Iohannis a avut un rol determinant in infrangerea lui Plahotniuc. Ministrul de Interne al Moldovei confirma: „Multumesc pentru ajutorul oferit democratiei”

politica

Unul dintre liderii noii puteri de la Chisinau, ministrul de Interne Andrei Nastase, confirma ca implicarea lui Klaus Iohannis in rezolvarea crizei din Moldova a determinat fuga de la putere si din tara a lui Vladimir Plahotniuc.

Vineri, o delegatie romana, condusa de consilierul pe politica externa al lui Klaus Iohannis, Bogdan Aurescu, s-a aflat la Chisinau.

„Domnul Bogdan Aurescu s-a intalnit cu reprezentantii partidelor care formeaza astazi majoritatea parlamentara, majoritate care sustine guvernul legitim desemnat. Domnul Bogdan Aurescu a formulat puncte de vedere foarte clare si a indemnat la gasirea unei solutii pasnice pentru realizarea transferului de putere. Instructiunile diplomatice ale domniei sale au fost destul de clare, motiv pentru care si punctele de vedere comunicate nu pareau a fi unele pe marginea carora se putea negocia.

Am proprietatea cuvintelor si inteleg cat de important este sa vorbim cu claritate in momente istorice. Exact acest lucru s-a intamplat in cursul zilei de ieri. Domnul Bogdan Aurescu, consilierul pe politica externa al presedintelui Klaus Iohannis, a dus la bun sfarsit o misiune diplomatica foarte importanta si consider ca prezenta trimisului presedintelui Romaniei la Chisinau a contribuit decisiv la decizia lui Plahotniuc de a renunta.

I s-a explicat foarte simplu ca nici un stat al Europei, al lumii civilizate, cu atat mai putin Romania, nu are o abordare in care sa proiecteze un viitor corect si coerent pentru Moldova cu Plahotniuc la putere. Cu toate acestea, trebuie spus si memorat faptul ca deciziile importante cu privire la dezoligarhizarea Moldovei si la garantarea unui parcurs european pentru aceasta au fost luate in interiorul tarii, de catre fortele politice din tara, nicaieri in alta parte. Faptul ca aceste decizii au fost corecte este dovedit de sprijinul international pe care poporul nostru l-a primit.

Profit de aceasta ocazie pentru a multumi pentru implicare si presedintelui Klaus Iohannis, pentru ajutorul oferit democratiei din Republica Moldova. Se cuvine sa multumim pentru sprijin tuturor cancelariilor care au sprijinit lupta noastra pentru libertate. Poporul Moldovei, in mod pasnic, asumat si cu infinita determinare a decis sa fie liber, iar meritul acestei schimbari istorice ii apartine. Meritul este al oamenilor si al lor va ramane, dar trebuie sa intelegem si sa pretuim cu totii si ajutorul pe care noi l-am primit din exterior”, a declarat Nastase pentru Deutsche Welle.

Presedintia Romaniei a confirmat, vineri, ca a avut un rol determinant in fuha lui Plahotniuc de la putere. „Aceste evolutii au avut loc in contextul vizitei pe care Consilierul Prezidential pentru politica externa Bogdan Aurescu a efectuat-o vineri, 14 iunie a.c., la Chisinau”, se afriam intr-un comunicat al Administratiei Prezidentiale.

Mai mult despre: ,


Comentarii: