Iohannis, iesire exploziva: „Arat vinovatii cu degetul. Voi, pesedistilor, sunteti vinovati de cresterea numarului de imbolnaviri”

news

Presedintele Klaus Iohannis a sustinut, joi, o noua declaratie de presa dupa o intalnire cu ministrul Afacerilor Interne, Marcel Vela, seful Departamentului pentru Situatii de Urgenta, Raed Arafat, si secretarul de stat in Ministerul Afacerilor Interne, chestor sef de politie Bogdan Despescu.

Principalele declaratii:

Astazi, 1356 de persoane cu persoane cu coronavirus, 35 de decese, de ieri pana astazi. Este dragi romani un nou record negativ, extrem, extrem de ingrijorator

Cum am putut sa ajungem aici? Se stie ca in starea de urgenta, cand in vestul Europei au avut sute de mii de cazuri, in Romania am avut un numar limitat. Autoritatile isi facusera treaba, lucrurile au mers rezonabil de bine, spitalele s-au mobilizat

La inceput lucurile au mers foarte bine, pana acum cateva saptamani, pandemia a fost gestionata bine. Dar aceasta situatie nu a convenit PSD-ului. Guvernul si-a facut treaba, presedintele si-a facut treaba, autoritatile si-au facut treaba

Si atunci PSD a cautat solutii pentru PSD, nu pentru romani, PSD-ul controleaza inca majoritati in Parlamentul Romaniei, cu altii cu care pactizeaza, de exemplu cu UDMR, sa nu uitam recentat faza cand PSD a incercat sa treaca pe sest sa dea autonomie secuimii. PSD a actionat acolo unde are putere, in Parlament

Au facut harcea-parcea putina legislatie pe care am avut-o pe aceasta pnademie. Au tras de timp. Dupa ce i-am critcat aseara, PSD a fost foarte nervos si m-a acuzat ca caut vinovati. Nu caut vinovati, ii cunosc si ii arat cu degetul: pe voi!

Cateva date: in 25 iunie, CCR stabileste ca anumite articole sunt neconstitutionale. In acea zi am avut 465 cazuri noi. In 2 iulie, CCR motiveaza decizia. Erau 450 de cazuri

Guvernul nu a putut in aceasta perioada sa vina cu o noua initiativa, pentru ca trebuie preluate observatiile CCR. Apoi, in 4 zile, guvernul se misca rapid si depune proiectul de lege pentru carantina in Parlament. Aveam circa 200 de cazuri

Apoi PSD incepe sa traga de timp, si legea care putea fi trecuta urgent prin Parlament, se dezbate 2 saptamani, timp in care pacienti bolnavi pleaca acasa, nimeni nu e carantinat si amendat. Rezultatul il citim azi in tabel. Legea ajunge la mine in 18 iulie, o promulg imediat. 888 cazuri in 18 iulie

Un zidar nu poate construi o casa fara mortar. Un tamplar nu poate lucra fara cuie. Guvernul nu poate lucra fara legi.

Guvernului i s-au luat din mana legile tinmp de 3 saptamani

PSD a tras de timp si a creat aceasta situatie in Parlament. De ce? Explicatia e cutremurator de simpla: nemultumit de reusitele guvernului PNL, PSD a creat intentionat o criza sanitara ca sa poata critica guvernul pentru masuri care nu au putut fi luate.

Pentru PSD nu conteaza ca mii de romani s-au imbolnavit, sute de romani au murit. Acesta este PSD, aceasta este explicatia si va rog sa o tineti minte

Suntem hotarati sa gestionam aceasta criza. Am avut ieri si azi discutii cu guvernul si am convenit ca e momentul sa fim extrem de fermi, de aplicati

Dragi romani, toate studiile sociologice arata ca 90% dintre voi respecta normele, se conformeaza. Marea majoritate ati inteles ca avem nevoie de disciplina

Cei care nu au inteles vor fi amendati. E obligatoriu ca toata lumea sa respecte normale ca sa putem stapani aceasta pandemie

Stim ce avem de facut. Avem peste 800 de paturi pregatite pentru terapie intensiva, deja jumatate sunt ocupate

Avem nevoie de masuri foarte ferme. Cei care nu le respecta vor suporta rigorile legii

E important sa trecem peste aceasta criza sanitara creata cu cinism de un partid din Romania

Declaratia integrala a presedintelui Klaus Iohannis

Astazi stam asa: 1.356 de persoane detectate cu coronavirus, persoane noi detectate, 35 de decese, de ieri pana astazi, peste 400 de persoane la terapie intensiva.

Este, dragi romani, un nou record negativ, extrem, extrem de ingrijorator. Si pe buna dreptate se pune intrebarea si ne punem intrebarea cum am putut sa ajungem aici, cum am putut sa ajungem aici. Si asta o sa va explic in urmatoarele minute, dupa care o sa va spun ce avem de gand ca sa controlam situatia.

Se stie ca in starea de urgenta, cand in vestul Europei, din pacate, am avut sute de mii de cazuri, zeci de mii de morti, in Romania am avut epidemie, am avut decese, dar un numar foarte limitat. Autoritatile isi facusera treaba, lucrurile au mers rezonabil de bine, spitalele, medicii, autoritatile s-au mobilizat. In ansamblu putem sa spunem ca la inceput lucrurile au mers foarte bine. Pana acum cateva saptamani pandemia a fost gestionata bine de Guvern, de autoritati. Dar aceasta situatie, sigur, nu a convenit PSD-ului.

Guvernul si-a facut treaba, Presedintele si-a facut treaba, autoritatile si-au facut treaba. Si atunci PSD a cautat solutii pentru PSD, nu pentru romani. Din pacate, trebuie sa recunoastem, PSD controleaza inca majoritati in Parlamentul Romaniei, PSD impreuna cu altii cu care pactizeaza, de exemplu cu UDMR – sa nu uitam recenta faza cand PSD a incercat sa treaca pe sest o initiativa a UDMR-ului, sa dea autonomie asa-zisei secuimi si altele – si atunci PSD a actionat acolo unde are inca putere in Parlament. Au facut harcea-parcea putina legislatie pe care am avut-o pentru a gestiona aceasta pandemie.

Cu un cinism pe care l-am criticat si ieri intr-o declaratie, un cinism inimaginabil, au tras de timp dupa ce au distrus parte din legislatie, au tras de timp ca sa nu apara noua legislatie. Sigur, dupa ce i-am criticat aseara, PSD a fost foarte nervos si m-a acuzat ca eu caut vinovati. Nu! Stimati pesedisti, nu caut vinovati! Ii cunosc si ii arat cu degetul si o sa ii arat si astazi cu degetul: pe voi!

Cateva date. In data de 25 iunie Curtea Constitutionala stabileste ca anumite articole sunt neconstitutionale. In aceeasi zi am avut 460 de cazuri noi, 10 decese. In 2 iulie Curtea Constitutionala motiveaza aceasta decizie. Tot in aceeasi zi, in 2 iulie, am avut 450 de cazuri, 20 de decese. Guvernul nu a putut in aceasta perioada sa vina cu o noua initiativa fiindca, stim cu totii, trebuie asteptata motivarea Curtii Constitutionale pentru ca si decizia, si argumentatia sa fie preluate in noua forma legislativa. Dupa care Guvernul se misca foarte rapid si in patru zile, in 6 iulie, depune initiativa noii legi, care stabileste masuri sanitare, in esenta izolarea si carantinarea, depune aceasta initiativa in Parlament. In ziua respectiva, in 6 iulie, am avut 250 de noi pacienti, 18 decese. Deci, inca suntem intr-o zona de control. Dupa care, ce vedem? PSD incepe sa traga de timp si aceasta lege, care putea sa fie trecuta urgent prin Parlament, sa dea Guvernului instrumentul necesar cu care sa lucreze, se dezbate timp de doua saptamani, doua saptamani in care pacientii bolnavi pleaca acasa, in care nu este nimeni amendat, nu mai este nimeni carantinat. Rezultatul putem sa il citim aici, in tabel, este simplu.

Legea ajunge la mine abia in 18 iulie, o promulg imediat si o public. 889 de cazuri in 18 iulie!

Un zidar nu poate sa construiasca o casa fara mortar, cum un tamplar nu poate sa lucreze fara cuie, asa un Guvern nu poate sa lucreze fara legi! Guvernului i s-au luat din mana legile timp de aproape trei saptamani si, practic, nu a putut sa gestioneze asa cum a trebuit criza. PSD, cu un cinism inimaginabil, a tras de timp si a creat aceasta situatie in Parlament.

Dar de ce? De ce a facut PSD acest gest de un cinism inimaginabil? Dragii mei, explicatia este cutremurator de simpla. PSD, nemultumit de reusitele Guvernului PNL, a vrut sa creeze o criza sanitara pentru a avea motiv sa critice Guvernul. Inca odata. PSD intentionat a creat o criza sanitara, pentru ca la sfarsit sa vina si sa critice Guvernul pentru masuri care nu au putut fi luate.

Ce sa mai spui! Pentru PSD nu conteaza ca mii de romani s-au imbolnavit, ca sute de romani au murit, pentru PSD a fost important sa creeze o criza ca sa aiba pentru ce critica Guvernul. Acesta este PSD-ul, aceasta este explicatia si va rog sa o tineti minte.

Acum suntem in aceasta situatie: 1.350 de pacienti, 35 de decese, un numar in crestere de persoane bolnave.

Noi, eu, Guvernul, autoritatile responsabile suntem hotarati sa gestionam si aceasta criza, si aceasta noua forma de criza.

Stiti ca am avut ieri o discutie cu guvernantii, astazi am avut o discutie foarte aplicata cu ministrul Afacerilor Interne, cu doi secretari de stat care se ocupa de zona politiei si de zona situatiilor de urgenta. Si am convenit ca este momentul sa fim extrem de fermi, extrem de aplicati.

Dragi romani, toate studiile sociologice pe care le-am vazut arata ca 90% dintre voi respecta normele, se conformeaza, poarta masca, pastreaza distanta. Va multumesc! Marea majoritate dintre voi ati inteles ca avem nevoie de disciplina. Cei care nu au inteles vor fi amendati.

Este obligatoriu ca toata lumea sa respecte normele pentru ca noi toti sa putem stapani aceasta boala, pentru ca noi toti sa putem stapani aceasta pandemie. Eu, Guvernul, autoritatile stim ce avem de facut, Internele stiu ce au de facut, ministrul Sanatatii, Ministerul Sanatatii stie ce are de facut, Departamentul Situatiilor de Urgenta pregateste spitalele. Avem peste 800 de paturi pregatite pentru terapie intensiva. La momentul acesta deja jumatate sunt ocupate. Atentie! Avem nevoie de masuri foarte ferme.

Ma bazez pe voi, dragi romani, sa respectati aceste norme, iar cei care nu le respecta vor suporta rigorile legii. Important este ca impreuna sa trecem cat se poate de bine peste aceasta criza sanitara, creata cu cinism de un partid din Romania. Va doresc tuturor multa sanatate!

Mai mult despre:

Comentarii: