Iohannis i-a scos din adormire, magistratii rosii ies la atac. Trei asociatii (UNJR, AMR si AJADO) sustin ca propunerile Ministerului Justitiei sunt „total inacceptabile, submineaza independenta Justitiei”

politica

Trei asociatii ale magistratilor au anuntat, joi, ca vor participa activ la dezbaterile asupra modificarilor aduse legilor Justitiei, precizand ca vor veni cu propuneri si observatii, dar nu vor „negocia” prevederi ce permit interferenta serviciilor secrete in Justitie. Cele trei asociatii au sustinut puternic „reformele” lui Florin Iordache si Tudorel Toader din domeniul Justitiei. „Repararea” legilor justitiei a fost solicitata de Klaus Iohannis.

„Asociatia Magistratilor din Romania (AMR), Uniunea Nationala a Judecatorilor din Romania (UNJR) si Asociatia Judecatorilor pentru Apararea Drepturilor Omului (AJADO) vor participa activ la discutia pe tema modificarii legilor Justitiei, pentru imbunatatirea acestora, avand o atitudine consecventa de dialog, fara insa a negocia prevederi ce aduc atingere statutului judecatorilor sau procurorilor ori permit interferenta serviciilor secrete in justitie”, se precizeaza intr-un comunicat de presa.

Potrivit sursei citate, UNJR, AMR si AJADO vor participa activ, cu propuneri si observatii, la proiectele de lege privind modificarea legilor Justitiei, lansate in dezbatere publica pe data de 30 septembrie, de catre ministrul Justitiei, Catalin Predoiu.

„Aceste proiecte contin propuneri de modificare numeroase si de substanta, unele benefice sistemului judiciar, altele care trebuie imbunatatite. Exista, insa, si propuneri total inacceptabile, deoarece aduc atingere statutului judecatorilor si procurorilor, subminand totodata independenta Justitiei, separatia puterilor in stat si statul de drept”, spun magistratii.

Vicepresedintele Asociatiei Magistratilor din Romania, judecatorul Dan Stefan Spinu, este membru PSD si a candidat pe listele PSD pentru Consiliul Local Craiova.

Citeste si: Cad mastile magistratilor „independenti”. Vicepresedintele AMR a primit din partea PSD un loc pe listele de candidati la alegerile locale

De asemenea, mentioneaza asociatiile, proiectul de modificare a Legii 303/2004 privind statutul judecatorilor si procurorilor contine o serie de modificari necesare pentru a pune in acord legea actuala cu deciziile CCR, precum si modificari ale procedurilor de promovare in profesie, asupra carora vor trimite observatii tehnice punctuale.

„In acelasi timp, insa, proiectul de lege contine o serie de prevederi ce constituie un regres inacceptabil din punct de vedere al standardelor de independenta a Justitiei, precum si o diluare vatamatoare a statutului judecatorilor si procurorilor”, se arata in comunicat.

Cele trei asociatii spun ca proiectul de lege schimba titlul Legii 303/2004 din „statutul judecatorilor si procurorilor” in cel „privind statutul magistratilor”, revenindu-se practic la forma veche, anterioara aderarii Romaniei la Uniunea Europeana.

In 2005, titlul legii a fost schimbat din „Legea privind statutul magistratilor” in „Legea privind statutul judecatorilor si al procurorilor”, aceasta chestiune fiind notata ca un aspect esential, ce tine de „schimbarea conceptiei cu privire la obiectul reglementarii”, punandu-se accent pe rolul diferit al judecatorilor si procurorilor, in acord cu prevederile articolele 126 si 131 din Constitutie, afirma asociatiile.

„Atat judecatorii, cat si procurorii sunt magistrati, dar se propun distinctii pentru a da substanta rolului lor diferit in activitatea judiciara”, se arata in expunerea de motive a Legii 247/2005.

„Este ingrijorator ca, dupa 15 ani, se urmareste abandonarea acestei conceptii a distinctiei dintre judecatori si procurori, in conditiile in care, intr-o societate democratica, este esential sa nu existe niciun fel de confuzie in mintea cetatenilor intre rolul judecatorilor si cel al procurorilor, fundamentate pe dispozitiile constitutionale si pe documentele internationale la care Romania este parte”, se mai mentioneaza in comunicat.

Totodata, cele trei asociatii precizeaza ca modificarea titlului legii nu are efecte doar cu privire la aceasta confuzie de functii, ci dilueaza nepermis statutul judecatorilor si procurorilor, prin includerea in legea ce era destinata statutului judecatorilor si procurorilor a unor ample dispozitii privind activitatea personalului de specialitate juridica din diverse institutii.

UNJR, AMR si AJADO mai spun ca proiectul deschide din nou calea interferentei serviciilor de informatii in Justitie.

„Prin proiectul de modificare a Legii 303/2004 se abroga garantii importante ce vizau protectia independentei judecatorilor si procurorilor fata de influenta serviciilor de informatii. Astfel, se abroga articolele ce reglementau incriminarea racolarii judecatorilor si procurorilor de catre serviciile de informatii, demers ce lasa sa se inteleaga ca asemenea actiuni nu ar fi vadit vatamatoare pentru sistemul judiciar si pentru independenta Justitiei. Procedura de verificare a calitatii de ofiteri acoperiti, colaboratori sau informatori ai serviciilor de informatii a fost practic golita de substanta”, mentioneaza sursa citata.

Mai mult, afirma asociatiile, se abroga notele ce consacrau caracterul de informatii publice, fara nicio exceptie, al tuturor informatiilor care privesc statutul judecatorilor si procurorilor, organizarea judiciara, organizarea si functionarea Consiliului Superior al Magistraturii, cooperarea institutionala intre instante si parchete, pe de o parte, si orice alta autoritate publica, pe de alta parte, precum si actele administrative extrajudiciare emise sau incheiate de catre sau intre autoritatile publice care privesc sau afecteaza desfasurarea procedurilor judiciare.

„In acest mod, se deschide din nou posibilitatea incheierii protocoalelor secrete ce vizeaza sau prejudiciaza justitia si actul de judecata, in conditiile in care acestea au afectat profund independenta Justitiei si drepturile si libertatile fundamentale ale cetatenilor”, spun magistratii.

Mai mult despre: , ,

Comentarii: