Ioana Mihaila a vorbit cu Citu doar cand a depus juramantul, la Cotroceni. Noul ministru al Sanatatii incearca sa rezolve problemele de la ATI

news

Ministrul Sanatatii, Ioana Mihaila, a declarat joi, cu privire la situatia de la ATI, ca problema nu este legata doar de numarul de paturi, ci si de echipele de medici si asistente medicale „pregatite sa trateze corespunzator pacientii din sectiile de terapie intensiva”.

„Asa cum a discutat si ministrul anterior, problema nu este legata doar de numarul de paturi, ci de echipele de medici si asistente medicale pregatite sa trateze corespunzator pacientii din sectiile de terapie intensiva. Tot astazi, impreuna cu doamna director de la asistenta medicala, vom reevalua care este situatia in Bucuresti, pentru ca inteleg ca acolo este cea mai mare problema si vom vedea daca putem cumva sa redimensionam si sa regandim sectiile de terapie intensiva”, a spus Mihaila, la sediul Ministerului Sanatatii.

Mihaila a afirmat ca pregatirea unui medic dureaza 11 ani, iar problemele legate de pregatirea personalului vor putea fi rezolvate „doar pe termen mediu si lung”.

„Dureaza 11 ani sa pregatim un medic cu anii de facultate si cu cei 5 ani de rezidentiat, in medie. Este evident ca nu avem cum sa rezolvam lucrurile nici de pe o luna pe alta si nici chiar de pe un an pe altul. Voi incuraja universitatile si vom avea o intalnire cu universitatile saptamana viitoare, dar problemele cu pregatirea personalului vor putea fi rezolvate doar pe termen mediu si lung. (…) Pentru asta colegii mei au facut toate eforturile sa creasca numarul de paturi, sa faca locuri la terapiile intensive care erau non-COVID, au modificat deja structurile spitalelor COVID si non-COVID si lucrurile sunt un pic mai bine decat erau inainte”, a sustinut ministrul.

Ioana Mihaila a spus ca joi se va intalni cu secretarul general al ministerului pentru a prelua documentele de la ministrul anterior, apoi va avea intalniri cu cei doi secretari de stat pentru a prelua din activitatile acestora, evaluarea a ceea ce s-a intamplat saptamana trecuta, iar in a doua parte a zilei va avea o discutie tehnica cu reprezentantii Comisiei Europene despre Planul National de Redresare si Rezilienta, discutie pe care a „mostenit-o din mandatul anterior”.

Intrebata daca a avut o discutie cu premierul Florin Citu, ministrul a raspuns: „Doar una scurta la Cotroceni, ieri”.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: