Investigatie: Cum a incercat FSB sa cumpere un partid politic italian de prim rang. Pretul: 65 de milioane de dolari

externe

Italia, judecata, Austria, controale la granita, Matteo Salvini

In 2018, reprezentanti ai partidului italian de extrema dreapta Liga au calatorit la Moscova in cautare de finantare din surse legate de Kremlin. Intalnirea lor, care a avut loc la hotelul istoric Metropol de langa Piata Rosie, a fost relatata in 2019, impreuna cu detalii despre o propunere de spalare a 65 de milioane de dolari in sprijinul partidului italian prin intermediul unei scheme de comercializare a petrolului, dezvaluie publicatia rusa The Insider.

Cu toate acestea, ceea ce nu se stia la acel moment era afilierea profesionala a unuia dintre participantii din partea rusa. Dupa o investigatie care a durat luni de zile, The Insider poate dezvalui acum ca unul dintre reprezentantii rusi era un ofiter al Directiei a cincea a FSB, care are rolul de a perturba democratiile din strainatate.

Andrei Harcenko, agent al serviciilor secrete rusesti, s-a aflat in spatele incercarii scandaloase de a oferi 65 de milioane de dolari partidului italian de extrema-dreapta Lega ca parte a unei tranzactii petroliere nerealizate. Afacerea a fost negociata la Moscova in octombrie 2018, iar discutiile au fost inregistrate in secret.

De partea italiana se afla Gianluca Savoini, mana dreapta a actualului vicepremier italian Matteo Salvini, liderul partidului populist Lega (cunoscut pe atunci sub numele de Lega Nord, sau Liga Nordului). In timp ce restul participantilor la intalnire, atat italieni, cat si rusi, au fost identificati, calitatea de spion al lui Harcenko nu a fost dezvaluit niciodata pana acum. Acest detaliu biografic ar putea redeschide o ancheta italiana inchisa privind coruptia internationala.

Baietii de la Directia a cincea

El este un ofiter angajat la ramura de informatii externe a Serviciului Federal de Securitate al Rusiei, sau FSB, o unitate militara cunoscuta sub numele de Directia a V-a. Acesta este acelasi aparat de spionaj care a incercat sa destabilizeze politic Ucraina atat in timpul Revolutiei Euromaidan din 2013-2014, care l-a destituit pe presedintele ucrainean pro-Kremlin, Viktor Ianukovici, cat si in perioada premergatoare invaziei Rusiei in Ucraina din februarie 2022.

In plus, Directia a Cincea a recrutat si a gestionat cel putin doua active politice bine plasate in Europa: Tatjana Zdanoka, un europarlamentar leton, care este in prezent investigat de Parlamentul European, si Vladimir Sergienko, un fost consilier al parlamentarului reactionar german Eugen Schmidt, al carui contract de munca a fost „suspendat” in urma dezvaluirilor facute de The Insider cu privire la activitatea sa in slujba serviciilor secrete rusesti.

Nascut in Azerbaidjan in 1980, afilierea lui Harcenko la FSB, a fost stabilita printr-o scurgere recenta de date de securitate ruseasca, pe care The Insider a examinat-o. Relevante au fost politele sale de asigurare, care indicau in mod clar cine au fost angajatorii sai in ultimele doua decenii: toate au fost unitati militare asociate cu FSB.

Din 2004 pana in 2008, de exemplu, Harcenko a fost asigurat de Unitatea 33965, care corespunde Academiei FSB din Moscova. Ulterior, el a fost asigurat de Unitatea 10282, centrul FSB din orasul Tver, situat la aproximativ 200 de kilometri nord de capitala rusa. Iar din 2011, Harcenko a fost asigurat de Unitatea 26047, denumirea tehnica a Directiei a cincea.

„A treia Roma”

Cel mai cunoscut efort al lui Harcenko de a injecta bani de la Kremlin in sistemul politic al unui stat membru al UE si NATO a avut loc la 18 octombrie 2018 la Hotelul Metropol din centrul Moscovei. Intre cesti de espresso, glume despre trimiterea italienilor in „gulaguri” pentru „reabilitare mentala” si discutii despre intalniri extraconjugale, s-a ajuns in cele din urma la o intelegere. Prin intermediul unui intermediar, trei milioane de tone de petrol urmau sa fie vandute de o companie energetica rusa nespecificata omologului italian, Eni, la un pret de numai 1,5 miliarde de dolari – o reducere de 65 de milioane de dolari, avand in vedere cursul de piata de la acea vreme.

Partea leului din aceasta reducere (minus inevitabila spaga catre rusi, bineinteles) ar fi fost directionata in visteria Lega, care in martie 2018 devenise al doilea partid ca marime din Parlamentul italian, controland 125 de locuri (cifra care a scazut la 59 dupa alegerile din 2022).

Intalnirea de la Metropol nu a fost una singulara. Dupa cum Stefano Vergine si Giovanni Tizian, partenerii de investigatie ai The Insider in aceasta investigatie, relateaza pentru ziarul Domani din Roma, negocierile privind acordul petrolier „au constat in 40 de intalniri, desfasurate in principal intre aprilie 2018 si februarie 2019”, luna in care Vergine si Tizian, care scriau atunci pentru L’Espresso, au dezvaluit pentru prima data existenta intalnirii de la Metropol.

Pierfrancesco Majorino, un fost europarlamentar italian din partea Partidului Democrat de centru-stanga si in prezent consilier in regiunea Lombardia, a declarat pentru The Insider: „Ne confruntam cu o afacere de o gravitate fara precedent. Gasca lui Salvini, condusa de Savoini s-a jucat cu focul [avand] relatii periculoase cu cei care nu pretuiesc valorile democratice. Cred ca, dincolo de implicatiile judiciare, la nivel strict politic trebuie sa ne intoarcem si sa privim in interior ceea ce s-a intamplat la hotel Metropol”.

Dupa cum a explicat Savoini la reuniunea de la Metropol, un parteneriat Roma-Moscova, sustinut de banii din petrol, ar fi o relatie bazata pe interes reciproc. „O noua Europa trebuie sa fie apropiata de Rusia ca si inainte, pentru ca vrem sa ne pastram suveranitatea”, le-a spus el celor prezenti, enumerand alte miscari populiste cu idei similare, inclusiv Partidul Libertatii din Austria, Frontul National din Franta si AfD din Germania, partidul infiltrat de agentul recent demascat al Directiei a cincea, Vladimir Sergienko. „Vrem cu adevarat sa incepem sa avem o mare alianta cu aceste partide care sunt pro-Rusia, dar nu pro-Rusia pentru Rusia, ci pentru tarile noastre.” Intr-o disputa jucausa cu privire la ce natiune ar trebui sa aiba onoarea de a plati nota de plata de la bar, Savoini a afirmat ca „Moscova este a treia Roma”, o referire la o conceptie medievala conform careia Rusia a mostenit mantia oraselor imperiale crestine anterioare, Roma si Constantinopol.

Cand zvonurile despre intalnire au inceput sa circule in presa italiana, Salvini si Savoini au refuzat sa raspunda la intrebari despre aceasta, respingand posibilitatea ca reprezentantii Lega stau la o cafea cu potentiali agenti ai Kremlinului in sala de mese a unui hotel luxos chiar langa Piata Rosie drept „fantezii” si „intriga unei fictiuni”.

Numai ca totul fusese inregistrat in secret, iar cand dovada foarte reala a intalnirii a ajuns ulterior pe site-ul american de stiri BuzzFeed, a provocat un scandal international.

Procurorii italieni au deschis o ancheta, dar au inchis-o vara trecuta, explicand judecatorului de instructie ca nu au gasit nicio dovada ca tranzactia petroliera propusa ar fi avut loc vreodata si nici ca Eni ar fi incheiat vreun acord cu o companie petroliera rusa. In plus, pentru ca un caz de coruptie internationala sa fie calificat drept infractiune in conformitate cu legislatia italiana, trebuie sa se demonstreze ca beneficiarul mitei sau al platii ilicite in cauza este un functionar public, iar suma in cauza trebuie sa depaseasca 100 000 de euro. (Statutul italian a fost modificat intre timp pentru a face ilegala acceptarea oricarei donatii straine de catre un partid politic).

Dupa ce investigatia a fost respinsa, Savoini a pus totul pe seama „masinatiunii bazelor de putere globaliste”.

La momentul inchiderii anchetei procurorilor italieni, pozitia lui Harcenko in cadrul aparatului de securitate al statului rus nu era cunoscuta. Si in timp ce un spion al Kremlinului poate sa nu fie teribil de „public”, un agent FSB se califica cu siguranta drept oficial guvernamental.

Dupa cum a declarat istoricul Timothy Snyder de la Yale pentru The Insider, „Cu cat stii mai multe despre serviciile secrete rusesti si despre fascismul international, cu atat mai mult iti dai seama ca fiecare dintre ele se pune in slujba celuilalt”.

Matteo Salvini, un nationalist de dreapta in varsta de 50 de ani din Milano, a pledat activ pentru legaturi mai stranse intre Italia si Rusia. In 2014, un Salvini zambitor a fost fotografiat in Piata Rosie din Moscova purtand un tricou alb pe care era inscriptionat un portret al lui Putin imbracat in tinuta militara. In 2019, Salvini l-a numit pe Putin „cel mai bun om de stat de pe Pamant” si a ramas critic fata de sanctiunile occidentale impotriva Rusiei chiar si dupa invazia neprovocata a Kremlinului in Ucraina in februarie 2022.

Legaturile lui Savoini cu Moscova au fost, de asemenea, analizate cu atentie. Membru al partidului Lega, el a facut 14 calatorii in Rusia numai in 2018 – multe dintre ele implicand o sedere de mai putin de 24 de ore.

El a vizitat Crimeea ocupata de Rusia in doua ocazii diferite, in 2014 si 2016. In 2017, Savoini a ajutat la intermedierea unui acord de parteneriat intre Lega si Rusia Unita, partidul aliniat lui Putin care si-a mentinut supermajoritatea in Duma rusa in 2021 datorita unor nereguli notabile in alegerile din septembrie acel an.

In octombrie 2018, in timp ce Savoini conlucra cu un ofiter FSB la Metropol, seful sau se afla in alta parte la Moscova. Cu aceasta ocazie, Salvini si Savoini calatorisera impreuna in Rusia. Potrivit cotidianului italian Corriere della Sera, acestia au luat masa la restaurantul Ruski, cu o zi inainte de intalnirea de la Metropol. Inainte de dineu, Salvini s-a intalnit cu doi rusi influenti. Primul a fost Vladimir Pligin, fost deputat in Duma de Stat si sef al Comisiei de Drept Constitutional a acesteia, care a fost sanctionat de UE in 2014 pentru ca a sustinut preluarea Crimeii. Al doilea a fost vicepremierul rus Dmitri Kozak. Salvini s-a intalnit cu ambii la biroul din Moscova al lui Pligin, desi evenimentul nu a fost niciodata inregistrat in itinerariul oficial al italianului.

Pligin si Kozak au fost amandoi mentionati la intalnirea de la Metropol, primul pe nume, iar celalalt pur si simplu mentionat de Harcenko drept „domnul viceprim-ministru”. Amandoi au fost descrisi ca trebuind sa fie implicati in detaliile tehnice si in structura financiara a oricarui plan petrolier italo-rus finalizat.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: