Iohannis i-a cerut lui Stoltenberg ca NATO sa treaca „la fapte”: „Este nevoie de planuri foarte concrete ca in cazul unui atac sa se stie foarte exact cine, ce trupe si unde trimite. Nu putem sa lasam astfel de decizii pentru un ultim moment”

news

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, luni, ca este nevoie de un numar sporit de militari aliati si de echipamente prepozitionate pe Flancul Estic, aratand ca este nevoie ca deciziile luate in acest sens la Summitul Aliantei Nord-Atlantice de la Madrid sa se concretizeze.

„Este nevoie de mai multa forta de aparare, de descurajare pe Flancul Estic. Acest lucru l-am spus demult, de la inceput ca sa fiu foarte specific si chiar astazi cu domnul secretar general am discutat toate aceste chestiuni.

Dupa parerea mea, este nevoie de un numar sporit de militari aliati, dar asta nu este suficient. In plus, pentru a reprezenta o descurajare si aparare solida, este nevoie de echipamente, mai exact de echipamente prepozitionate. Despre aceste lucruri am discutat si despre cresterea prezentei si despre prepozitionarea de echipamente la Summitul de la Madrid, insa este nevoie de concretizarea acestor decizii. La Madrid decizia a fost mai degraba generica, toata lumea a fost de acord ca asta trebuie facut, dar acum doresc, cel putin asta a fost partea mea, sa trecem la fapte”, a spus seful statului, la Palatul Cotroceni, dupa intrevederea avuta cu secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, informeaza Agerpres.

El a subliniat ca este nevoie de planuri concrete si de dezvoltarea unor structuri logistice si ca se asteapta ca la Summitul NATO de la Vilnius de anul viitor sa fie luate decizii mult mai curajoase si mult mai concrete in aceste domenii.

„In plus, este nevoie de planuri foarte concrete ca in cazul unui atac sa se stie foarte exact cine, ce trupe si unde trimite. Nu putem sa lasam astfel de decizii pentru un ultim moment si sa fim atunci luati prin surprindere. Este nevoie, in afara de aceste planuri, de dezvoltarea unor structuri logistice, de exemplu pentru carburanti, samd. Toate acestea, dupa parerea mea, dupa parerea noastra, sunt necesare si cred ca la Summitul de la Vilnius de anul viitor, cel putin asa am discutat astazi, este posibil sa avem decizii mult mai curajoase si mult mai concrete in aceste domenii”, a afirmat seful statului.

Ministrii de externe ai NATO vor cauta modalitati pentru a sprijini pe mai departe Ucraina, a declarat luni secretarul general al NATO, Jens Stoltenberg, care a mentionat ca presedintele rus, Vladimir Putin, nu poate fi lasat sa castige.

„Vom face tot ce este necesar pentru a proteja si apara toti aliatii. Aici, la Bucuresti, ministrii de externe ai NATO vor cauta modalitati de a sprijini pe mai departe Ucraina si de a face fata presiunii Rusiei in Bosnia-Hertegovina, Moldova si Georgia. V-ati dovedit o gazda generoasa pentru un numar urias de refugiati, ati facilitat exportul a milioane de tone de cereale din Ucraina, pentru a usura criza alimentara mondiala.

Ati asigurat sprijin militar semnificativ Ucrainei. Nu il putem lasa pe Putin sa castige, pentru ca asta ar arata altor lideri ca pot atinge teluri prin forta si ar fi o lume mult mai periculoasa pentru noi toti. Este, deci, pentru interesul nostru propriu de securitate sa sprijinim Ucraina”, a spus secretarul general al NATO.

Declaratiile au fost facute in cadrul unei conferinte de presa comune sustinute alaturi de presedintele Klaus Iohannis, la Palatul Cotroceni.

Urmareste-ne si pe:

Comentarii: