Iohannis anunta schimbarea la fata a Romaniei in urmatorii ani. Sumele uriase de la UE vor merge in autostrazi, cai ferate, sanatate, educatie

politica

Presedintele Klaus Iohannis a avut, miercuri, la Palatul Cotroceni, o intalnire cu premierul Ludovic Orban pe tema absorbtiei fondurilor europene alocate tarii noastre. La final, presedintele a anuntat in ce domenii vor fi investiti banii pe care Romania ii va primi de la UE.

„Am avut o sedinta de lucru cu Premierul Orban si ne-am concentrat pe doua teme extrem de importante: fondurile europene si legile justitiei. Voi detalia putin din fiecare tema.

Fondurile europene – este in discutie o propunere a Comisiei, pe care noi o gasim buna. Asta inseamna ca fondurile multianuale, asa-numitul MFF, vor fi discutate la pachet cu fonduri care sunt destinate pentru revigorarea economica, pentru cresterea rezilientei economice in Uniunea Europeana, cum se spune.

Deci vom beneficia si noi, Romania, de mai multe fonduri europene decat am avut initial in plan – initial, vorbesc pana inainte de criza.

Se vehiculeaza foarte multe variante, se vehiculeaza foarte multe sume. In realitate, avem de-a face cu un proiect al Comisiei, pe care il gasim bun, un proiect prin care Romaniei i se aloca fonduri importante. Insa urmeaza fazele de negociere si aici vreau sa fim foarte bine intelesi: acest proiect al Comisiei nu este definitiv, el va fi negociat intre liderii statelor si va fi negociat ulterior si in Parlamentele nationale si in Parlamentul European.

Ce vreau sa subliniez: noi am analizat toate oportunitatile. Noi vom investi acesti bani in proiecte foarte importante pentru Romania, nu doar revigorarea economica. Deci vor primi si firmele posibilitatea sa foloseasca acesti bani, dar – foarte important – vom investi in autostrazi, vom investi in linii de cale ferata, vom investi in proiecte de energie regenerabila, vom imbunatati sistemele publice, vom investi bani importanti in sistemul de sanatate publica, in sistemul de invatamant. Toate aceste lucruri vor fi pregatite in detaliu, dar pana atunci noi suntem hotarati sa ne batem cu totii pentru a primi o alocare cat se poate de substantiala pentru Romania, iar prima etapa in care vom negocia aceste chestiuni se va desfasura in 18-19 iunie, cand vom avea Consiliul European, in format videoconferinta.

Deci, ne pregatim sa atragem fonduri europene substantiale, pe care le vom investi in beneficiul Romaniei si, evident, al romanilor”, a declarat Iohannis.

Romania se situeaza printre statele care vor beneficia cel mai mult de fondurile alocate prin noul instrument de redresare, in valoare de pana la 750 de miliarde de euro, prezentat miercuri de Comisia Europeana, potrivit unui document consultat de agentia DPA, citata de Agerpres.

Potrivit acestui document, Executivul comunitar a alocat pentru Romania suma de 19,626 miliarde de euro, reprezentand granturi, singurele state care au alocate sume mai mari fiind: Italia (81,8 miliarde de euro), Spania (77,32 miliarde de euro), Franta (38,77 miliarde de euro), Polonia (37,69 miliarde de euro), Germania (28,8 miliarde de euro) si Grecia (22,56 miliarde de euro).

Comparativ, o serie de state dezvoltate au alocate granturi de valori mult mai mici precum Danemarca, 2,15 miliarde de euro, Belgia 5,48 miliarde de euro, Olanda, 6,75 miliarde de euro, Austria, 4,04 miliarde de euro, Finlanda, 3,46 miliarde de euro, si Suedia, 4,69 miliarde de euro.

Pe langa granturi, statele membre UE vor beneficia si de imprumuturi. In cazul Romaniei, documentul consultat de DPA prevede imprumuturi in valoare de 11,580 miliarde de euro astfel ca suma totala, granturi si imprumuturi, alocata Romaniei este de 31,206 miliarde de euro.

Comparativ, Italia ar urma sa primeasca fonduri in valoare totala de 173 miliarde de euro, din care 81,8 miliarde de euro sub forma de granturi si 91 miliarde de euro sub forma de imprumuturi, iar Spania va primi o suma totala de 140 miliarde de euro, din care 77,32 miliarde de euro sub forma de granturi si 63 de miliarde de euro sub forma de imprumuturi. Urmeaza Polonia, cu o suma totala de 63,83 de miliarde de euro, Franta cu 38,772 de miliarde de euro, Grecia cu 31,997 de miliarde de euro, Romania cu 31,206 de miliarde de euro si Germania cu o suma totala de 28,806 de miliarde de euro.

Potrivit planului Comisiei, banii vor fi oferiti sub forma de granturi si imprumuturi. Statele membre vor trebui sa solicite finantare, prezentand proiectele pentru care ar dori sa cheltuie banii.

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: