Iohannis, dupa ridicarea MCV-ului: „Lupta impotriva coruptiei trebuie insa sa ramana o preocupare constanta. Combaterea coruptiei la nivel inalt are nevoie si pe mai departe de eforturi constante si de rezultate palpabile”

politica

Presedintele Klaus Iohannis adeclarat vineri, in cadrul reuniunii „Justitie 2023: prioritatile sistemului de justitie si Raportul privind statul de drept – context national si european”, organizata de Ministerul Justitiei, ca „ridicarea MCV ne arata ca eforturile noastre, accelerate in ultimii ani, nu au fost in zadar si am raspuns eficient disfunctionalitatilor existente in sistemul judiciar, continuand cu hotarare lupta impotriva marii coruptii”.

„Integritatea in functii publice este fundamentala pentru a construi incredere in institutii si salut demersurile tuturor celor care promoveaza aceasta valoare sociala, de la autoritati, mass-media, societate civila pana la reprezentanti ai mediului academic sau cetateni. Lupta impotriva coruptiei trebuie insa sa ramana o preocupare constanta. Combaterea coruptiei la nivel inalt are nevoie si pe mai departe de eforturi constante si de rezultate palpabile”, a declarat Iohannis.

Discursul integral al lui Iohannis:

Astazi este o zi extrem de importanta nu doar pentru sistemul de justitie, ci este o zi importanta pentru Romania si pentru cetatenii sai. Ridicarea Mecanismului de cooperare si verificare, anuntata oficial in urma cu putin timp de catre Comisia Europeana, este o reusita a institutiilor statului si a intregii societati romanesti.

La finalul unui lung proces de atenta monitorizare, obiectivele din cadrul MCV au fost indeplinite cu succes de Romania!

Prin Tratatul de Aderare la Uniunea Europeana, ne-am luat angajamentul ferm de a ne asuma valorile europene, de a construi institutii puternice si de a promova legi care sa protejeze cetatenii si sa asigure o justitie corecta. A fost un drum lung, timp de 17 ani, pe care il incheiem acum.

Am parcurs, ca stat european, o perioada in care democratia romaneasca s-a maturizat, iar sistemul judiciar s-a consolidat si si-a creat acei anticorpi atat de necesari in orice societate moderna, dezvoltata.

Ridicarea MCV ne arata ca eforturile noastre, accelerate in ultimii ani, nu au fost in zadar si am raspuns eficient disfunctionalitatilor existente in sistemul judiciar, continuand cu hotarare lupta impotriva marii coruptii.

Institutiile Uniunii Europene, in special Comisia Europeana, au fost alaturi de noi pe tot acest parcurs. Le multumesc pentru onestitate, deschidere, dialogul constructiv si pentru sprijin.

Multumesc, totodata, si tuturor decidentilor din Romania, care au contribuit la obtinerea acestui rezultat atat de asteptat.

Sistemul judiciar a traversat perioade dificile de-a lungul timpului: schimbari legislative frecvente, unele respinse puternic de reprezentantii sistemului judiciar, de profesiile juridice sau de societatea civila, incercari de subordonare a justitiei din partea unor politicieni, o criza pandemica fara precedent.

Mecanismul de cooperare si verificare a reprezentat mai mult decat un instrument insotit de vizite de monitorizare si rapoarte de progres. Acesta a generat un dialog constant intre institutiile nationale si Comisia Europeana si, implicit, un efort sustinut, determinand astfel, pe termen lung, un mod de lucru integrat in activitatea constanta a celor mai importante institutii din sistemul judiciar.

Romania si-a asumat patru mari directii de actiune si a livrat rezultate concrete si foarte bune pe fiecare dintre ele.

Ma refer la garantarea unui proces judiciar transparent si eficient, inclusiv prin intarirea rolului Consiliului Superior al Magistraturii, la coduri de procedura civila si penala moderne, la infiintarea unei agentii de integritate si, cea de-a patra directie, la continuarea cu hotarare, prin anchete profesioniste si impartiale, a luptei impotriva coruptiei la nivel inalt.

Avem un nou cadru legislativ pentru organizarea si functionarea sistemului judiciar, prin noile legi ale justitiei si revizuirea Codului penal si a Codului de procedura penala.

Integritatea in functii publice este fundamentala pentru a construi incredere in institutii si salut demersurile tuturor celor care promoveaza aceasta valoare sociala, de la autoritati, mass-media, societate civila pana la reprezentanti ai mediului academic sau cetateni.

Lupta impotriva coruptiei trebuie insa sa ramana o preocupare constanta. Combaterea coruptiei la nivel inalt are nevoie si pe mai departe de eforturi constante si de rezultate palpabile.

Principiul conform caruia nimeni nu este mai presus de lege trebuie sa se reconfirme prin fiecare ancheta realizata cu profesionalism, intr-un termen optim si cu respectarea tuturor drepturilor si libertatilor fundamentale.

Misiunea sistemului judiciar ramane una fundamentala pentru parcursul unui stat democratic. O justitie independenta si puternica ne asigura ca generatiile viitoare vor putea trai intr-o tara in care legea este respectata, in care drepturile si libertatile cetatenilor sunt protejate in mod efectiv, iar fiecare cetatean isi poate valorifica potentialul.

Intr-un context international complicat, intr-o perioada marcata de crize suprapuse, ridicarea MCV atesta angajamentul definitiv pro-european al Romaniei, in spiritul valorilor pe care s-a cladit Uniunea Europeana, precum respectarea drepturilor omului, a libertatii, a democratiei, a egalitatii, a statului de drept si a drepturilor persoanelor care apartin minoritatilor nationale.

Planul National de Redresare si Rezilienta reprezinta o oportunitate de a consolida acest important succes de etapa si de a investi intr-un sistem judiciar puternic, inclusiv prin masuri precum evaluarea si actualizarea legislatiei privind cadrul de integritate sau programe de formare in domeniul integritatii.

Deficitul de personal din sistemul judiciar, infrastructura optima, accelerarea procesului de digitalizare, dialogul in interiorul acestui sistem, asigurarea securitatii raporturilor juridice sunt doar cateva dintre subiectele care trebuie sa ramana in atentia tuturor decidentilor chemati sa identifice solutii viabile.

In acelasi timp, cresterea eficientei actului de justitie, promovarea integritatii in viata publica, lupta impotriva coruptiei la toate nivelurile si consolidarea capacitatii institutiilor din sistemul judiciar nu se opresc prin ridicarea MCV.

Aceste obiective sunt deja parte integranta din viata societatii noastre, iar la nivelul Uniunii Europene, Romania se va inscrie in continuare in tabloul general european, alaturi de toate statele Uniunii, prin intermediul mecanismului privind statul de drept in Uniunea Europeana, consolidat, din 2022, cu recomandari specifice de tara.

Acest cadru, parte a instrumentarului european din sfera democratiei, a statului de drept si a drepturilor fundamentale, asigura Romaniei, care a sustinut de la inceput introducerea mecanismului si participa activ la acesta, coordonatele continuarii colaborarii cu Comisia Europeana si ale schimbului de experienta si bune practici cu celelalte state membre.

In toti acesti ani, am sustinut in mod constant si neconditionat reformele necesare pentru a ajunge astazi aici.

Din calitatea de mediator intre autoritatile publice si intre stat si societate, in exercitarea rolului de a veghea la respectarea Legii Fundamentale si la buna functionare a autoritatilor publice, am folosit toate prerogativele constitutionale impotriva legislatiei nocive pentru justitia din Romania si am actionat astfel incat reformele din sistemul judiciar sa fie realizate si aplicate, cu rezultate concrete.

Vocile romanilor care isi doresc un stat functional si o justitie independenta s-au auzit in strada si au avut un ecou si in randul clasei politice, responsabilizand decidentii si reafirmand valorile care ne ghideaza, ca stat european.

Raman la fel de hotarat sa folosesc toate prerogativele constitutionale pentru protejarea valorilor europene.

In incheiere, multumesc tuturor celor care au continuat sa actioneze in mod sustinut pentru ca astazi sa marcam acest moment si ii indemn sa dea dovada de aceeasi perseverenta, astfel incat traseul democratic al tarii noastre sa fie unul ireversibil!

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: