Iohannis ataca la CCR legea prin care PSD si ALDE vor sa umple judecatoriile si parchetele de mediocri precum Dancila si Andrusca: „Se relativizeaza standardele profesionale”

news

Presedintele Klaus Iohannis a trimis vineri, Parlamentului, spre reexaminare, actul normativ care modifica si completeaza Legea nr. 303/2004 privind Statutul judecatorilor si procurorilor.

El arata in cererea de reexaminare transmisa presedintelui Camerei Deputatilor, Liviu Dragnea, ca aceasta lege vizeaza interventii legislative de substanta asupra unuia dintre cele mai importante acte normative ce reglementeaza activitatea autoritatii judecatoresti.

Seful statului precizeaza ca CCR a constatat neconstitutionalitatea unui numar de 12 puncte din legea de modificare a Legii nr. 303/2004 si a unui numar important de dispozitii si sintagme aflate in stransa legatura cu acestea.

„Cu toate acestea, o serie de dispozitii din legea transmisa la promulgare ridica in continuare probleme, unele dintre modificari fiind, prin ele insele, neclare si contradictorii, aspect cu consecinte grave asupra exigentelor calitatii legii, impuse de Legea fundamentala, de natura sa genereze un puternic impact negativ asupra bunei functionari a sistemului judiciar. De asemenea, prin continutul lor normativ, unele dintre reglementari sunt lipsite de coerenta si previzibilitate intrucat nu sunt corelate nici cu alte dispozitii ale legilor ce compun ‘pachetul legislativ’ in materie de reforma in justitie (Legea de modificare si completare a Legii nr. 304/2004, respectiv Legea de modificare si completare a Legii nr. 317/2004), putand afecta exigentele constitutionale in materie de independenta si buna functionare a sistemului judiciar”, mentioneaza Iohannis in cererea de reexaminare.

In acest context, el subliniaza ca, desi a atribuit valoare de principiu unor prevederi legale, legiuitorul opereaza ulterior modificari de substanta cu privire la statutul judecatorilor si procurorilor, care insa contravin principiului statuat prin acelasi act normativ. Seful statului spune ca legea consacra o norma careia i-a fost atribuita de catre Curtea Constitutionala valoare de principiu in toata reglementarea sistemului judiciar, respectiv separarea carierei judecatorilor de aceea a procurorilor, pentru ca, prin modificarile legislative realizate cu privire la statutul judecatorilor si procurorilor, in cuprinsul legii, acest principiu sa fie ignorat si chiar incalcat.

Presedintele Iohannis considera ca prin modificarile adoptate in privinta criteriilor de promovare a examenului de capacitate ori de promovare la instantele superioare si indeosebi la Inalta Curte de Casatie si Justitie se relativizeaza standardele profesionale, se introduc criterii subiective exclusive ori determinante in evaluarea magistratilor, cu efect asupra calitatii actului de justitie la cel mai inalt nivel, in conditiile in care gradul de exigenta profesionala trebuie sa fie direct proportional cu ierarhia instantelor de judecata in sistemul judiciar roman.

In acelasi timp, seful statului apreciaza ca, in lipsa unor dispozitii tranzitorii care sa permita etapizarea aplicarii noii conceptii a legiuitorului privind accederea in profesie si, respectiv, incetarea activitatii de magistrat, aplicarea imediata a dispozitiilor din cuprinsul Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor risca sa puna in pericol chiar stabilitatea si buna functionare a sistemului judiciar, reprezentand un pericol real pentru bunul mers al justitiei din Romania, prin posibila blocare a activitatii instantelor si parchetelor.

„Avand in vedere competenta legislativa exclusiva a Parlamentului, va solicitam reexaminarea Legii pentru modificarea si completarea Legii nr. 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor”, afirma presedintele Iohannis.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: