Iohannis, foarte dur dupa ce i-a vazut pe Ciolacu si Ponta fara masca in Parlament: „Este foarte grav ca unii politicieni incurajeaza incalcarea legilor si nerespectarea masurilor de protectie”

politica

Presedintele Klaus Iohannis a reactionat dur fata de manifestarile recente din spatiul public prin care s-a pus la indoiala existenta epidemiei sau s-a incitat la nerespectarea masurilor de siguranta, precum purtarea mastii de protectie.

„Vedem tot felul de iresponsabili care raspandesc, unii din inconstienta, altii din rea-vointa, dezinformari si propaga tot soiul de teorii ale conspiratiei cu scopul de a cultiva neincrederea in randul cetatenilor.

Aceste abordari care contesta gravitatea virusului sunt nocive, pentru ca mistifica evidenta, erodeaza autoritatea statului si pot crea brese, afectand solidaritatea si responsabilitatea sociala, care sunt fundamentale pentru a putea depasi cu bine aceasta perioada dificila.

Cand am fost uniti intr-un efort national, cu totii – cetateni responsabili, specialisti si guvernanti – am reusit sa salvam vieti si sa limitam raspandirea noului coronavirus.

Sa nu irosim, dragi romani, tot ce am castigat in aceste doua luni cu mari sacrificii! Este foarte grav ca unii politicieni incurajeaza incalcarea legilor si nerespectarea masurilor de protectie”, a spus presedintele Iohannis.

Luni, in Parlament, liderii PSD Marcel Ciolacu si Alfred Simonis au refuzat sa poarte masca de protectie, desi legea prevede clar ca este obligatoriu in spatiile inchise. La fel a procedat si Victor Ponta.

Declaratia integrala a presedintelui Iohannis

Romania a trecut, de cateva zile, din starea de urgenta in starea de alerta. In aceasta scurta perioada, am vazut foarte multi romani care respecta in continuare regulile, care poarta masti de protectie si mentin distantarea sociala.

Am vazut, de asemenea, institutii publice si companii private care s-au pregatit foarte bine pentru reinceperea activitatii si au luat toate masurile necesare pentru a proteja sanatatea oamenilor.

Din nefericire, au fost in aceste zile si exemple de comportamente in totala contradictie cu normele sanitare pe care trebuie sa le respectam cu totii.

Unii au inteles complet gresit ca starea de alerta inseamna relaxarea totala a masurilor. Procedand asa, s-au pus atat pe ei, cat si pe ceilalti in pericol.

Virusul este inca printre noi. Cu cat constientizam mai bine ca este responsabilitatea fiecaruia sa urmeze cateva reguli simple de preventie, cu atat cresc sansele noastre, ale tuturor, sa controlam si, in cele din urma, sa stopam definitiv epidemia. Altfel, exista in mod real riscul de a ne confrunta cu o explozie majora a infectarilor. Iar in acest moment, trebuie sa va spun ca, daca regulile vor fi constant incalcate, ne indreptam cu siguranta spre un scenariu in care vom avea noi focare si un nou val de imbolnaviri.

Solicit autoritatilor locale sa isi asume, odata cu starea de alerta, un rol mai ferm, un rol proactiv, in gestionarea situatiei in comunitatile pe care le administreaza.

Am reusit pana acum sa controlam epidemia, iar masurile pe care le-am luat pe parcursul starii de urgenta si-au dovedit eficienta.

Au fost doua luni foarte grele pentru toti, ar fi dramatic sa le compromitem tocmai acum, cand am reusit sa facem un pas important pentru a ne relua, incet-incet, un mod de viata mai apropiat de cel cu care eram obisnuiti.

Cred ca nimeni nu-si mai doreste sa reintram in starea de urgenta, dar vom fi obligati sa luam din nou aceasta decizie in situatia in care ritmul de infectare si presiunea pe spitale vor creste semnificativ.

Vedem tot felul de iresponsabili care raspandesc, unii din inconstienta, altii din rea-vointa, dezinformari si propaga tot soiul de teorii ale conspiratiei cu scopul de a cultiva neincrederea in randul cetatenilor.

Aceste abordari care contesta gravitatea virusului sunt nocive, pentru ca mistifica evidenta, erodeaza autoritatea statului si pot crea brese, afectand solidaritatea si responsabilitatea sociala, care sunt fundamentale pentru a putea depasi cu bine aceasta perioada dificila.

Cand am fost uniti intr-un efort national, cu totii – cetateni responsabili, specialisti si guvernanti – am reusit sa salvam vieti si sa limitam raspandirea noului coronavirus.

Sa nu irosim, dragi romani, tot ce am castigat in aceste doua luni cu mari sacrificii!

Este foarte grav ca unii politicieni incurajeaza incalcarea legilor si nerespectarea masurilor de protectie.

Sunt aceiasi vechi politruci care au slabit timp de trei decenii statul roman si care acum fac tot posibilul pentru ca efortul nostru national sa esueze. Ba, mai mult, in vreme ce prioritatea noastra este protejarea cetateanului si programul economic care sa duca la reconstructie, prioritatea PSD este, in aceste vremuri grele pentru Romania, culmea, daramarea Guvernului, asa cum a anuntat cu mandrie liderul acestui partid.

Depunerea unei motiuni de cenzura in aceasta perioada este o dovada de maxima iresponsabilitate.

PSD este preocupat, astfel, doar de ceea ce stie sa faca mai bine, de jocuri politice si combinatii meschine cu scopul de a da jos un guvern angrenat intr-o batalie contra timp pentru protejarea vietii si sanatatii oamenilor.

O criza politica profunda suprapusa peste o criza sanitara, asta isi doreste PSD pentru Romania! Este aproape de neimaginat cum ar fi aratat tara noastra in aceasta perioada cu un guvern PSD in functie.

Romania, dragii mei, nu mai poate ramane blocata in trecut. Romania are nevoie de resetare si de reconstructie.

Aceasta pandemie ne-a afectat pe toti prin amploare si gravitate. Nu exista sectoare ale economiei care sa nu fi avut de suferit intr-o proportie mai mare sau mai mica.

Insa o abordare constructiva implica tratarea crizei si ca oportunitate, pentru a aseza Romania pe fundamente sanatoase.

De altfel, pentru ca vorbim de oportunitati, am putut constata cu totii o accelerare a uneia dintre cele mai importante reforme de care are nevoie Romania, si ma refer la digitalizarea administratiei.

Institutiile s-au adaptat rapid, de la cele din domeniul muncii sau din sectorul financiar, pana la acordarea de servicii medicale online. Este un urias pas inainte, care in mod obligatoriu va trebui consolidat.

Totusi, este important sa intelegem ca nu vorbim de o repornire a economiei de la zero, pentru ca economia Romaniei nu a fost complet oprita in aceste luni.

Au fost sectoare importante care au functionat la capacitate deplina, cum este sectorul constructiilor si al infrastructurii, ceea ce explica si cresterea economica de pe primul trimestru.

In continuare, relansarea economica se va sprijini pe investitii in mari proiecte de infrastructura. Viziunea pentru dezvoltarea Romaniei in urmatorii ani se va fundamenta pe inovare, competitivitate si pe investitii masive in infrastructura de transport, energetica, dar si sanitara.

Este o viziune care pleaca de la principii economice sanatoase, care vor sustine in mod durabil prosperitatea romanilor.

Ceea ce trebuie sa facem acum – si aici solicit sprijinul tuturor fortelor politice credibile si mediului de afaceri – este sa oferim incredere angajatilor si intreprinzatorilor.

Din pacate, avem o nota de plata lasata de guvernele precedente care ne limiteaza mult spatiul de interventie.

De aceea, ne concentram eforturile pentru a fi pregatiti sa accesam toate formele de sprijin disponibile, inclusiv noile instrumente financiare la care lucreaza in prezent Comisia Europeana.

In concluzie, prioritatile in perioada urmatoare sunt mentinerea sanatatii cetatenilor nostri si relansarea economica.

Dragi romani, impreuna am trecut cu bine prin incercarile dificile din ultimii ani, care au testat soliditatea democratiei noastre.

Impreuna am depasit cu bine doua luni de stare de urgenta si am reusit sa tinem sub control una dintre cele mai grave amenintari la adresa sanatatii populatiei cu care ne-am confruntat in ultimii 50 de ani.

Suntem pe drumul cel bun! Trebuie doar sa continuam, cu fermitate, cu intelepciune, si sa ne unim eforturile pentru a depasi aceasta criza si pentru a construi impreuna tara pe care ne-o dorim!

Urmareste-ne si pe:

Mai mult despre:

Comentarii: