Iohannis in America: „Romania merge bine si economia romaneasca creste. Este o veste foarte, foarte pozitiva”

news

Presedintele Klaus Iohannis s-a intalnit, joi, cu membri ai comunitatii romanesti de pe Coasta de Vest a Statelor Unite ale Americii, context in care a afirmat ca Romania este intr-o situatie complicata din cauza razboiului din Ucraina, dar ca tara noastra merge bine si economia este in crestere.

„Romania este intr-o situatie, pe de o parte, extrem de complicata, din motive legate de razboiul dus de Rusia impotriva Ucrainei, (…) pe de alta parte, cred ca este bine sa se stie ca romanii si Guvernul Romaniei nu stau degeaba, se implica, muncesc si in mod, pentru multi, surprinzator, pentru mine, natural, Romania merge bine si economia romaneasca creste. Este o veste foarte, foarte pozitiva.

In ce priveste crizele cu care ne confruntam in Romania, cred ca suntem intr-o situatie in care nu am fost demult, este criza, peste criza, peste criza si totusi ne descurcam. (…) Am vrut sa va descriu aceste lucruri, pentru ca sa intelegeti ca avem o situatie care, pe de o parte, este plina de dificultati, pe de alta parte, este plina de oportunitati si doar ingeniozitatea si inventivitatea si darnicia romanilor face ca in toate aceste crize sa avem, totusi, surprinzator, o crestere economica si, in mod nesurprinzator, aceasta inovativitate, ingeniozitate si harnicie face ca si dumneavoastra sa o duceti bine aici”, a spus Iohannis, citat de Agerpres.

Seful statului a aratat ca Romania a primit aproape 2 milioane si jumatate de refugiati ucraineni si a contribuit la exportul de cereale din Ucraina.

„Pana acum, 60% din cerealele ucrainene au fost exportate prin Romania si in continuare facem eforturi pentru a creste acest aport”, a declarat Iohannis.

El a vorbit si despre criza energetica, apreciind ca este imbucurator ca Guvernul a reusit sa mentina preturile la un nivel rezonabil.

„Putem sa garantam romanilor din tara ca la iarna nu vor trebui sa stea nici in frig, nici in intuneric, cu toate ca situatia este complicata”, a mai spus presedintele Iohannis.

Seful statului a vorbit si despre Parteneriatul Strategic cu SUA.

„Daca vrem sa vedem ce s-a intamplat in Parteneriatul Strategic dintre Romania si SUA in 25 de ani, putem sa vedem, sigur, in primul rand, zona de securitate. Si la momentul acesta cand vorbim, foarte multi militari americani, cu dotari dintre cele mai moderne, se afla in bazele din Romania. Pe de alta parte, si datorita sprijinului american, Romania este in NATO. Este cea mai puternica garantie de securitate de care a beneficiat Romania vreodata, dar nu este singura zona. Zona economica din Parteneriatul Strategic s-a dezvoltat foarte mult in ultima vreme. Sunt foarte multe firme din Statele Unite care activeaza in Romania. Sunt inca, din pacate, foarte putine firme romanesti care activeaza in Statele Unite, dar poate aici mai e loc de dezvoltare”, a mai afirmat Iohannis.

El a apreciat faptul ca romanii stabiliti in Statele Unite reprezinta o punte extraordinar de importanta intre Romania si SUA.

Seful statului a fost insotit la eveniment de sotia sa, Carmen Iohannis. Cei doi au facut fotografii cu participantii la eveniment.

Ambasadorul Romaniei in SUA, Andrei Muraru, a aratat ca sunt mai bine de 17 ani de cand un sef al statului roman a ajuns la San Francisco, pe Coasta de Vest a SUA.

„Ma bucur ca aceasta intalnire cu romanii americani are loc intr-un moment special, in anul in care aniversam 25 de ani de Parteneriat Strategic intre Romania si Statele Unite. Asa cum istoria celor 25 de ani a dovedit-o, avem, intr-adevar, ceva demn de sarbatorit: prietenie, securitate, prosperitate, iar in ultimul an, valoarea acestui parteneriat a devenit mai evidenta ca niciodata. Parteneriatul acesta este despre oameni, despre ce am realizat impreuna. Cand spun impreuna, nu ma gandesc doar la institutiile care au trudit la acest edificiu, ci si la romanii simpli, care au transformat Parteneriatul Strategic din idee in realitate: militari, antreprenori, profesori, studenti, sportivi si multi altii, care au insemnat pentru prietenii nostri americani pur si simplu Romania. Noi nu am aliat doar armate, ci am aliat si suflete si ma gandesc, totodata, la membrii comunitatii romano-americane, care contribuie cu talentul, cu munca, cu energia si cu dedicatia lor la ceea ce inseamna visul american”, a declarat Muraru.

La eveniment au luat parte aproximativ 300 de persoane, fiind invitati reprezentanti ai comunitatii romanesti de pe Coasta de Vest a SUA, precum si consulii generali si cei onorifici ai Romaniei in SUA.

Comunitatea de romani din SUA este a cincea ca numar dupa cea din Italia, Spania, Marea Britanie, Germania. In 2020, numarul romanilor din SUA era estimat la peste 450.000.

Vineri, seful statului urmeaza sa se intalneasca cu antreprenori romani din Silicon Valley.

Presedintele Klaus Iohannis a condus, marti si miercuri, delegatia Romaniei care a participat la Adunarea Generala a ONU. La New York, seful statului a mai luat parte la Summitul Global Food Security si a avut o intrevedere cu presedintele Grupului Bancii Mondiale, David Malpass.

Sursa foto: Klaus Iohannis/Facebook

De asemenea, el a participat alaturi de sotia sa, Carmen Iohannis, la receptia traditionala oferita de presedintele Statelor Unite ale Americii, Joseph R. Biden, si Prima Doamna a SUA, Jill Biden, in onoarea sefilor de delegatii participanti la Adunarea Generala a ONU.

Mai mult despre:

Comentarii: