri extremisti, acuzati de legaturi cu Moscova?

Prezenta Moscovei a fost confirmata in tot spatiul occidental, inclusiv in perioada alegerilor. Aceasta confirmare a venit nu numai din partea analistilor, dar si a unor institutii ale statelor respective, ca de exemplu serviciile secrete din Germania sau Marea Britanie. Aceste influente au dat si rezultate. Se estimeaza ca fara Rusia, referendumul BREXIT-ul nu ar fi fost sustinut de britanici. De asemenea, Marine Le Pen este in acest moment la peste 40% din optiunile electoratului francez pentru urmatoarele alegeri prezidentiale.

Exista insa si un element pozitiv: multe tari au inceput sa ia masuri de contracarare, sa blocheze aceste influente. Un canal important este chiar presa, care, daca nu are cele mai inalte standarde de profesionalism, combinat cu un apetit exagerat pentru surse de finantare mai putin transparente, poate contribui la multiplicarea propagandei rusesti. Probabil ca nu intamplator au aparut in ultimul timp tot mai multe discutii despre interferente politice sau comerciale in continutul editorial al unor publicatii importante.

Legat de ce se intampla in Romania, vreau sa fac numai doua precizari. (1) Cu exceptia Presedintelui Romaniei, care, in discursul de 1 decembrie 2023, a mentionat necesitatea de a actiona ferm si institutional impotriva curentului extremist, care poate afecta fibra democratica a tarii noastre, in rest NU am auzit un mesaj clar pe acest subiect si nu am vazut nicio actiune concreta. (2) Cat despre „fermele de trolli”, pe modelul rusesc, ele sunt prezente la noi in tara, in spatiul online, iar beneficiarii principali sunt Simion/AUR si Sosoaca/S.O.S. Oricine cunoaste la un nivel mediu cum functioneaza spatiul online vede acest lucru zilnic. Sunt (neplacut) surprins ca nu-i vad si pe altii, care au mandat institutional sa urmareasca aceste fenomene, actionand impotriva acestor forme de manipulare in masa.

AUR s-a „remarcat” in ultimul an prin numeroase actiuni violente, intreprinse chiar de deputatii sai, in Parlament. Va temeti ca acest partid ar putea cobori, in anul electoral 2024, violenta in strada, la fel ca precedesorii interbelici cu care este adesea comparat?

AUR a dus deja violenta in strada. Sa nu uitam „palma” din parc, de la evenimentul „cu mici”, organizat chiar de AUR, undeva prin septembrie 2023. Atunci, George Simion, intrebat de un cetatean despre relatiile sale cu Moscova, a considerat ca este indreptatit sa-l loveasca si sa-i ia telefonul. La SNSPA, pe 2 octombrie 2023, cu ocazia deschiderii anului universitar, a facut acelasi lucru. Nu a fost o violenta fizica, dar mesajele lor incurajau la asa ceva. Sa ne aducem aminte de lista intelectualilor care ar trebui condamnati la moarte, lista intocmita tot de un „AUR-ist” – un incident mai vechi, dar care IAR a fost neglijat de autoritatile competente. Daca nu se va aplica legea ferm de fiecare data cand au loc astfel de manifestari ilegale, specifice celor care practica un huliganism de tip legionar, AUR va continua sa incurajeze violenta verbala si fizica, cu consecinte greu de estimat astazi. Intr-o tara in care legile impotriva violentei nu se aplica, va exploda violenta.

Citeste si: Rectorul SNSPA, Remus Pricopie: „Presedintele Iohannis va avea un cuvant de spus in identificarea unei solutii de echilibru pentru urmatorul ciclu politic din Romania. Klaus Iohannis nu si-a epuizat resursele politice”

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: