Iohannis, atac devastator de la Iasi la adresa guvernarii PSD-ALDE: „Romania nu merita asemenea politicieni lipsiti de responsabilitate”

politica

Presedintele Klaus Iohannis a criticat din nou, foarte dur, guvernarea PSD-ALDE, intr-un discurs sustinut cu prilejul declararii Municipiului Iasi „Capitala Istorica a Romaniei”

„In locul unei viziuni coerente, care sa asigure Romaniei o dezvoltare sustenabila, actualii guvernanti pericliteaza viitorul tarii printr-o avalansa de masuri cu efecte care se arata dezastruoase. Romania nu merita asemenea politicieni lipsiti de responsabilitate fata de tara, nici Iasul cu mostenirea sa istorica nu merita sa ajunga un oras al investiilor mereu promis e si amanate, mai ales cand vorbim despre proiecte precum autosstrada si spitalul regional”, a declarat Iohannis la Iasi.

Discursul integral:

Ma bucur sa ma aflu in mijlocul dumneavoastra pentru a celebra impreuna 160 de ani de la prima unire a romanilor si pentru a evoca si cinsti memoria marelui artizan al modernizarii tarii, Domnul Unirii, Alexandru Ioan Cuza.

Iasul a fost locul apropierii Moldovei de civilizatia si valorile occidentale. De altfel, Moldova a fost prima dintre provinciile romanesti care a aderat la idealurile Revolutiei de la 1848. Actele domniei lui Alexandru Ioan Cuza, ca si contributia politica a principalului sau colaborator, Mihail Kogalniceanu, isi au izvorul in idealurile revolutionare de la 1848. Dreptate si fratie a reprezentat prima deviza a Tricolorului, inspirata de idealurile Revolutiei franceze.

Unirea principatelor romane si angajarea societatii romanesti pe calea reformelor democratice, de inspiratie occidentala, s-au dovedit obiective inseparabile ale aceluiasi proces istoric.

Doamnelor si domnilor,

Evocand prima unire a romanilor, nu doar pretuim viziunea si faptele de la 1859, dar, totodata, punem in lumina viabilitatea optiunii politice si a angajamentului popular al acelor vremuri.

Atunci, ca si la 1918 ori astazi, romanii au inteles ca unitatea nationala este singura cale spre o societate moderna, a carei trainicie se bazeaza pe respectarea drepturilor cetatenesti si pe garantarea egalitatii tuturor in fata legii.

Inaintasii si-au dorit pentru viitorul natiunii o tara a integritatii, o tara a oamenilor liberi si educati, si din aceste aspiratii s-a nascut energia populara care a facut posibila Unirea Principatelor. Sunt aspiratii la fel de valabile si astazi.

In 1859, istoria a consemnat un prim proiect de tara, care cuprindea reforma agrara, reforma invatamantului, modernizarea institutiilor publice si a infrastructurii. Omagiindu-l pe Alexandru Ioan Cuza, nu uitam ca fiecare generatie are oportunitatea de a intari edificiul unitatii nationale prin proiectele sale proprii.

Politicienii, elitele la modul general, au datoria de a se prezenta in fata cetatenilor si a istoriei cu obiective si cu rezultate. Cand e vorba de a genera noi energii, de a moderniza societatea, cum s-a intamplat dupa Unirea Principatelor, educatia si infrastructura trebuie sa fie prioritatile unei guvernari responsabile.

Din pacate, la 160 de ani de la momentul pe care il sarbatorim astazi, in locul unirii in jurul interesului national si al integrarii depline in Europa, guvernantii au preferat o harmalaie populista si o jalnica topaiala legislativa si administrativa.

In locul unei viziuni coerente, care sa asigure Romaniei o dezvoltare sustenabila, actualii guvernanti pericliteaza viitorul tarii printr-o avalansa de masuri cu efecte care se arata dezastruoase.

Romania nu merita asemenea politicieni lipsiti de responsabilitate fata de tara! Nici Iasul, cu mostenirea sa istorica, nu merita sa ajunga un oras al investitiilor mereu promise si amanate, mai ales cand vorbim despre proiecte vitale, precum autostrada ori spitalul regional.

Unirea din urma cu 160 de ani ne obliga sa facem totul pentru a reda speranta romanilor intr-un viitor in care tara sa fie bine guvernata, iar cetatenii respectati.

Doamnelor si domnilor,

Pentru Iasi, trecutul este o resursa, iar istoria acestor locuri va da incredere in optiunile dumneavoastra si energie in atingerea obiectivelor pe care vi le-ati propus.

De-a lungul vremii, carturarii ieseni au contribuit la transformarea invatamantului in liantul care a desavarsit pe plan spiritual si intelectual unificarea politica a teritoriilor romanesti.

La doar un an dupa unirea principatelor, aici aparea prima universitate moderna de pe teritoriul tarii noastre. Ati ramas un vector de transformare catre un sistem de educatie adaptat nevoilor secolului XXI si va multumesc, cu aceasta ocazie, pentru parteneriatul dumneavoastra constant in cadrul proiectului Romania Educata.

Doamnelor si domnilor,

Pentru Iasi, a fi Capitala istorica nu inseamna a privi cu melancolie spre trecut, ci a-si reincarca energiile pentru dezvoltarea sa ca metropola nationala si europeana.

Aici, la Iasi, in momente cruciale ale istoriei noastre moderne, au fost luate decizii care au influentat in cea mai mare masura existenta si dezvoltarea intregii Romanii. In istoria urbei dumneavoastra se regasesc manifestarile unora dintre cele mai importante aspiratii ale romanilor.

De aceea, va urez tuturor, dragi cetateni ai «dulcelui targ al Iesilor», sa va bucurati de prestigiul de Capitala istorica, intru multi ani!

Doamnelor si domnilor,

Sa luam aminte la mesajul istoriei! Libertatea si unitatea nationala, precum si statutul de cetateni europeni ne obliga la angajament si responsabilitate pentru alegerile si actiunile noastre, fiindca ele genereaza mostenirea pe care o lasam generatiilor urmatoare.

In trecutul sau, Iasul nu a dat inapoi de la ceea ce, inca de pe vremea cronicarilor, si-a asumat sa fie: nu doar cetate de scaun, ci si o cetate a cartii si a scolii, a spiritualitatii si culturii, o poarta a patrunderii si difuzarii valorilor umaniste.

Sunteti mostenitorii acestui proiect istoric si aveti datoria de onoare de a-l implini!

Sunt convins ca aici, la Iasi, dar nu numai, prin optiuni si fapte, veti contribui decisiv la construirea viitorului pe care Romania il merita!

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: