politica

Iohannis ii pune la punct pe borfasii PSD si de Ziua Unirii Principatelor. Un nou mesaj puternic de aparare a Legii

Presedintele Klaus Iohannis, a subliniat din nou, joi, la Palatul Patriarhiei, in cadrul sesiunii de comunicari stiintifice „Unirea Principatelor Romane, baza a Statului Roman modern” importanta respectarii si intaririi legii in Romania.

„Momentul istoric 1859 a fost posibil, asadar, pentru ca elitele acelei perioade si-au propus tinte inalte, care sa corespunda nazuintelor oamenilor. Iar pentru atingerea acestor obiective nationale au intarit legea, nu au slabit-o, au construit institutii, nu au incurajat abuzul de putere”, a spus Iohannis, in contextul in care Guvernul Dancila pregateste o noua ordonanta anti-justitie, prin care sa fie anulare condamnarile din ultimii cinci ani ale gulerelor albe, in frunte cu Liviu Dragnea.

Discursul integral:

24 Ianuarie este ziua in care sarbatorim unul dintre momentele istorice cele mai apropiate de sufletele noastre, Unirea Principatelor. Ea a confirmat cursul spre modernitate si unitate nationala al Tarilor romanesti, initiat in anul revolutionar 1848.

Atunci, viitorul domn al Unirii, Alexandru Ioan Cuza, ca si principalul sau sfatuitor, Mihail Kogalniceanu, au fost cei care au dat expresie aspiratiilor romanilor din Moldova. Alegerea succesiva a lui Alexandru Ioan Cuza, in 5 si 24 ianuarie 1859 in Moldova si apoi in Tara Romaneasca, a fost o confirmare a faptului ca marile idealuri ale Revolutiei de la 1848 nu fusesera uitate si ca aveau sa se regaseasca printre prioritatile noului domnitor.

Primii ani dupa Unirea Principatelor au ramas in istoria si in mentalul nostru colectiv ca o perioada definitorie pentru occidentalizarea Romaniei.

Consistenta reformelor initiate de Alexandru Ioan Cuza si relevanta rezultatelor acestora au trasat calea spre modernitate a tarii noastre. In istoria Romaniei, parca niciodata nu au fost mai multe, mai urgente si mai importante lucruri de facut decat cele care au fost infaptuite dupa Unirea Principatelor.

In domenii precum educatia, administratia, apararea nationala, agricultura si numeroase altele, cele mai importante procese de modernizare a tarii noastre isi au radacinile in efortul reformator, in energia si viziunea elitelor acelei perioade.

Marea Unire, ca realizare cardinala a romanilor, nu ar fi fost posibila fara Prima Unire din 1859.

De fiecare 24 Ianuarie ne gandim la mostenirea atat de importanta pe care ne-a lasat-o domnitorul Alexandru Ioan Cuza.

Este o reflectie necesara, daca ne dorim ca Romania sa continue sa progreseze si sa se dezvolte. Trebuie sa invatam din trecut, in beneficiul generatiilor de azi si al mostenirii pe care suntem datori sa o lasam, si noi, generatiilor viitoare.

Unirea Principatelor Romane s-a realizat intr-un context politic complex, atat intern, cat si international.

Misiunea reformatorului Cuza, omul de stat care a pus bazele modernizarii tarii, a stat sub indemnul lui Mihail Kogalniceanu: ‘Fa ca legea sa inlocuiasca arbitrarul; fa ca legea sa fie tare’.

Aceste principii atat de clar exprimate de Mihail Kogalniceanu reprezinta fundamentul pe care s-a cladit natiunea noastra si una dintre cele mai importante contributii pe care am primit-o de la generatia care a facut Unirea.

Momentul istoric 1859 a fost posibil, asadar, pentru ca elitele acelei perioade si-au propus tinte inalte, care sa corespunda nazuintelor oamenilor. Iar pentru atingerea acestor obiective nationale au intarit legea, nu au slabit-o, au construit institutii, nu au incurajat abuzul de putere.

Cand celebram Prima Unire, sa avem in memorie si abnegatia cu care s-a purtat lupta pentru consolidarea unor autoritati si institutii publice puternice si functionale.

Elitele perioadei au inteles ca, dincolo de fratia de limba si de sange, este nevoie de o statalitate pe model occidental, liberal, in care politica si administratia sa urmareasca intarirea economiei provinciilor romanesti, modernizarea agriculturii, construirea de noi cai de comunicatii, deschiderea in toate domeniile spre Europa.

Daca suntem dezamagiti ca Moldova nu a recuperat decalajul economic si nu este legata printr-o infrastructura moderna de restul tarii, beneficiind in schimb la fiecare 24 Ianuarie de reinnoite promisiuni, atunci sa dam la o parte populismul si sa ne reintoarcem la prioritatile oamenilor, asa cum le-a urmarit cu energie, in scurta sa domnie, Alexandru Ioan Cuza.

Doamnelor si domnilor,

In 1859, Principatele Romane imbratisau valorile europene si intrau intr-un amplu proces de modernizare si consolidare a statului.

In 2019, destinul Romaniei nu mai poate fi separat de Uniunea Europeana, ca proiect de pace, prosperitate, siguranta, echitate si coeziune pentru cetatenii sai.

De 160 de ani, romanii se apropie de valorile umaniste fundamentale ale Europei, prin edificarea unui stat al legii, al democratiei si demnitatii umane, al libertatii si egalitatii.

Acest parcurs a fost marcat de viziune, dar si de sacrificiu, de angajament, dar si de jertfa.

Exemplele elitelor si mesajul actiunilor lor de acum 160 de ani ne este in continuare calauzitor si ne arata ca, in vremuri grele, adevaratii oameni de stat trebuie sa se ridice la inaltimea marilor provocari si sa actioneze in beneficiul cetatenilor.

Urmareste-ne si pe:
Victor Gheja

Share
Published by
Victor Gheja

Recent Posts

Portugalia nu mai este o problema pentru Europa. Ce poate invata Romania de la o tara care a cunoscut si ea un exod masiv al tinerilor

La zece ani de la plecarea "barbatilor in negru" - managerii internationali ai Comisiei Europene,…

11 ore ago

Primarul Vlad Oprea, declaratii halucinante: „Locuim trei familii in casa de 1.000 mp: eu, mama si o verisoara”. Nu mai stie cate locuinte are pe numele lui

Primarul din Sinaia, Vlad Oprea, a facut declaratii halucinante, luni seara, la Realitatea Plus, incercand…

8 ore ago

Un sofer roman de tir a murit in Belgia dupa ce un capac de canal aruncat de pe un pod a intrat prin parbriz. Cinci belgieni au fost retinuti

Cinci belgieni, dintre care doi minori, au fost arestati si urmeaza sa ajunga in fata…

8 ore ago

Japonia isi protejeaza frumusetile naturii. Cei care doresc sa urce pe Muntele Fuji vor trebui sa se inregistreze in avans

Prefectura Yamanashi din centrul Japoniei a anuntat lansarea unui sistem online care va reglementa numarul…

9 ore ago

Memoriile Angelei Merkel vor fi publicate in noiembrie. Ea este acuzata acum de „greseli fatale” in relatia cu Rusia

Angela Merkel isi va lansa, pe 26 noiembrie, mult asteptatul volum de memorii cu titlul…

9 ore ago