Iohannis, la Adunarea Generala a ONU: „Romania va continua sa sprijine Ucraina. Nu exista justificare pentru varsarea de sange, distrugeri si suferinte umane”

news

Presedintele Klaus Iohannis a declarat, marti, in cadrul Adunarii Generale a ONU, ca razboiul din Ucraina are consecinte globale si subliniat ca Romania va continua sa sprijine aceasta tara.

„Traim vremuri dificile. Predecesorii nostri, care au adoptat Carta Natiunilor Unite, au avut ‘hotararea de a salva generatiile urmatoare de calamitatea razboiului’. Aproape opt decenii mai tarziu, pacea este, in continuare, amenintata, de aceasta data de noi provocari ingrijoratoare – cele mai grave de la sfarsitul celui de-al Doilea Razboi Mondial. Suntem martori din data de 24 februarie, la consecintele dramatice ale razboiului ilegal si neprovocat declansat de Federatia Rusa, un membru permanent al Consiliului de Securitate, impotriva Ucrainei.

Suntem, de asemenea, martorii unei solidaritati exceptionale din partea a numeroase tari, unite in acordarea sprijinului lor Ucrainei, un membru suveran al acestei Adunari si o victima a luni de agresiune impotriva civililor, a infrastructurii de baza si a economiei. Consecintele acestui razboi sunt globale si nu se limiteaza la securitatea noastra. Ele implica incalcari flagrante ale normelor si principiilor dreptului international, inclusiv ale dreptului international umanitar si drepturilor fundamentale ale omului, precum si ale dezvoltarii sustenabile globale”, a spus seful statului in interventia nationala la Adunarea Generala a ONU, citat de Agerpres.

Iohannis a punctat ca toate acestea ar trebui sa constituie motive majore de ingrijorare pentru toate statele, indiferent de distanta la care se afla fata de conflict.

El a subliniat ca nu exista justificare pentru agresiunea militara impotriva unui stat suveran.

„Nu exista justificare pentru varsarea de sange, distrugeri si suferinte umane. Este responsabilitatea noastra comuna sa fim uniti si sa ne sustinem valorile comune, ca membri ai Natiunilor Unite”, a afirmat presedintele.

Seful statului a precizat ca democratia si drepturile universale ale omului sunt aspiratii legitime pentru intreaga omenire.

„De aceea trebuie sa actionam acum si sa ii sprijinim pe toti cei care lupta pentru libertate si democratie. Trebuie sa garantam respectul pentru integritatea teritoriala, suveranitatea si independenta tuturor Statelor”, a spus Klaus Iohannis.

Acesta a aratat ca Romania a sprijinit si va continua sa sprijine Ucraina si pe cetatenii sai.

„Romania si-a deschis frontierele si inima pentru toti cei care au cautat refugiu din calea razboiului din Ucraina. De la inceputul conflictului, peste 2,3 milioane de ucraineni ne-au trecut granitele. Romania a oferit nu doar asistenta de urgenta, dar si sprijin pe termen mediu si lung pentru cei care au decis sa ramana in tara noastra, acces liber la educatie, servicii medicale si piata muncii. In plus, am oferit asistenta umanitara directa si am constituit un hub logistic pentru coordonarea asistentei umanitare internationale din intreaga lume. Sprijinul nostru nu se va opri aici”, a spus Iohannis.

Presedintele a subliniat ca pentru apararea valorilor comune este esential ca statele sa ramana unite in acest context.

„Suntem constienti ca raspunsul nostru, in special la acest razboi, va modela viitorul nostru comun. Sprijinul nostru pentru pace ar trebui exprimat acum, mai puternic ca oricand. Pentru apararea valorilor noastre comune, este esential sa ramanem uniti si sa ii aducem alaturi de noi pe toti, inclusiv pe aceia care inca mai ezita. Angajamentul si dialogul sunt cruciale pentru a depasi divergentele si, in acelasi timp, pentru a combate raspandirea neadevarurilor si a propagandei”, a declarat Klaus Iohannis.

Presedintele Klaus Iohannis conduce delegatia Romaniei care participa, marti si miercuri, la New York, la segmentul la nivel inalt al celei de-a 77-a sesiuni a Adunarii Generale a Organizatiei Natiunilor Unite. Printre cei care fac parte din delegatie se numara ministrul de Externe, Bogdan Aurescu, ambasadorul Romaniei in SUA, Andrei Muraru, consilierii prezidentiali Luminita Odobescu, Ligia Deca, Daniela Barsan. Vizita sefului statului in Statele Unite ale Americii va include si o deplasare la San Francisco (California), joi si vineri.

Mai mult despre:

Comentarii: