„Iohannis, in capul mesei la presedintia UE”. Guvernul Dancila-Dragnea reactioneaza urat fata de aceasta solicitare

politica

Ministrul de Externe Teodor Melescanu a declarat ca este aberant ca Bernd Fabritius sa critice Guvernul si sa spuna ca nu este pregatit pentru Presedintia Consiliului UE, intrebandu-se daca oficialul german are calitate sau capacitate de a decide „cine trebuie sa fie la masa, in fruntea bucatelor”.

Reactia lui Teodor Melescanu vine in contextul in care Bernd Fabritius, insarcinat al Guvernului federal german pentru minoritatile nationale si pentru etnicii germani din afara tarii stabiliti in Germania, a afirmat, la RFI, ca Guvernul roman nu este deloc pregatit pentru Presedintia Consiliului UE, iar „handicapul sever” al Romaniei este indepartarea de valorile europene.

Intrebat, vineri seara la Antena 3, daca nu ar trebui sa existe o reactie a Guvernului sau a MAE in legatura cu declaratiile oficialului german, Teodor Melescanu a spus ca deja un punct de vedere a plecat catre Germania si ambasadorul Germaniei la Bucuresti.

„Aceasta reactie a si plecat deja si reactia va fi foarte clara si catre Germania si catre ambasada Germaniei la Bucuresti. Suntem intr-adevar intr-o situatie in care este greu sa intelegi cum poate cineva, care are o responsabilitate pentru un anumit domeniu, cum este cel al minoritatilor nationale si care, intr-adevar, se preocupa de aceste probleme, dar sa vedem in ce masura dansul are calitatea si capacitatea de a hotari cine trebuie sa fie la masa, in fruntea bucatele, cum spunea domnul Fabritius, la Presedintia Consiliului UE. Din punctul meu de vedere, este aberant pur si simplu ca atunci cand este vorba despre un proiect de tara, un proiect al Romaniei, nu al unei parti a Romaniei, sa vii sa dai sentinte si sa creezi prin asta teme de disputa in societatea romaneasca”, a declarat Teodor Melescanu, intr-o interventie telefonica, vineri seara la Antena 3, citat de Mediafax.

Ministrul de Externe a adaugat ca „in permanenta am militat la nivelul Guvernului pentru o abordare incluziva a Presedintiei Romaniei (a Consiliului UE – n.r.), la care sa participe toate institutiile statului, toate organismele care au competenta in materie, dar nu cred ca in niciun caz ca vreun oficial poate sa dea sentinte in legatura cu ceea ce ar trebui sa se intample in alta tara”.

Chestionat daca il va chema pe ambasadorul Germaniei la Bucuresti, Cord Meier-Klodt, pentru o discutie la MAE, Melescanu a replicat: „I-am trimis o scrisoare asta seara domnului ambasador al Germaniei la Bucuresti, semnata de mine”.

Intrebat si daca ambasadorul Romaniei in Germania, Emil Hurezeanu, va intreprinde si el actiuni la Berlin, ministrul de Externe a raspuns: „L-am informat pe domnul Hurezeanu si l-am rugat sa prezinte aceste probleme in comisiile externe germane”.

Bernd Fabritius, insarcinat al Guvernului federal german pentru minoritatile nationale si pentru etnicii germani din afara tarii, stabiliti in Germania, a declarat, pentru RFI, ca cea mai mare provocare pe care o are Romania, in perioada in care detine Presedintia Consiliului UE, este recastigarea increderii statelor membre.

Din punctul de vedere al oficialului german, seful statului Klaus Iohannis este cel care ar trebui sa stea „in capul mesei”, in mandatul tarii noastre la sefia Consiliului Uniunii Europene si nu premierul Viorica Dancila.

„Presedintele Iohannis este seful statului, el este o persoana foarte recunoscuta, foarte pragmatica in cadrul partenerilor UE. Premierul Dancila este mai putin cunoscut in acest cadru, este cunoscuta de fapt ca o persoana care mai mult executa avize si dorinte stabilite de partid si de persoane care nu sunt abilitate a reprezenta tara in plan european. Din acest motiv, singura sansa pentru o perioada de succes ar fi daca presedintele Iohannis ar fi locomotiva in fruntea presedintiei UE”, a afirmat Bernd Fabritius, la RFI.

De asemenea, oficialul german considera ca un „handicap sever” pentru Romania este indepartarea de valorile europene.

„Cea mai mare provocare va fi dobandirea increderii ca Guvernul Romaniei nu va folosi aceasta platforma pentru punctarea de politica interna, pentru a rezolva probleme proprii interne, ci sa puna tot efortul in a rezolva solicitarile europene. Guvernul Romaniei este deloc pregatit pentru aceasta sarcina. A fi pregatit inseamna exact a fi dobandit increderea partenerilor pe plan european in domeniul democratiei, in domeniul statului de drept, in domeniul combaterii coruptiei si exact in domeniul necesar pentru solicitarile europene si nu cele nationale, dar Guvernul Romaniei in ultimii ani a facut exact contrariul, a distrus increderea care a existat vreodata”, a afirmat Bernd Fabritius.

Acesta a adaugat ca Romania este pregatita tehnic sa preia Presedintia Consiliului UE, insa aceasta nu este doar o chestiune tehnica, ci „o treaba de incredere politica, de a avea conducerea forurilor UE”.

Insarcinatul Guvernului Federal german pentru imigranti de origine germana si minoritati nationale, Bernd Fabritius este nascut la Sibiu si e cunoscut a fi, potrivit presei locale, un apropiat al presedintelui Klaus Iohannis. El s-a nascut la Agnita in 1965 si in 1984 a emigrat cu parintii in Bavaria, la Waldkraiburg. In anul 2007, Fabritius a fost ales presedinte al Asociatiei Sasilor Transilvaneni din Germania. La alegerile din 2013 a candidat pe listele Uniunii Crestin-Sociale (CSU) din landul Bavaria si a obtinut un loc in Bundestag.

Bernd Fabritius a mai criticat oficialii guvernamentali din Romania, solicitand, in februarie 2017, intr-un declaratie pentru DW, ca acordarea fondurilor europene pentru Romania sa fie verificata imediat si acuzand atunci Executivul ca incalca principii fundamentale ale statului de drept. In iunie 2018, el s-a declarat ingrijorat de decizia Curtii Constitutionale cu privire la un conflict institutional intre Presedintie si Guvern, referitor la revocarea Laurei Codruta Kovesi de la conducerea DNA, transmitand, ca parere personala, ca revocarea a fost ceruta in baza unor interese individuale din partea partidului aflat la guvernare.

Pe 23 noiembrie 2018, el a fost primit la Palatul Cotroceni de catre seful statului, discutiile dintre acesta si Klaus Iohannis vizand aspecte legate de relatia bilaterala dintre Romania si Germania, in special in ceea ce priveste comunitatea germana din Romania si cea romana din Germania, dar si de agenda europeana, in contextul pregatirilor pentru preluarea de catre tara noastra a Presedintiei Consiliului Uniunii Europene, potrivit Administratiei Prezidentiale.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: