politica

Iohannis anunta ca Romania va ajuta Africa sa combata dezinformarea. Antena 3 si RTV, campioane la dezinformari, sunt cele mai urmarite posturi de stiri in Romania

Presedintele Klaus Iohannis a participat, joi si vineri, la cel de-al saselea Summit Uniunea Europeana – Uniunea Africana, care a avut loc la Bruxelles.

Seful statului a participat la dezbaterile cu temele „Pace, securitate si guvernare”, respectiv „Educatie, cultura si formare profesionala, migratie si mobilitate”.

In cadrul discutiilor pe tema educatiei, care s-a desfasurat vineri, seful statului a aratat ca educatia reprezinta una dintre prioritatile sale ca presedinte, precum si un angajament personal fata de cresterea calitatii in educatie.

„Presedintele Romaniei a subliniat ca, pentru tara noastra, educatia este, in mod traditional, un domeniu important de cooperare cu Africa, mii de cetateni africani, fosti studenti in tara noastra, folosindu-si competentele dobandite in universitatile romanesti pentru a-si servi tarile si pentru a contribui la construirea de punti de legatura. Peste 17.500 de tineri africani au studiat in universitatile din Romania numai in ultimii cinci ani, iar in jur de 3.500 de studenti, din cel putin 40 de tari africane, sunt inscrisi anual la universitati, prezenta lor in tara noastra imbogatind viata academica si stimuland o mai buna intelegere intre oamenii de pe cele doua continente”, potrivit Administratiei Prezidentiale.

Presedintele Iohannis a subliniat si importanta formarii profesionale continue, inclusiv prin furnizarea de competente adecvate pentru a prospera in secolul XXI.

In acest sens, arata Administratia Prezidentiala, Romania s-a angajat sa sprijine cursurile de formare pentru partenerii africani in diverse domenii, de la gestionarea riscurilor de dezastre si solutionarea conflictelor, la combaterea dezinformarii. De asemenea, seful statului a reliefat ca procesele educationale, atat in Europa, cat si in Africa, ar trebui sa utilizeze de o maniera mai aplicata digitalizarea.

La panelul „Pace, securitate si guvernare”, care s-a desfasurat joi, discutiile s-au concentrat pe modalitatile de sustinere a initiativelor care sa valorizeze conexiunea intre exersarea unei bune guvernante si principiile legate de mentinerea pacii si securitatii, prin identificarea unor modalitati concrete de coordonare intre Uniunea Europeana si partenerii africani.

„In acest sens, presedintele Romaniei considera ca pacea si securitatea internationale sunt esentiale in atingerea obiectivelor comune de dezvoltare, fiind nevoie de angajarea tuturor actorilor implicati si de actiuni ferme si coordonate la nivel multilateral, pe fondul existentei riscurilor, amenintarilor si provocarilor actuale la adresa pacii si securitatii internationale”, informeaza sursa citata.

Discutiile au reliefat prioritatile momentului in ceea ce priveste combaterea eficienta a terorismului, cu accent pe importanta coordonarii cu partenerii regionali si a sprijinirii eforturilor menite sa previna raspandirea acestui fenomen.

Liderii UE si ai UA au adoptat o Declaratie comuna – Viziune Comuna pentru 2030, care reflecta dorinta ambelor parti de a consolida un parteneriat reinnoit pentru solidaritate, securitate, pace, dezvoltare economica durabila si prosperitate pentru generatiile viitoare, pornind de la valori comune, egalitatea intre parteneri, respectarea suveranitatii, responsabilitate si angajamente reciproce. Acest parteneriat isi propune sa abordeze oportunitatile si provocarile imediate, dar si posibilitatile oferite pe termen lung. Declaratia comuna evidentiaza eforturile celor doua parti in ceea ce priveste indeplinirea obiectivelor comune UE – UA, prin mobilizarea unui pachet de investitii de cel putin 150 de miliarde euro, cu accent pe investitii in infrastructura, educatie si sanatate, care sa contribuie la economii mai diversificate, incluzive, durabile si rezistente.

Summitul a prilejuit ocazia pentru o cooperare reinnoita si consolidata pentru pace si securitate, in cadrul Arhitecturii africane de pace si securitate (APSA). Cele doua continente se confrunta cu aceleasi provocari comune de securitate, avand deja o cooperare de lunga durata pentru a combate instabilitatea, radicalizarea, extremismul violent si terorismul, precum si cauzele de baza ale conflictelor.

Urmareste-ne si pe:
AK-24

Share
Published by
AK-24

Recent Posts

Protestatar agresat de bodyguarzii Gabrielei Firea. Protestatarul a fost impins in fata masinilor de pe bulevardul de langa Primaria Capitalei – Video

Cunoscutul protestatar Marian Morosanu "Ceausescu" a fost agresat de garzile de corp ale candidatului PSD…

15 ore ago

Nicusor Dan a tinut „Primaria deschisa” pana la miezul noptii

Primarul Capitalei, Nicusor Dan, a invitat persoanele care au vizitat Primaria Municipiului Bucuresti inclusiv in…

15 ore ago

Imagini demne de un film de actiune: magazin de bijuterii jefuit in plina zi la Paris

Magazinul de bijuterii Harry Winston situat pe bulevardul Montaigne, in arondismentul 8 din Paris a…

15 ore ago

Iraniana Narges Mohammadi, laureata a premiului Nobel, supusa unui nou proces pentru „propaganda impotriva Republicii Islamice”

Activista Narges Mohammadi, laureata a Premiului Nobel pentru Pace in 2023, aflata in inchisoare, a…

6 ore ago

Sibiu: Un tanar de 24 de ani arestat pentru ca si-ar fi ucis iubita

Un tanar in varsta de 24 de ani din Sibiu a fost arestat, sambata, sub…

15 ore ago

Si la altii nu doar la noi: scandal intr-o comisie din Congresul SUA din cauza „genelor false”

Un scandal a izbucnit in Congresul SUA dupa ce o politiciana a acuzat o rivala…

15 ore ago