Inundatii in Libia: Protestatarii au incendiat casa primarului din Derna

externe

Casa primarului din orasul libian Derna a fost incendiata, in timp ce sute de protestatari au cerut raspunsuri pentru inundatia catastrofala de saptamana trecuta, transmite BBC.

Protestatarii s-au adunat luni seara la moscheea Sahaba, un punct de reper a orasului, multi cerand ca oficialii de rang inalt din guvernul de est al Libiei sa fie demisi. Tot consiliul orasenesc al Dernei a fost demis acum.

Accesul la internet si la telefon a fost, de asemenea, restrictionat, iar jurnalistilor li s-a ordonat sa plece intr-o represiune mediatica.

Peste 10.000 de oameni sunt oficial disparuti dupa ce doua baraje vechi s-au prabusit, inundand orasul.
Cifrele date pentru numarul de persoane despre care se stie ca au murit au variat foarte mult, dar ONU spune ca a confirmat aproape 4.000 de decese.

ONU a anuntat ca uneia dintre echipele sale i s-a refuzat permisiunea de a intra in Derna. „Putem confirma ca echipele de cautare si salvare, echipele medicale de urgenta si colegii de la ONU care se afla deja in Derna continua sa functioneze. Cu toate acestea, o echipa ONU trebuia sa calatoreasca astazi de la Benghazi la Derna, dar nu a fost autorizata sa continue”, a declarat marti Najwa Mekki, de la organismul umanitar OCHA al ONU, agentiei de presa Reuters.

Casa primarului din Derna, Abdulmenam al-Ghaithi, a devenit un punct focal pentru furia oamenilor.

Locuitorii spun ca nu au fost avertizati suficient de oficiali, despre care cred ca trebuie sa fi stiut ca urma o cantitate uriasa de precipitatii. Ei spun ca li s-a dat si un avertisment de a sta acasa, in loc sa li se spuna sa evacueze, desi oficialii neaga acest lucru.

De la inlaturarea vechiului lider Muammar Gaddafi, Libia a fost sfasiata de luptele pentru putere si are in prezent doua guverne, unul recunoscut de ONU cu sediul la Tripoli si altul in estul tarii, sustinut de generalul Khalifa Haftar.

El a numit inundatiile un dezastru natural, dar multi libieni nu sunt de acord, spunand ca guvernul din est a neglijat barajele, in ciuda avertismentelor anterioare cu privire la starea lor fragila.

Potrivit cercetatorilor din grupul World Weather Attribution, conflictul din Libia si intretinerea proasta a barajului au transformat vremea extrema intr-un dezastru umanitar, dar au remarcat ca estul Libiei a fost lovit cu pana la 50% mai multa ploaie din cauza incalzirii globale cauzate de activitatea umana.

Marti, a doua zi dupa proteste, un ministru din guvernul din estul Libiei a anuntat ca tuturor jurnalistilor li s-a cerut sa paraseasca Derna si i-a acuzat ca ingreuneaza activitatea echipelor de salvare.

„Fara indoiala, nu este vorba despre sanatate sau siguranta, ci despre pedepsirea [locuitorilor Dernei] pentru proteste”, a declarat Emadeddin Badi de la think tank-ul Atlantic Council, intr-o postare pe X (fostul Twitter).

Pe langa ajutorul international, parti din Libia unde, pana de curand, militiile se luptau intre ele, trimit acum voluntari si vehicule private cu mancare, apa, medicamente si lenjerie de pat.

Dar organizatiile umanitare avertizeaza cu privire la o criza de sanatate publica in curs de dezvoltare, iar demonstrantii spun ca au nevoie de mai mult ajutor.

Mitingurile de luni de la Moscheea Sahaba – ea insasi partial deteriorate de inundatii – au fost cele mai mari vazute de cand au avut loc inundatiile si se crede ca protestul are un sprijin institutional.

„Locul protestului, Moscheea Sahaba, este in mod normal izolata ca parte a zonei de salvare – deci cum dintr-odata tot publicul a avut voie sa mearga [acolo]? Ma face sa cred ca nu a fost doar o explozie spontana de furie”, a declarat Claudia Gazzini de la International Crisis Group din Libia pentru BBC Newsday.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: